Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELİKTE YAPILAN DİYET BEBEĞİ OBEZ YAPIYOR!

Hamilelikte beslenmenin önemine işaret eden yeni bir araştırma daha sonuçlandı. Bu araştırmaya göre, anne adayının düşük karbonhidratlı beslenmesi bebeğin ileride obez olmasına yol açıyor!


İngiliz bilim adamlarının araştırmalarına göre, anne adaylarının hamilelik sırasında beslenme şekli, bebeklerinin DNA’sında değişiklikler yaratarak obezite riskini arttırabiliyor. Çalışmaya göre, düşük düzeyde karbonhidrat tüketmek, bebeğin genlerinde bazı unsurların değişmesine yol açıyor. Bu değişikliklerin görüldüğü bebekler, yaşamlarının ileriki aşamalarda daha çok kilo alıyor. Yani anne düşük karbonhidratlı bir beslenme şekli benimserse, çocuğunun kilo alma riskini arttırıyor.

ÇEVRE BEBEĞİN DNA’SINI BELİRLİYOR
Teoriye göre, anne karnında gelişimini sürdüren bebek, dünyaya geldiğinde karşılaşacağı ortama hazırlıklı olmaya çalışıyor ve DNA’sında buna göre değişiklikler oluyor. Yani bebek daha anne karnında kendini dış dünyanın olumsuzluklarına hazırlıyor.

Bu nedenle karbonhidratı az bir ortamda gelişen bebek, yeterli besin olmadığı varsayımıyla vücudunu depolamaya programlıyor. Buna, “epigenetik değişim” deniyor.

Söz konusu araştırmada, uzmanlar göbek bağından numuneler alarak “epigenetik markörleri” inceledi. Bu veriler hamileliklerinin başlarında şeker ve nişasta alımı az, düşük karbonhidratlı gıdalarla beslenen anne adaylarının çocuklarında bu markörlerin geliştiğini belirledi. Daha sonra da bu markörler ile aynı çocukların 6 ve 9 yaşında obez olma riski arasında ciddi bir bağ ortaya çıkarıldı.

Raporda, genetik özelliklerin doğum kilosundan “çok daha büyük” etki yaptığı ve annenin zayıf ya da kilolu olmasıyla bir ilgisi bulunmadığı kaydediliyor.

İngiliz Kalp Vakfı’ndan Profesör Mark Hanson da araştırmanın epigenetik değişimlerin kısmen de olsa yaşamın ilk dönemleri ile daha sonraki hastalıklar arasında bağlantı oluşturduğuna ilişkin önemli kanıtlar sunduğunu söyledi.

İngiliz Kalp Vakfı, bu nedenlerle kadınların beslenme ve yaşam tarzları konusunda daha çok bilinçlendirilmesini hedefliyor.



 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.