Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

TORUN BAKMAK DEPRESYONA İYİ GELİYOR!

Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre torun bakmak yaşlıların yaşam kalitesini arttırıyor ve depresyondan koruyor. Araştırmacılar aşırı sorumluluğun depresyon nedeni olduğunu, ancak iş torun bakmak olduğundan durumun daha farklı işlediğini söylüyorlar.


Pamukklale Üniversitesi’nde (PAÜ) yapılan bir araştırmada, torununa bakan yaşlılarda depresyon belirtilerinin daha az görüldüğü ortaya çıktı.

Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Asiye Kartal, büyükanne ve büyükbabalarda depresyonu değerlendirmek için depresyon ölçeğini, yaşam kalitesini değerlendirmek için de Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi ölçeğini kullandıklarını anlattı.

Büyükanne ve büyükbabalarda torun bakmanın depresyon ve yaşam kalitesine etkisinin nasıl olduğundan yola çıkarak araştırmayı planladıklarını vurgulayan Kartal, şunları söyledi:

“55 yaş üzeri 718 yaşlı üzerinde çalıştık. Çalışmamızı, 718 yaşlının ev adreslerini inceleyip, ev ziyareti şeklinde yürüttük. Önce 718 büyükanne ve büyükbaba araştırmamızın örneklemelerini oluşturdu ve kendi ortamlarında, yaşadıkları yerlerde yüz yüze görüşme yöntemiyle araştırmamızı yürüttük. Veri toplama araçları olarak biz büyükanne ve büyükbabalarda depresyonu değerlendirmek için gerekli depresyon ölçeğini, yaşam kalitesini değerlendirmek için de Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi ölçeğini kullandık.

Torun bakanların depresyon belirti düzeyi bakmayanlara göre daha az. Yani torun bakmayanların depresyon belirti düzeyleri daha yüksek bulundu. Ayrıca torun bakanlar kendilerini daha iyi hissediyorlar. Yani algılanan sağlıkları torun bakanlarda daha yüksek. Yine sonuçlarımıza göre, torun bakan büyükanne ve büyükbabaların yaşam kalitesinin ölçeğinin çeşitli alt boyutlarını da etkilediğini, torun bakanların yüzde 35’inin de kendisini daha iyi hissettiklerini, daha mutlu olduklarını belirttiler.”

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.