Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

AIDS: HER YIL 1.8 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR!

1 Aralık Dünya AIDS Günü... Çağın vebası 29 yıl içinde 30 milyona yakın can aldı! Her yıl ortalama 1.8 milyon kişi de bu amansız hastalığın pençesine kapılıyor.


Birleşmiş Milletler AIDS ile Mücadele Programı (UNAIDS) 2010 Küresel AIDS Raporu’nu yayınladı. 2009 yılı verilerini yansıtan rapora göre, her yıl ortalama 1.8 milyon kişi AIDS nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak, son 10 yılda HIV enfeksiyonunun yüzde 20 azalması da umut verici gelişme olarak nitelendiriliyor.

Son yapılan araştırmalara göre, son 5 yılda AIDS’e yakalanma oranı dünyada yüzde 20 azalma gösterdi. Halen dünyada 33,3 milyon kişinin HIV virüsü ile yaşadığı tahmin ediliyor. 2008’de bu sayı 32,8 milyon düzeyinde gerçekleşmişti. Raporda, aradaki farkın büyük ölçüde, etkin ve yenilikçi AIDS ilaç ve tedavilerine erişimin güçlenmesi sonucu, hastaların daha uzun yaşamalarından kaynaklandığı vurgulanıyor.


Bu iyi gelişmelere rağmen büyük kısmı Doğu Avrupa ve Orta Asya’da olmak üzere 7 ülkede HIV enfeksiyonuna yakalanma oranları yüzde 25 arttı. Hastalığa karşı başarılı sonuçlar almaya başlayan 56 ülkenin 34’ü Afrika kıtasında yer alıyor. 2009 yılındaki tüm yeni HIV enfeksiyonlarının yüzde 69’u bu bölgede görüldü.

TÜRKİYE’DE DE ORANLAR ARTIYOR
* Türkiye’de 2000’li yılların başında her yıl yaklaşık 100 yeni vaka ortaya çıkarken, 2010’un ilk 6 ayı hariç son dönemde her yıl bu rakamın çok üzerinde hastaya tanı kondu.
* Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Haziran 2010 itibarıyla Türkiye’de tanı konan 4 bin 177 hasta bulunuyor. Bu vakalardan 2 bin 155’i; yani yarısından çoğu İstanbul’da yaşıyor.
* Sadece homoseksüel ilişki ile bulaştığı yanılgısının aksine Türkiye’deki vakaların ezici çoğunluğunda HIV, heteroseksüel ilişki sonucunda bulaşmış.

UMUT VERİCİ GELİŞME
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güner, “Geliştirilen etkin tedaviler, AIDS salgınını ciddi şekilde yavaşlattı. HIV taşıyanlar artık daha uzun yaşıyor” dedi.

Uzmanlar, AIDS salgınında rüzgarın tersten esmeye başladığını, salgının yayılmasının yavaşlayarak durma noktasına doğru yaklaştığını belirtiyor. Bunun nedeni olarak da korunma yöntemleri hakkında yapılan eğitimler ve ilaç firmalarının yeni araştırmaları gösteriliyor.



 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.