17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine, evsiz ve sakat kalmasına neden olan Marmara depreminin ardından; devlet yetkilileri “Olası İstanbul Depremi” riskine karşı başta hastaneler olmak üzere, köprüler, viyadükler, kamu kurum ve kuruluşlarda güçlendirme çalışmalarını sürdürürken diğer taraftan İstanbul’da yaşayan vatandaşların endişeli bekleyişi her geçen gün daha da artıyor.
Araştırmacı-Yazar Metin Soylu’nun 2009 yılından bu yana üzerinde çalıştığı ve Mart ayında Truva Yayınları tarafından piyasalara çıkan “Afet Okulu” adlı kitap, yalnızca İstanbul için değil adeta Türkiye’nin afetlerle mücadelesinde bir umut anlamına geliyor.
IŞIKARA: “KEŞKE BÖYLE BİR PROJE BENİM ZAMANIMDA OLSAYDI”
Afet Okulu, üniversite gençliğinin eğitimi ve katkılarıyla ülkemizin afetlere hazırlıklı bir toplumsal yapıya kavuşması ve afet zararlarının azaltılması amacı ile üniversite kampüslerine prefabrik afet okullarının kurulmasına yönelik mimari çizimlerle de desteklenen bir proje olarak tanımlanıyor. Kitapta Prof. Dr.Ahmet Mete Işıkara’nın 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında 12 yılın ardından devletin afetlerle mücadelesinde geldiği nokta Işıkara’nın çok özel değerlendirmeleriyle ela alınırken, Afet Okulu Projesi için Prof. Dr. Işıkara: “Keşke böyle bir proje benim zamanımda olsaydı. O zaman Türkiye 17 Ağustos Marmara Depremi’nde bu kadar ciddi kayıplar vermezdi” diyor.
TEK ÇÖZÜM: “ÜNİVERSİTELİ AFET GÖNÜLLÜSÜ YETİŞTİRMEK”
Afet Okulu adlı kitabın yazarı Metin Soylu Türkiye’de çığır açacak bu önemli projenin ana hatlarını şöyle özetliyor: “Üniversite kampüslerine prefabrik afet okullarının kurulması yönünde önemli bir çalışma yaptığımı düşünüyorum. Bu projede; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde gönüllü bir kuruluş olan UMKE Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri’ne de birer oda tahsis ederek, afetlere karşı daha profesyonel bir yapı oluşturdum. Afet Okulu; Türkiye’de eğitimli, ne yaptığını bilen, özel durumlarda kendi inisiyatifini kullanabilecek, deprem gerçeğini özümsemiş, ilk yardım konusunda bilgi sahibi olan, gönüllü kan bağışçısı kimliğini taşıyabilen ve bunu çevresine doğru bir şekilde aktarabilen, yangınla mücadelede öncü olan, soğukkanlı ve gönüllü genç üniversiteli öğrencilerden oluşacak asil ekibin kurulmasına yönelik bir projedir.”
Türkiye’nin afetlerle mücadelesinde devletin maaşlı personel sayısını arttırması yerine üniversitelerde dinamik, eğitimli ve güçlü gençlerin “Afet Gönüllüsü” olarak yetiştirilmesinin önemine değinen Genç araştırmacı Soylu; “ Afet Okulu Projesi’nde bir öğrenci Afete hazırlık, Zarar ve risk azaltma, Yangın söndürme, Trafik kazalarında yapılması gerekenler, Afetlerle ilgili ilk tıbbi yardım, Hafif düzeyde arama ve kurtarma, İlkyardım..vs. temel eğitimleri, alarak hem kendilerini hem de çevresine karşı toplumda faydalı bir birey haline gelecektir. Ayrıca üniversite öğrencileri, hangi üniversitede okuyorsa o şehrin tüm harita planını, ilçelerini, yol güzergâhlarını, en yakın İl’e hangi karayolundan kaç km’de gideceğini de öğrenecektir” diyor.
TÜRKİYE’NİN EN GÜNCEL AFET KİTABI
Genç yazar, kaleme aldığı Afet Okulu adlı kitabında Türkiye’nin 81 şehrinin Afet Risk haritalarına yer vererek her bir şehrimizdeki afet bölgelerini okurlarıyla paylaşıyor. Türkiye genelindeki tüm valiliklere müracaat ederek devletin afetlerle mücadelesinde yaptığı somut çalışmaları da gözler önüne seren Metin Soylu, hiç beklemediği şehirlerden afetlere karşı çok önemli projelerin hayata geçtiğini kitabında derleyerek yayımlıyor.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÖNÜLLÜ HAREKETİ”
Afet Okulu adlı kitapla üniversite öğrencilerini “Afet Gönüllüsü” yapmaya hazırlanan genç yazar Metin Soylu aynı zamanda www.afetokulu.com adıyla “Türkiye’nin en Büyük Gönüllü Hareketi” sloganı ile sanal ortamda afet gönüllülerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Soylu; “Yeni bir 17 Ağustos’u acı ve gözyaşlarıyla değil zafer ve bilinçle karşılayalım” diyor.
Yazar: Metin Soylu
Yayınevi: Truva Yayınları
|