Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

GRİP Mİ, SOĞUK ALGINLIĞI MI?

Solunum yolu hastalıklarının çok sık yaşandığı kış aylarında, soğuk algınlığı ile gribi birbirine karıştırıyorsanız; gereksiz yere antibiyotik kullanıyorsanız vücudunuz için yararlı bakterileri öldürüyor olabilirsiniz.


Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, soğuk algınlığına 100’den fazla virüsün sebep olabildiğini, bu virüslerin yılda 2 ile 4 kez yetişkinleri, 6 ile 10 kez çocukları hasta ettiğini söylüyor ve şu bilgileri veriyor:
“Soğuk algınlığı yavaş seyreden bir hastalık olup, boğaz ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hafif öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Grip enfeksiyonu ise birkaç saat içinde aniden ortaya çıkan yüksek ateş ile birlikte şiddetli baş ağrısı ve tüm vücutta yaygın kas ağrısı, ağır halsizlik ile belirtilerini gösteriyor. Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi üst solunum yolu şikâyetleri gripte hafiftir, soğuk algınlığı ile arasındaki en önemli fark yüksek ateştir.
Alerjik olan kişiler üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyreden soğuk algınlığına daha çok yakalanırlar, bu hastalık sinüzit veya orta kulak enfeksiyonuna daha sık neden olur. Alerjik hastalar dışında soğuk algınlığı korkulacak bir tablo değildir.

Alt solunum yolu enfeksiyonu görülme olasılığının daha fazla olduğu 2 yaş altı çocuklar, 65 yaş üzeri yetişkinler, hamileler, kronik kalp ve akciğer hastaları da, grip enfeksiyonu sebebiyle risk altındadır.

GRİP VE SOĞUK ALGILIĞINDA TEDAVİ
Virüslerin neden olduğu gerek grip gerekse soğuk algınlığı hastalığına özgü bir tedavi yoktur; istirahat, bol sıvı alımı ve aspirin harici ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Grip enfeksiyonunda kesinlikle aspirin kullanılmaması gerekir, virüslerden oluşan enfeksiyonlarda antibiyotikler ise etkisizdir. Gereksiz antibiyotik kullanımının antibiyotik direncine neden olur, doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır.

GRİP TABLOSUNDA NE ZAMAN DOKTORA GİTMEK GEREKİYOR?
• Risk grubunda olan hastalar (2 yaş altı çocuklar; 65 yaş üstü erişkinler; kronik kalp ve akciğer hastaları) grip belirtileri olduğunda hiç beklemeden doktora başvurmalıdırlar.
• Risk grubunda olmayan hastalar ise grip belirtileri olduğunda sadece;
1. Ateş 3 gün içinde düşmemişse,
2. Birkaç gün içinde düşüp sonra tekrar yükselmişse,
3. Genel durum bozuluyorsa; virüsün üzerine daha ağır seyreden bakteri enfeksiyonu eklenmiş olabileceği için doktora başvurmalıdır. 

BASİT SOĞUK ALGINLIĞI TABLOSUNDA NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR?
Basit soğuk algınlığındaki belirtiler genellikle 10 gün içinde azalarak geçer, burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya balgamlı öksürük 10 gün içinde tam geçmemişse bakteriyel bir enfeksiyon olasılığına karşın doktora gidilmesi tavsiye edilir.


 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.