Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DEPRESYON ŞİŞMAN SEVER!

Depresyon sırasında salgılanan stres hormonu, daha çok yemek yeme ya da abur cubur atıştırma ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Uzmanlar, adeta bir tatmin aracına dönüşen yemenin kaçınılmaz sonucunun şişmanlık olduğuna dikkat çekiyor.


Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürcan Kısakol, bazı durumlarda normal yeme alışkanlıklarının değişmesinden çeşitli hastalıklara kadar pek çok faktörün şişmanlığa sebebiyet verdiğine işaret etti ve bunlardan birinin de depresyon olduğunu söyledi.

 

Kısakol şunları söyledi: “Hormonlar vücutta kilo dengesini sağlamakta çok önemli rol oynuyor. Tiroid hormonları, kortizon ve insülin hormonu gibi hormonlar, kilo üzerinde doğrudan etkili. Diyelim, bir kişide diyabet gelişecekse önce şişmanlık ortaya çıkıyor. Şişmanlayan kişide yağlanma görülüyor, sonra insülin direnci gelişiyor. Bu olumsuz değişim, diyabete kadar gidebiliyor. Şişmanlığa yol açan bir başka amil ise, böbrek üstü bezlerinin çok çalışması. Obezlerde kortizonun yağ dokusunda da fazla salgılandığı görülüyor. Depresyona giren kişide stres hormonlarının artışı da şişmanlamaya sebebiyet veriyor.”


 

 


 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.