Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOK KARDEŞİ OLAN ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISI DÜŞÜYOR

Son yapılan bir araştırmaya göre tek çocuk ya da kardeş olarak büyümenin arasında fark olmadığı ve çok kardeşle büyüyen çocukların okul başarısının düştüğü belirlendi.


Kadınların daha geç çocuk sahibi olması ve ekonomik zorluklarla azalan imkanlar yüzünden tek çocuklu ailelerin sayısı giderek arttı. Ve bu artışla ailelerde tek çocuk olarak büyüyen bireylerde sık görüldüğü düşünülen sosyal gelişim bozukluklarının kendi çocuklarında da görüleceği endişesi başladı. Ancak Ohio Üniversitesinden sosyolog Dona Bobbit-Zehar, ailelerin gittikçe küçüldüğünü ama bu çalışma sayesinde artık ebeveynlerin, çocukların sosyal gelişimi hakkında endişelenmesine gerek kalmadığını söylüyor.

Demografik değişimin son nesilden çocukları nasıl etkilediğini anlamak için araştırmacılar eğitim ve test sonuçlarını ölçüt aldılar. Ve bu ölçütlere göre kardeşi olanların herhangi üstünlüğü görülmedi.

Hatta daha çok kardeşi olan çocukların okul başarısı daha düşük olmaya yatkın. Tek çocuklar ise bir şey başarma motivasyonu bakımından daha avantajlı.

7. ve 12. sınıflar arasında 13 bin 500 çocuk üzerinde yapılan çalışmada, çocuklardan 5 kız ve 5 erkek arkadaşlarının ismini yazması istendi. Tek çocuklar diğerleriyle aynı sayıda arkadaş yazdı.

Araştırmacılardan Newman, pek çok ülkede yapılan birçok çalışma olduğunu ve hiçbirinin tek çocuk sendromunu destekleyen bulgu ortaya koymadığını belirtti.

KARDEŞİ OLANLAR DAHA CÖMERT
Kardeş sahibi olmanın olumlu etkilerinin de bulundu. Araştırmada sevgi dolu kardeşlik ilişkileri olan 10 ile 14 yaş arasındaki çocukların daha az yalnız ve bunalımlı hissettiğini ve daha cömert olduğu ortaya çıkan bilgiler arasında. Özellikle kardeşler kızsa.


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.