Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

İLETİŞİMİ YÜKSEK ÇOCUK BAŞARILI OLUYOR!

İletişim gücü yüksek çocuklar hayyatta daha başarılı oluyor. Bu nedenle dil, konuşma ve iletişim sorunları yaşayan çocuklarda erken tedavi çok önemli.


Konuşma ve Dil Terapisti Birgül Çay, “Çevremizle iletişim kurarken çeşitli yöntemler kullanırız. Beden dili, göz kontağı, mimikler, jestler, sesimizin tonu bunlardan sadece birkaçıdır. Konuşma, dil ve sosyal iletişim becerileri de kendimizi ifade etmemize, birbirimizi anlamamıza yarayan en temel yetilerdir” diyor ve dil becerilerinin neden önemli olduğunu şöyle anlatıyor:
“İyi düzeyde konuşma, dil becerisi ve iletişim gücüne sahip olan çocuklar, hayata daha kolay başlayabilirler. Bu yetiler onların arkadaşlıklar kurmalarına, kendilerini kolayca ifade edebilmelerine, sosyal bir varlık olarak gelişebilmelerine ve daha iyi öğrenebilmelerine yardım eder. İletişim problemine sahip çocuklar sıkıntı, sosyal izolasyon yaşayabilir ve kapasitelerinin altında bir akademik başarı gösterebilirler. Konuşma ve dil becerilerinin okuma, yazma ve okul başarısı ile olan ilişkisi birbirinden ayrılamaz.

Çocukların konuşma ve dil becerileri, iletişim yelpazesinin sadece bir parçası. O yüzden, bu alanda yapılacak değerlendirmede, bu becerilerin oluşması için gerekli olan tüm temel basamaklar da incelenmeli. Örneğin, çocuğun dikkat ve dinleme seviyesi, oyun becerileri, konuşulan dili anlaması, kendini ifade edebilme yeteneği, ses düzeni bilgisi ve kullanımı ile sosyal becerileri yani göz kontağı, beden dili, sırasını bekleyebilmesi gibi bir bütünün vazgeçilmez parçaları olarak değerlendirilmelidir.”

 


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.