Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUNUZUN KONUŞMASI ANLAŞILIYOR MU?

Çocukların konuşurken küçük hatalar yapması birçoklarımıza sevimli gelebilir, ancak konuşma uzmanları özellikle belli bir yaşa gelmiş çocukların konuşma hatalarının önemli sorunlara işaret ettiğini söylüyorlar.


Her ses, o sesi oluşturmak için gereken kas ve koordinasyon geliştikçe repertuara katılır. Dolayısıyla, sesler değişik zamanda üretilmeye başlar. B, M gibi sesler daha bebekken ortaya çıkabilirken; R, L gibi sesler 6 yaşa kadar doğru söylenemeyebilir. Çocuklar söyleyemedikleri sesin yerine başka bir ses kullanabilirler veya kelimelerin bazı hecelerini eleyebilirler.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Seda Atilla Şahin, bu gibi durumlarda yapılacak değerlendirme ile çocuğun hangi seslerde sorun yaşadığının belirlenerek tedavi edilmesi gerektiğini söyledi ve şunları anlattı:
“Burada önemli olan kıstas; çocuğun söylemekte zorlandığı seslerin gelişimsel olarak üretmesi gereken sesler olup olmadığı, sesi üretmek için gerekli oral hareketi yapıp yapamadığı ve bu durumun çocuğun genel olarak konuşma anlaşılabilirliğini nasıl etkilediğidir.

4 yaş, konuşmanın anlaşılabilirliği açısından bir dönüm noktasıdır. Her ses doğru üretilmese de, çocuğun konuşmasının tamamen anlaşılır olması beklenir. Doğru üretilmeyen seslerin ise değerlendirilmesi önemlidir. Gelişimsel olarak üretilmesi beklenen bir ses yanlış dil alışkanlığı nedeniyle başka bir ses ile değiştiriliyor ise gecikmeden ve bu alışkanlık yer etmeden konuşma terapisi ile müdahale edip konuşma seslerini düzeltmek mümkündür.

Çocuğun ileride konuşma bozukluğu yaşamaması için bu tür sorunlara zamanında müdahale edilmesi önemli. Müdahale edilmediğinde yanlış ses alışkanlıklarının oturması ve okuma ve yazma dönemi geldiğinde söylerken değiştirilen sesleri yazarken ve okurken de değiştirilmesi söz konusu olabilir.”


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.