Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANTİDEPRESAN KULLANIYORSANIZ DİKKAT!

Yapılan bir araştırmaya göre, hamileliğin ilk 3 ayında antidepresan kullanımı otistik bebek sahip olması riskini yüzde 280 oranında artıyor.


Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen araştırmaya göre, antidepresanlar 24 yaşın altındaki gençlerde ve çocuklarda intihar riskini yüzde 62, yetişkinlerde inme riskini yüzde 50-60 oranında arttırıyor. Ayrıca ölümlere neden olan her şeye de ciddi oranda katkısı olduğu açıklandı.
Harvard Üniversitesi’nden Prof. Irving Kirsch, günümüzde depresyon görülme sıklığındaki artışın temel sebebinin antidepresanlar olduğunu söyledi.

Antidepresanların ciddi riskler taşıdığını ileri süren Kirsch, günümüzde depresyonun en önemli nedeninin de yoğun kullanılan antidepresan ilaçları nedeniyle depresyonun sürekli nüks etmesi olduğunu savundu.

Kirsch, antidepresanlar ve placebo (fiziksel, kimyasal ya da farmakolojik bir etkisi olmayan, ancak verildiği ya da uygulandığı kişiye böyle bir etkisi olduğu söylenen madde ya da işlem) arasındaki farkı ortaya koymak amacıyla yaptığı araştırmaya kadar, antidepresanların tedavi edici etkisine inandığını söyledi.

İlaç firmalarının yıllarca antidepresanlarla ilgili bilgileri sakladıklarını savunan Kirsch, ''Doktorlar bu riskleri bilmeyince hastalar da bilemedi. Kimse farkında olmayınca da 'antidepresanlar iyidir' denilerek bir jenerasyon bu hapları kulandı ve hala etkisi sürüyor. Risk var getiri yok. Plasebo ve antidepresan kullanımını karşılaştırdığınızda klinik olarak ciddi bir farktan bahsetmek mümkün değil. Antidepresanlar çözüm sunmakta çok sıkıntılı olduğu gibi çok ciddi riskler de taşıyorlar. Antidepresan kullanımı depresyonun sonraki yıllarda tekrarlama riskinin yüzde 113-280 arttırıyor. 4-8 hafta gibi kısa kullanımlarda bile depresyonun tekrarlaması riskini arttırıyor. Günümüzde depresyon görülme sıklığının en temel sebebi antidepresan kullanımı. Çünkü ilaç kullandığınızda depresyon sürekli tekrarlıyor'' dedi.

Kirsch ‘e göre önce yapılması gerekenler bol bol egzersiz. İşe yaramazsa terapi, akapunktur ya da meditasyon. Hiçbiri işe yaramazsa, depresyon tedavisinde ilaç en son çare olarak gösteriliyor.
Egzersiz yapmanın depresyon tedavisi için antidepresanlardan çok daha iyi bir tedavi olduğunu dile getiren Kirsch, ''Haftada 3 gün egzersiz antidepresanla aynı etkiyi gösteriyor'' diyor.

 


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.