Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BALLARA BEBEK UYARISI

Avrupa Birliği kriterleri ülkemizde de etiketlere taşınıyor. Bundan böyle ''bebeklere bal yedirmeyin'' uyarısı, bal ambalajlarındaki yerini alacak.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan bal tebliği taslağına göre, bal etiketlerinde ''1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir'' uyarısı zorunlu olacak.

Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığı ve doktorlar alerjin maddeleri içermesi nedeniyle 1 yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemesi uyarısında bulunuyordu.  Ayrıca taslağa göre, bala gıda katkı maddeleri de dahil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamayacak. Bal doğal bileşiminde bulunmayan organik ve/veya inorganik maddelerden ari olacak. Bala hiçbir katkı maddesi ve aroma verici katılmayacak.

BAL BEBEKLERİ ZEHİRLEYEBİLİR
Uzmanlar, arıların bal yapmak için nektar toplarlarken “botulizm” bakteri sporlarını da beraber alıp farkında olmadan bal yapımında kullanabildikleri konusunda uyararak ve şu bilgileri veriyorlar: “Yetişkinlerde balın yenmesi sorun yaratmıyor. Gerek vücudun savunma sistemi gerekse midenin asitli ortamı, bu bakterinin zarar vermesine müsaade etmiyor. Bebeklerde ise hem savunma sistemi yeterli gelişmemiş, hem de mide hala ancak anne sütünü hazmedebilecek durumda bulunur. Yetişkinlerin aksine bebeklerin sindirim sisteminde botulizm sporlarını kontrol eden ve bakterinin çoğalmasını ve zehir üretmesini önleyen faydalı bakteriler henüz gelişmemiştir.
Bakteri bebeklerde botulizm adı verilen tehlikeli bir zehirlenmeye neden olabilir. Zehirlenen bebek nefes alma ve yutkunma zorluğu çekebilir, kol, bacaklar ve boyunda güçsüzlük ortaya çıkabilir, durum çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

1 yaşını geçmiş çocuklara balın bir zararı olmazken, bu nedenlerle doktorlar tarafından 12 aylıktan daha küçük bebeklere bal yedirilmemesi tavsiye ediliyor.”


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.