Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE ADAYLARI İÇİN SICAKLARLA BAŞ ETME ÖNERİLERİ

Yaz mevsimi beraberinde getirdiği aşırı sıcaklarla anne adaylarını zorlayabiliyor. Artan kilolar vücut ısısını ve ödemi de arttırıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Çağlar, sıcak havalarda anne adaylarını rahatlatacak önerilerde bulundu.


Yazın beslenmede yağlı olmayan gıdalara ve özellikle suya yer verilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Bahar Çağlar şunları söyledi:

“Anne adayları yazın dışarı çıkarken ince, açık renk giysileri tercih etmeliler. Mümkünse öğlen vakitleri sabah (11.00’den sonra ve akşam üstü 16.00’dan önce) güneşten korunmalıdırlar. Yüksek faktörlü, kendi cilt tiplerine uygun koruyucu kremler şapkalardan destek alabilirler. Vücudun sıvı ihtiyacı artacağından günde en az 10 bardak (2-2,5 lt) su tüketmeleri önerilir. Çok sıcak günlerde veya egzersiz yaparken bu ihtiyaç 15 bardağa (3 lt) kadar çıkmaktadır. Böylece gebeliğin ilk aylarında sık karşılaşılan hipotansiyon önlenmiş olur.

Beslenmede bol sıvının yanında az yağlı ve az tuzlu yiyecekler tüketilmeli. Taze sebze ve meyveler en ideal besin, protein desteği için et, süt ve yoğurdun unutulmaması gerek.

Anne adayları için en ideal spor yüzme. İmkanı olmayanlar için günün erken saatlerinde yapılacak hafif tempolu yürüyüş de yeterli olacaktır.

Yüzmek ve duş almak gebeliğin son aylarında oluşan gece uykusuzluğuna da iyi gelecektir. Ayrıca hamileler cilt lekelenmelerine yatkındırlar, hamilelikle oluşan “kloazma” adı verilen gebelik maskesi kozmetik bir sorun yaratabilir. Güneş de bu lekeleri arttırır, uzun süren korunmasız güneş banyoları ve solaryum önerilmez.

Sıcakta terlemeyle beraber nemli kalan bölgelerde enfeksiyonlarda artış olabilir. Sık olarak ılık duş almak, iyi kurulanmak gerekmektedir. Şikayet (idrar yanması, vajinal akıntı) oluştuğunda erkenden doktora başvurmak önemli.

Yapılan araba seyahatlerinde mümkünse arka koltukta uzun oturuş pozisyonunda, bacakları yerden kaldırarak yolculuk edilmesi uygundur, mümkün olmuyorsa seyahat esnasında 2 saatte bir mola vererek ve kısa yürüyüş yaparak bacaklarda oluşabilecek ödemi azaltılabilir. Yolculuk esnasında bacak germe egzersizleri yapılabilir.”


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.