Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BALIĞI NASIL PİŞİRMELİ?

Balık, 1 yaşından sonra tüm yaş gruplarının tüketmesi gereken çok önemli bir besin. Ancak balıktan en yüksek faydayı sağlamak için balığın taze, pişirme yönteminin de sağlıklı olması şart.


Protein, D vitamini, fosfor, kalsiyum yönünden zengin olan balık; kemik sistemi gelişmesinde önemli rol oynuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş; balığın, 1 yaşından sonra tüm yaş gruplarının tüketmesi gereken çok önemli bir besin olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

“Balıkta protein, D vitamini, fosfor ve kalsiyum gibi vücut için gerekli maddeler bol olarak bulunur. Balıktaki proteinlerin içerdiği aminoasitler vücuda önemli katkılar sağlar. D vitamini ise özellikle vücudun kemik sisteminin gelişmesinde, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek kemik erimesinin önlenmesinde büyük rol oynar. Fosfor ve kalsiyum gibi mineraller ise dolaşım, boşaltım ve kemik sistemi için önemlidir.
        
BALIĞI KIZARTMAYIN!
Fakat, balığı pişirme yöntemleri, balığın sağladığı yararları azaltmamalıdır. Balığın buğulama, fırında ızgara şeklinde tüketilmesi, fayda sağlanabilmesi açısından önemlidir. Yağda kızartma, mangalda kömüre ve ateşe doğrudan temas şeklindeki pişirilme şekillerinden kaçınmak gerekir. Tersi durumda istenen yararlar ortadan kalkar, hatta ortaya zarar bile çıkabilir.
  

BALIĞIN TAZE OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
Ayrıca balığın lezzetli, besleyici ve sağlıklı olabilmesi için tazeolması ilk kuraldır. Taze balığın, gözleri parlak, dışa bombeli olur. Bekledikçe gözleri donuklaşır, içe döner. Taze balığın solungaçları canlı, kırmızı olur. Bayatladıkça bu renk koyulaşmaya, solungaç kurumaya başlar. Pulları derisine yapışık olmalıdır. Eti sıkı ve sert olur. Balığa parmakla dokunulduğunda meydana gelen çukurluk, parmak çekilince hemen düzelmelidir. Bayatlamış balıkta parmak izi kalır. Balık bayatlamaya başlayınca asit kokusu yapar.

   


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.