Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KUKLA YAPMANIN KAÇ ÇEŞİDİNİ BİLİYORSUNUZ?

KUKLA YAPMANIN KAÇ ÇEŞİDİNİ BİLİYORSUNUZ?

Ahşap Çerçeve Kukla Atolyesi size kuklaların zengin dünyasının kapılarını aralıyor. Haftada bir gün iki saat süren atölye çalışmalarında; katılımcının isteğine göre el kuklası, ipli kukla, sopalı kukla ya da muppet yapım teknikleri öğretiliyor.


Eğitimde kukla kullanımı için çalışmada bulunmak isteyen eğitimciler içinse çocuklarla yapabilecekleri kukla teknikleri üzerine çalışmalar da yapılıyor. Atölyeler hafta sonu ve hafta içi grupları olarak düzenleniyor.

İPLİ KUKLA ATÖLYESİ
Katılımcılar ipli kukla yapımını öğreniyor, atölye süresi bitiminde her katılımcı kendi yaptığı 50 cm. boyunda bir ipli kuklaya sahip oluyor.

Çalışma teknikleri:
1. Teknik çizim: Katılımcılar yapacakları kuklanın birebir boyutunda teknik çizimini yapıyor. Çizim teknikleri eğitmenler tarafından gösteriliyor, teknik çizim için gerekli aletlerin kullanım biçimi ve işlevi öğretiliyor.
2. Çizimi malzemeye aktarma: Yapılan çizimlerden çıkarılan kalıplar strafor ve tahta üzerine aktarılarak kesim için gerekli bloklar hazırlanıyor.
3. Kesim ve oyma: Blokların eğitmenlerce yapılacak kesim işleminden sonra, katılımcılar oyma aşamasına geçiyorlar. Oyma için iskarpela, bıçak ve zımpara kullanımını öğreniyorlar.
4. Papier mache: Katılımcılar kağıt hamuru hazırlamayı öğreniyor. Strafordan oyulan parçaları papier mache tekniğiyle kaplıyorlar.
5. Boyama: Bütün parçalar kukla boyama tekniklerine göre akrilik boyayla boyanıp vernikleniyor.
6. Mekanizma: Biten parçalar, eklemlerin rahat oynamasını sağlayacak şekilde birleştirilerek oynatım için gerekli kontrol planlanıp yapılıyor.
7. Oynatma çalışması

İpli Kukla Atölyesi Pazar günleri 11:00-13:00 arası ve Çarşamba günleri 19:00-21:00 arasında. Periyodik olarak devam eden atölyelerde katılımcılar haftada bir gün, iki saatten ayda 8 saat çalışıyorlar. İpli kukla atölyesinin süresi 4-5 aydır. Bir de Temmuz ve Ağustos aylarında düzenlenen yoğunlaştırılmış ipli kukla atölyeleri var. Burada katılımcılar 2 hafta boyunca her gün günde 5 saat çalışarak bir ipli kuklayı tamamlarlar. Tüm malzemeler atölye tarafından temin ediliyor.

SOPALI KUKLA YAPIM ATÖLYESİ
Daha çok Asya ve Doğu Bloğu ülkelerinde kullanılan bir kukla biçimidir. Kukla aşağıdan çubuklarla hareket ettirilerek oynatılır. Hareket yapısına göre eklem yerleri belirleniyor. Oyma, kağıt hamuru ve tahta aksam kurma üzerine çalışılıyor. Çizim, oyma ve boyama teknikleri, kostüm ve mekanizma yapımı üzerine eğitim veriliyor. Bunun yanı sıra sahneleme üzerine pratik çalışması yapılıyor. Workshop süresi, haftada iki saatten 3 aydır.
 
EL KUKLASI YAPIM VE OYNATIM ATÖLYESİ
İtalyan Comedia Dell’arte sistemindeki kuklalardır. Eğitimde kullanılması da daha yaygındır. Katılımcının isteği doğrultusunda kil ve papier mache ya da strafor ve oyma tekniğiyle çalışılıyor. Atölye süresi iki ay. Malzemeler ücrete dahil.

MUPPET ATÖLYESİ
TV kuklaları yapımı üzerine çalışılıyor. İki boyutlu karakter dizaynından üç boyutlu şekil vermeye geçiliyor. Sünger ve kumaş kullanılıyor. Yapım süresi 2-3 ay. Haftada bir gün iki saatlik atölyeler olarak düzenleniyor.
 
MASKE ATÖLYESİ
Maske Atölyesi iki ayrı düzeyde yapılıyor:
- Başlangıç Düzeyi: 3 Ay
- İleri Düzey: 4 Ay

Her iki düzeydeki derslerde de işlenen konular aynı ancak konuların kapsamları değişiktir.
Başlangıç Düzeyi: Özellikle insan yüzlerinin maskeleri çalışılıyor. (Göz maskesi, yarım yüz maskesi, tam yüz maskesi gibi.)

İleri Düzey: Hayvan maskeleri, insan yüzlü gerçek üstü maskeler (ay, güneş v.s.), ready made maskeler (hazır malzemelerden maskeler), kasklar çalışılıyor. 

Adres: Firuzağa mah Çukurcuma cad. No:23 Beyoğlu-İstanbul
Tel: (0212) 252 88 35

BİLGİLİ ÇOCUK & SÜPER ANNE BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.