Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÖNCE DUŞ, SONRA HAVUZ LÜTFEN!

Yaz aylarında artan enfeksiyonların en önemli sebeplerinden biri olan havuzlarla ilgili önemli bir uyarı yapıldı. Havuza duş almadan giren bir kişinin suya 400 milyona yakın bakteri bıraktığı açıklandı.


Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan vatandaşları uyardı ve şunları söyledi:
“Yüzme havuzları son yıllarda hayatımıza yoğun olarak girdi. Özellikle yaz aylarında turizmin yaygın olduğu bölgelerde, yazlık ve kışlık sitelerde, villa, özel konutlarda ve okullarda havuz görmek mümkün.

Havuzlar her yaş grubundan çocuk, genç, yaşlı binlerce, hatta milyonlarca kişi tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor. Halkımızın, denizlerden ziyade yüzme havuzlarını tercih etmelerindeki sebep, bu tesislerin daha temiz, güvenilir ve hijyenik olduğunun sanılmasıdır. Fakat madalyonun diğer yüzüne baktığımızda durum hiç de böyle görünmemektedir. Havuza duş almadan giren bir kişi suya yaklaşık 300-400 milyon bakteri bırakmakta; ayrıca küçük deri parçacıkları, saç, tüy, ter, idrar, güneş yağı vs. gibi diğer kirlilikleri de suya bıraktığı düşünüldüğünde su kalitesinin ne denli bozulduğu daha iyi anlaşılmaktadır.


Bakımı, temizliği ve dezenfeksiyonu doğru ve zamanında yapılmayan yüzme havuzları birer bakteri kaynağı haline geliyor ve pek çok hastalığa sebebiyet veriyor. Bunların başında kolera, tifo, dizanteri gibi bağırsak enfeksiyonları, çocuk felci, hepatit, göz, kulak, deri ve mide enfeksiyonları gibi hastalıklar var. Geniş halk kitleleri tarafından yoğun bir şekilde kullanılan bu alanların denetlenmesi, kontrol edilmesi ve izlenmesi, toplum ve halk sağlığının korunması açısından son derece önemlidir.”

DENİZE GİRERKEN...
Dr. Akan, denize girmeden önce ise şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:
“Göz ile görülür bir kirlilik varsa, deniz köpüklü, yeşil renkte, bol yosunlu, denizde katı veya sıvı atık görülüyorsa, burada yüzmek sağlık açısından sakıncalıdır. Lağım suyu karıştığından şüphe edilen bölgede denize girilmemeli, izin verilen, kimyasal ve mikrobiyolojik kontrolleri yapılan yerlerde denize girilmelidir.”

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.