Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

OTİZMLİ ÇOCUKLARA MÜJDE!

Otizmlilere bakım, rehabilitasyon, eğitim ve mesleki eğitim hizmeti verecek “yaşam merkezini”hayata geçirmek için biraraya gelen anne ve babalar, Otizm Vakfı’nı kurdu.


Vakfın Yönetim Kurulu üyesi Cengizhan Soneren, otizmli çocukları bulunan 42 anne ve babanın katılımıyla kurulan vakfın amacının, otizmli çocuklar için yaşam merkezi projesini hayata geçirmek olduğunu söyledi. Soneren, şunları belitti:

“Bizim çocuklarımız hayata uyum sağlamakta zorluk çekiyorlar. Devletin mesleki eğitimleri var ama onlar daha çok otizm dışındaki zihinsel engellilere yönelik. Çocuklarımızın hangi alanda ne kadar iyi olabildiklerini anne baba olarak bizler daha iyi biliyoruz. Bu nedenle otizmlilerin mesleki eğitim alabileceği, hayata entegre olacağı, hayattan zevk alacağı, tüketici halden üretici hale gelebileceği yöntemleri uygulayacak bir merkez oluşturmak istiyoruz. Otizmin dereceleri var, hafif ve orta durumdakileri böylece hayata entegre etmeye çalışabiliriz. Ağır durumda olanlarda bunu başaramazsak bile, sahip oldukları iyi yaşantıyı sürdürecek bakım, barınma ünitelerine kavuşsunlar istiyoruz”

SÜREKLİ EĞİTİM GEREK
Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Güzide Tekeş ise konuyla ilgili şu bilgileri verdi:       
“Son zamanlarda otizme engel bile demiyorlar, farklı gelişim gösteren çocuklar diyorlar. Onlarda pırıl pırıl bir zeka var, ancak sosyal ve duygusal olarak farklılık taşıyorlar. Onlar bizim evlerimizin prens ve prensesleri. Çok itinayla bakılıyorlar. Ritüel oluşturmada çok becerikliler, bir davranışı hemen rutine sokuyorlar ve her gün onun yinelenmesini bekliyorlar. Bizden sonra alıştığı lüksler onlara temin edilmeyince, algılama şekli ‘Ritüellerim bozuldu, şimdi ne yapacağım?’ olacak. Bunun bunalımını yaşayacak. Yaşadıkları düzenin hep süregelmesi gerekiyor ki, kendilerini mutlu hissetsinler. Bu nedenle böyle bir merkezin hayata geçirilmesi çok önemli.”   
     

Tekeş, “Otizmliler de her birey gibi zorunlu eğitime devam eder, kaynaştırma eğitimine gider, engelli bireye pozitif ayrımcılık yapılır. Ancak kreş aşamasında bile şahsa bağlı itirazlarla karşılaşıyoruz. Toplumda bilgilendirmeyle ilgili açık vra” dedi.

Ayrıntılı bilgi ve iletişim için:
http://www.otizmvakfi.org/

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.