Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

AĞLAMAK GÜZELDİR...

Ağlamanın yararlı olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar gözyaşlarının kişiyi derin bunalımlardan koruduğunu belirtiyorlar.


Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Müjde Ker Dinçer, “Gözyaşları sizi ağır bunalımlardan kurtarır. Eskiler içinden ağlamak geldiği halde gözyaşlarını tutmaya çalışan gençlere ağlamalarını tavsiye ederdi” dedi.

Erkekler ağlamaz denir. Ağlamanın bir zayıflık, erkekliği zedeleyecek bir davranış olduğuna hükmedilir. Ancak, ağlamak erkekler için de, kadınlar için de, çocuklar için de büyükler için de bir zayıflık işareti değil, gerektiğinde zarurettir. Müdürler, bakanlar, başbakanlar da, cumhurbaşkanları da ağlar. İnsanın özü ağlamadıkça gözünden yaş gelmez. Zira, ağlamak insani bir davranıştır.

KİMSEDEN ÇEKİNMEDEN AĞLAYIN
Ağlamanın ruhsal ve fiziksel sağlığımız açısından etkileri hakkında görüş bildiren Doç. Dr. Müjde Ker Dinçer, “Ağladığımız zaman vücudumuzdaki stres hormonları gözyaşlarıyla vücuttan uzaklaşır ve biraz sonra rahatladığımızı hissederiz. Gözyaşları bünyenin güvenlik sübaplarıdır. İçinizde sakladığınız duygular birike birike bir gün patlama noktasına gelir. İşte o zaman ağlayabilirseniz emniyet sübabıdır. Gözyaşları sizi ağır bunalımlardan kurtarır. Eskiler içinden ağlamak geldiği halde gözyaşlarını tutmaya çalışan gençlere ağlamalarını tavsiye eder ve ‘Ağlarsan açılırsın rahatlarsın’ derlerdi. Sağlıklı yaşamak için her şeyden önce ruh sağlığımızı düzene koymalıyız. Duyguları bastırmak ileride büyük sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle içinizden geldiğinde kimseden çekinmeden ağlayın.

Küçük erkek ve kız bebeklerin ağlama sıklıklarında farklılık görülmez, ancak ilerleyen yıllarda kadın ve erkek arasındaki ağlama farkı sosyalleşme ve toplumsal değerler doğrultusunda oluşmaktadır. Küçük bir çocukken bile ağlamanın erkekliğe yakışmadığını söyleriz. Bu bir yanılgıdır" dedi.

 

 


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.