Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

OYUN OYNAMAK CİDDİ BİR İŞ

Oyun denilince ebeveynlerin durumun önemini kavrayamadığını belirten uzmanlar, oyun oynamanın çocuğun zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimi için ciddi katkıları olduğunu söylüyor.


Yrd. Doç. Dr. Hatice Kumcağız, çocukların zihinsel gelişimlerine katkı için ebeveynlerin de çocuklarının oyunlarına katılması gerektiğini söyleyerek, şunları önerdi:

“Çocuklar oyun aracılığıyla düşünmeyi, kendini tanımayı, ifade etmeyi öğrenirler. Oyun, çocuğun fiziksel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden gelişimini hızlandırır.

Oyun süreci özellikle 3 yaş civarındaki çocuklar için önemli. Bu dönemde kız çocuklar anneyle, erkek çocuklar ise babayla özdeşim kurarlar. Çocuklara sağlıklı model olmak için hem annenin hem de babanın çocuğuyla vakit geçirerek oyun oynaması, kaliteli bir paylaşım yaşanmasına neden olur. Bu durum çocuğun öğrenmesini arttırdığı gibi çocuğun psikolojisi açısından da çok büyük önem taşır.

Oyun oynamanın çocuk gelişimindeki önemi ebeveynler tarafından farkına varılmıyor. Ebeveynlerin çocuklarıyla oyun oynamalarının ilk adımının fikirlerini empoze etmek değil, çocuğun liderliğini, fikirlerini ve hayal gücünü takip etmelerini sağlamak olmalı.

Çocuklar kendi kendilerine oynarken genellikle ebeveynler bunu yemek yapmak ya da gazete okumak için bir fırsat olarak görürler. Bunu yaparak, çocuğa sessizce oyun oynamasını ne kadar takdir ettiğinizi gösterememiş olursunuz. Sonuç olarak, çocuğunuz tek başına oyun oynadığında kendini görmezden geliniyor hisseder ve sadece gürültü çıkardığında ya da dikkat çekmek için bilinçli birşeyler yaptığında ilgi toplayabildiğini düşünür. Eğer oyuna ilgi gösterirseniz, sizin dikkatinizi çekmek için uygunsuz yollar bulmaya daha az ihtiyaç duyar.

DİL GELİŞİMİNİ DE OLUMLU ETKİLİYOR
Çocuğunuzun oyunuyla ilgili olduğunuzu göstermek için çocuğunuzun ne yaptığı hakkında destekleyici yorumlar ve açıklamalar yapmalısınız. Bu yaklaşım dil gelişimini de aktif şekilde destekler. Bazen ebeveynler yardımcı olmaya çalışırken, çocukların nasıl problem çözüleceğini ve kendi başına oyun oynanacağını öğrenmesini zorlaştırırlar. Ebeveynin çok fazla yardım etmesi ya da işin tamamını üstlenmesi çocuğun kendine güven hissini azaltır ve yetişkine bağımlılığı teşvik eder.

 

 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.