Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADINLARA ÖNEMLİ UYARI!

Uzmanlar, kadınların yarısından fazlasının başvurduğu döl yolu yıkamanın beraberinde getirdiği tehlikeleri açıkladı.


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, aile içinde nesilden nesile aktarılarak varlığını sürdüren döl yolunu yıkama alışkanlığının sağlık üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.   
    

Türkiye’deki 18 yaş üstü kadınların yüzde 50-60’ının temizlik ya da hamilelikten korunma gibi nedenlerle çok sık aralıklarla döl yolunu yıkadığını belirten Akdur, bunların yanlış inanışlar olduğunu belirterek şunları söyledi:    

“Birçok kadın döl yolunu yıkamanın gebeliği önlediği, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruduğu inancına sahip. Döl yolunu yıkamak gebeliği ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemez. Buna karşılık çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

 

İstemsiz gebeliklerin çoğu bu tür etkisiz yollarla korunma sonucu meydana geliyor.
Gebeliği ve bulaşıcı hastalıkları önlemek için döl yatağını yıkayan kadınlar, hem bunlardan korunamıyor hem de bu davranışlarının sakıncalarına maruz kalıyor. Hamile kalmak istemeyenler, böyle sakıncalı ve etkisiz bir yola baş vuracaklarına etkili ve sağlıklı bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır. Bu amaçla aile hekimlerine başvurmaları, onların yardımını almaları yerinde olur.     

Adet döneminde bu tür bir uygulamaya başvurulması ise, bu alışkanlığın en sakıncalı yanını oluşturuyor. Adet döneminde açık olan rahim ağzından döl yoluna suyla giren mikroplar, rahim içine kadar ulaşarak olumsuz sonuçlara yol açabilir. Döl yolu temizliği amacı ile satılan eriyikler de hekim önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

KISIRLIĞA VE KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR
Döl yolunun kimyasal yapısı bulaşıcı hastalıklar açısından son derece önemlidir. Böyle bir uygulamayla bu yapı ve döl yolunun kendi kendini koruma mekanizması bozulur. Ayrıca, döl yolunun yıkanması sırasında buraya mikrop taşınabilir. Bu iki faktör birleşince döl yolunun iltihaplanması kolaylaşır, hatta bu kaçınılmaz hale gelir. Bu iltihap rahim ağzına, içine, hatta tüplere ulaşarak çok ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Tüm araştırmalar sık sık veya düzenli olarak döl yolunu yıkayan kadınlarda üreme organları iltihaplarının yüzde 70-80 oranında daha sık görüldüğünü gösteriyor. Bu enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezse, hayati tehlike yaratabiliyor ve kısırlığa neden olabiliyor.    
 

Döl yolunu uzun yıllar ve sık sık yıkayanlarda rahim ağzı (serviks) kanseri oluşumu da daha sık görülüyor.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.