Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

GEBELİKTE HİPERTANSİYONA DİKKAT!

Uzmanlar, ülkemizde 100 gebeden 7'sinde hipertansiyon görüldüğünü söylüyor. Bebeğin kaybedilmesine neden olan hipertansiyon konusunda ailelerin dikkatli olmasını öneriliyor.


Uzmanlar, gebelik hipertansiyonunun hafif veya ağır olabildiğini, ancak birden bire kötüleştiğinde gebeliğin zorunlu olarak sonlandırıldığını ifade ediyor.

Op. Dr. Özer Kutlu, hipertansiyonu şöyle tanımladı: “Toplardamarlar yoluyla çevre dokulardan kalbe geri dönen tansiyon, atardamarlarımızdaki kan basıncıdır. Büyük bir tansiyon kalbin kasılması sırasındaki basıncı, küçük tansiyon ise kalbin gevşemesi sırasındaki basıncı ifade eder. Kan basıncı günün belirli zamanlarında ayrıca heyecanlandığınızda, efor sarfettiğinizde artar. Dinlenme anında azalır.

Kronik hipertansiyon ailesel olabildiği gibi kötü beslenme, yaşam tarzı, stres gibi faktörlere bağlı olabilir. Tedavi edilmediği taktirde felç, kalp krizi gibi olaylara yol açar. Hipertansiyon bebeklerde gelişim geriliği yapabilir. Plasentanın erken ayrılarak, bebeğin kaybedilmesine ve kanamalara yol açabilir. Tansiyonu yüksek bir kişi gebe kalmaya karar verdiğinde tansiyon normale getirilmelidir. Kullandığı ilaçlar gebelikte bebeğe zarar vermemelidir.”

VÜCUDUNUZDA ÖDEM VARSA, DİKKAT!
Gebelik hipertansiyonunun 100 gebeden 7’sinde ortaya çıktığını hatırlatan Kutlu, şu bilgileri verdi:
“Genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra görülür. Sebebi bilinmemektedir. Preeklampsi adı da verilir. Diğer belirtiler vücutta şişme (ödem), idrarda albümin çıkmasıdır. Ağır şekillerinde gebe kriz geçirir ve komaya hatta ölüme kadar gidebilir. Şu kişiler risk altındadır; ilk gebelikler, 40 yaş üstü gebeler, diyabet veya böbrek hastaları, damar hastaları, ailesinde gebelik hipertansiyonu öyküsü olanlar.”

GEBELİK HİPERTANSİYONU GENELLİKLE YAVAŞ İLERLER
Bazen birden bire kötüleşebilir. Ağırlaştığında veya kriz ortaya çıktığında gebelik sonlandırılır. Hafif durumlarda yakın takip ve istirahat ile izlenebilir. Şiddetli kalıcı baş ağrısı, yüzde ve ellerde ödem, karın üst sağ kısmında ağrı, görmede bozulmalar, benekler görme ve günde yarım kilonun üstünde kilo alma gibi durumlar tansiyonun kötü belirtileridir. Bu gibi durumlarda derhal doktorunuzu haberdar ediniz. Doktorunuz gerekli görürse kliniğe yatırılmanızı isteyebilir. Hastalığın ağırlığına göre, bebeğin durumuna bakılmaksızın gebelik sonlandırılabilir.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.