Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLEYKEN CEP TELEFONU KULLANIMI NASIL OLMALI?

Aralık ayında Journal of Epimedemiology and Community Health dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre; doğumdan önce cep telefonu sinyallerine maruz kalan çocukların bazı davranış problemleri ile karşılaşma olasılığı artıyor.


Aralık ayında Journal of Epimedemiology and Community Health dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre; doğumdan önce cep telefonu sinyallerine maruz kalan çocukların bazı davranış problemleri ile karşılaşma olasılığı artıyor. Bunlar; hiperaktivite, dikkat eksikliği ve konuya odaklanmadaki sorunlar...  Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Urman konuyla ilgili şunları söyledi.
 
Bu yeni çalışmanın bazı kısıtlamaları mevcut olup, araştırmacılar cep telefonu temasının gerçekten davranış bozukluğu yapıcı etkisi varsa bile bunu nasıl yaptığıyla ilgili yeterli bilgi olmadığına dikkat çekiyorlar. 

UCLA Halk Sağlığı Kliniği’nden Epidemiyoloji Profesörü Dr. Leeka Kheifets, bazı teoriler olduğunu, fakat cep telefonlarının nasıl bir etki gösterdiğini kesin olarak bilmediklerini söylüyor. “Yine de gebelik sırasında ve çocuklarda cep telefonuyla teması azaltmak için bazı basit önlemler almak tedbirli bir yaklaşım olacaktır” uyarısında bulunuyor ve cep telefonunuzu vücüdunuzdan uzak tutarak ya da kulağa götürmeyi engelleyen cihazlar kullanarak zararlı sinyallere maruz kalma riskini azaltarak, koruyucu davranışları benimsemeyi öneriyor.

CEP TELEFONU TEMASI VE DAVRANIŞ SORUNLARI
Danimarka Ulusal Sağlık Sistemi’ne kayıtlı olan 28.745 çocuk ve annelerinin cep telefonu kullanımı analiz edilerek de bir çalışma yapıldı. Annelere, gebelikte ve sonrasında cep telefonu kullanımı dahil olmak üzere çeşitli yaşam davranış biçimleri konularında anket yapıldı. Çoçukları 7 yaşına geldiğinde anket tekrarlanarak cep telefonu alışkanlıkları ve davranış biçimleri irdelendi.

Anket sonuçlarına göre 7 yaşındaki çocukların yüzde 35.2’sinin cep telefonu kullandığı öğrenildi. Çocukların yüzde 1’den azı cep telefonlarını haftada 1 saatten fazla kullanıyordu. Annelerden alınan bilgiye göre, çocukların büyük çoğunluğunda (yüzde 93) davranış problemi gözlemlenmedi, yüzde 3.3’ünde sınırda davranış sorunları izlendi, yüzde 3.1’inde ise belirgin davranış sorunları ve duygusal problemler saptandı. Bunlar hiperaktivite ve dikkat eksikliği ile beraber ilişki kurmakta yaşanan zorluklardı. Çocukların yüzde 18’e yakını gebelikte ve doğum sonrası dönemde cep telefonuna maruz kalmakta ve çalışmaya göre bu grupta en yüksek oranda davranış problemleri izlenmekte...


Yeni bulgular, daha önceden aynı kayıtlar kullanılarak 13 bin çocukta yapılan araştırma bulgularıyla benzerlik gösteriyor.

CEP TELEFONUYLA TEMASI AZALTMAK
Çevresel Tıp Derneğinin kurucusu Devra Davis ise, artık ciddi önlemler alma zamanının geldiğini söylüyor.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.