Bahçe, Türkiye’de eğitim birimine sahip olan ve sistemli olarak farklı gruplar için eğitim programları uygulayan ilk ve tek botanik bahçesi.
Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Küresel Bitki Koruma Stratejisi’nin hedeflerinden biri olan Hedef 14; bitki çeşitliliğinin önemi ve bu çeşitliliğin korunmasına duyulan ihtiyaç konularının, eğitim ve halk eğitimi programlarına katılmasını öngörüyor. Botanik bahçesinin eğitim programları bu hedefi gerçekleştirmek için halk eğitimi konusunda aktif rol oynuyor.
BAHÇIVAN ÇOCUKLAR PROJESİ
Bahçıvan Çocuklar Projesi, ilköğretim öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmış, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde uygulanan bir proje. Projenin amaçları arasında; çocuklarda çevre bilinci oluşturmak, bitkiler dünyasını tanıtmak ve sevdirmek, biyolojik çeşitlilik ve önemi konusunda bilgi ve ilgiyi arttırmak, fen bilgisi derslerinde edinilen bilgiyi pratik uygulamalarla desteklemek, fen bilgisi derslerine karşı ilgiyi arttırmak, bilimsel süreç becerilerini geliştirmek, doğal kaynakların sınırlılığı konusunda bilinci arttırmak bulunuyor.
Proje etkinlik dönemi, örgün eğitim süresine paralel olarak belirleniyor. Yıllık program içinde; bitki yetiştirme etkinlikleri, alan bakım etkinlikleri, yetiştirilen bitkiler hakkında araştırmalar, tohum elde edilmesi, koleksiyonların oluşturulması, çiçek draması, hikâye oluşturma, korkuluk yapımı, etiket hazırlanması gibi müfredatla da paralellik gösteren çeşitli etkinlikler yer alıyor.
KEŞİF BAHÇESİ
Mesire Adası’nda, 3-9 yaş grubu çocuklar için bir oyun alanı bulunuyor. Bu alan çocukların oynarken, bitkiler dünyası hakkında bilgilenmelerini hedef alıyor.
BİTKİ RESSAMLIĞI KURSU
Bitki ressamlığı geleneği, teknolojinin çok ilerlediği bugünlerde bile halen devam ediyor.
ANAOKULU ZİYARETLERİ
Bu program, 5-6 yaş grubu için hazırlanmış, NGBB'de uygulanan günlük bir eğitim programı. Programın amacı, öğrencilerin tanıtılan bitkileri duyu organlarını kullanarak tanımalarını sağlamak.
BAHÇIVANLIK KURSU
Edinburg Kraliyet Botanik Bahçesi’nin işbirliğiyle geliştirilen bahçıvanlık kursu devam ediyor. Program, teorik anlatım ve pratik uygulamaları içeriyor. Kurs süresi 8 hafta (haftada 1 tam gün).
İLKÖĞRETİM ZİYARETLERİ - BİTKİLERİ KEŞFEDİYORUZ
Program, öğrencilere farklı bitki türlerini ve bitkinin bölümlerini tanıtmak ve ekosistem hakkında bilgilendirmeyi amaçlıyor.
ÖĞRETMEN EĞİTİMİ
NGBB’de bitkiler konusunda öğretmenlerin eğitimine de önem veriliyor. Böylece, bitki bilgisinin daha geniş kitlelere ulaşması amaçlanıyor.
İLKÖĞRETİM ZİYARETLERİ – NGBB’ DE KEŞİF
Programın amacı öncelikle öğrencileri ağaç kavramı ile tanıştırmak, ağaçların bitkiler alemindeki yerini ve önemini anlatmak ve bunun yanında NGBB’de bulunan farklı ağaç türlerini öğrencilere tanıtmak.
ORTAÖĞRETİM ZİYARETLERİ - BİTKİLER DÜNYASI
Öğrencilere farklı bitki türlerini, Türkiye'nin endemik bitkilerini tanıtmak, öğrencilerin gözlem ve kaydetme becerilerini geliştirmek ve ekosistem hakkında bilgilendirmek için oluşturulan proje de ilgi gören diğer projeler arasında.
GÜNLÜK OKUL ZİYARETLERİ
3, 4, 5, 6 yaş grubu öğrencileri 20 kişilik, ilköğretim ve orta öğretim öğrencileri 30 kişilik gruplar halinde 50 dakika süren günlük eğitim programlarına katılabiliyorlar.
Nerede: Ataşehir Atatürk Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Caddesi, TEM Otoyolu Anadolu Otoyol Kavşağı-İstanbul
Tel: (0216) 456 44 37
Etkinlik takvimini görüntülemek için tıklayınız.
|