Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

“ÇOCUKLARINIZA AŞIRI KORUYUCU DAVRANMAYIN”

Uzmanlar, “Acıkmışsındır yemek ye, üşürsün üstüne bir şey giy” diyerek çocuğun midesi ve vücudu yerine kararlar vermenin sakıncaları konusunda anne babaları uyardı.


Uzman Psikolog Fatma Torun Reid, “Çocuklarımız mutlu olsunlar diye aşırı koruyucu ve kurtarıcı davranmaya çalışıyoruz. Oysa mutluluk yan bir kazanımdır, amaç değil” dedi. “Kültürel mirasla gelen doğrularımız ve yanlışlarımız”, “anne ve baba tutumları ve etkileri”, “ebeveyn tipleri” ve “sık görülen yanlışlarımız” gibi konuları değerlendiren Reid, anne ve babaların çocuklarına karşı aşırı hoşgörülü, aşırı koruyucu ve aşırı kurtarıcı davranmalarını eleştirdi.

ELİNDE KAŞIKLA ÇOCUĞUN ARKASINDAN KOŞAN ANNELER
Reid, “Acıkmışsındır yemek ye, üşürsün üstüne bir şey giy’ diyerek çocuğun midesi ve vücudu yerine kararlar veriyoruz. Hala elinde kaşıkla çocuğunun peşinde koşan anneler var. Çocuğun yapacağı şeyi sürekli ertelemesi ya da unutması annesinin her zaman ona ‘Hadi yap’ diye uyarıda bulunmasından kaynaklanır. Çocuklarımız mutlu olsunlar diye aşırı koruyucu ve kurtarıcı davranmaya çalışıyoruz. Oysa mutluluk yan bir kazanımdır, amaç değildir. Başarılı, kendine güvenen, paylaşan, dürtülerini kontrol edebilen, hedefleri olan kişi zaten mutlu olacaktır” dedi.

ÖDÜL VERMEK YERİNE CESARETLENDİRİN
Reid, ayrıca ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Çocuklarınızla diyaloglarınızı her zaman sorgulayın, kendi hayatlarınızdan çıkarımlar yapın. Çocuklarınıza bol bol ödül vermek yerine cesaretlendirin, sınırlarını bilerek övün. İletişim kanallarınızı hep açık tutun. İletişime açıksanız çocuğunuz sorunlarını sizinle rahatça paylaşacaktır. Ergenlik her şeye hayır deme dönemidir. Bunu engellemeye çalışmayın. Güçlü olmanın yolları çok farklı şekillerde ortaya çıkar. O yüzden hayır deme dönemlerinde kontrollü ve bilinçli davranın.”



 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.