Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

İLİŞKİNİZİ RENKLENDİRMENİN TAM ZAMANI!

İLİŞKİNİZİ RENKLENDİRMENİN TAM ZAMANI!

İlişkilere coşkulu bir şekilde devam edilebilmesi için oynanması gereken roller vardır. Bu roller; ilişkiyi canlı tutar, renklendirir. Peki, nedir bu roller? Psikolog Eda Gökduman bu soruya yanıt olabilecek harika önerilerde bulundu...


Sevme ve sevilme ihtiyacınızı karşılamak için nelerden faydalanıyorsunuz? Aileniz, arkadaşlarınız ve sevgiliniz. Tüm bu alanlardan ya da her birinden ayrı ayrı beslenmek sağlıklı bir insan sayılmanız için çok önemli.

Ama aşık olduğunuzda, yani sevgiliye olan duygunuzun sizi çok daha farklı bir boyuta geçirdiğini, her şeyi unutturacak boyutta tüm vücudunuzu sardığını, bazen yaşamınızda her şeyden sıyrılıp sadece onun varlığını düşündürdüğünü fark etmişsinizdir. Sabah uyandığınızda telefonunuzda özlemle dolu günaydın mesajı, gözlerinizi açtığınızda varlığı ile size huzur veren ve içinizi ısıtan gülüşü, işe gittiğinizde sizi sevdiğini ve istediğini ifade eden o etkileyici cümleleri, akşam olduğunda ona yeniden kavuşmanızın sizde yarattığı o coşku ifadesi…

Peki ya kötü giden bir ilişki olunca, işler sarpa sarınca… Sevgi sözcükleri ile başlayan bu peri masalının artık size enerji vermek yerine tüm enerjinizi damarlarınızdan bir bir almasının sizde yarattığı o kötü duygu… Bu ilişkiyi devam ettirmek ya da bitirmek, kararsızlıklar… Güzel ve kötü anılar, onsuz yaşamak… Bu duyguları yaşayan erkeğin; ilişkiye coşkulu bir şekilde devam etmesi için oynaması gereken roller vardır. Bu roller; ilişkiyi canlı tutar, renklendirir. Peki, nedir bu roller?

20 ADIMDA İLİŞKİNİZİ RENKLENDİRİN
1.ADIM: Farklı biri olduğunu baştan kabul et:
Kadın ve erkeğin arasındaki güçlü bağ... Aşk ve arzular. ”Seni çok seviyorum ve bende önemli bir yerdesin.” Düşünce ve duygusu içinizde tavan yapıyor olsa da iki ayrı insan olmayı, farklı kişilik özelliklerinin varlığını, başka geçmişlere sahip olduğunuzu, yaşamdan beklentilerinizin birebir aynı olmadığının farkında olarak bu ilişkiyi yaşamak.  Aynılık veya benzerlik bir ilişkiyi zamanla monotonlaştırabilir. Aranızdaki bu farklılıkların ilişkinizi renklendirdiğini izlemek için kendinizi bırakın.

2. ADIM: Kendine ve bedenine iyi bak:
Kendinizi sevin, kendinize güvenin ve kendinize iyi bakın. Bunu hisseden bir kişi sizi kaybetmemek için daha fazla çaba gösterecektir. İlişkide duygular ne kadar önemli olsa da bedensel çekimin varlığı ilişkideki coşkunun daha çabuk yükselmesine neden olur. Bedenine iyi bakan, kendini iyi hisseden kişi karşı tarafta kendine güvenen bir erkek olduğu izlenimini hızla yaratır. Düzenli beslenme ve sporu bir yaşam biçimi haline getirme, yeterli bir uyku düzeni, arkadaşlarla geçen keyifli dakikalar ve dinlenmiş bir beden ilişkinizi her zaman olumlu etkiler.

3. ADIM: Her şeyi kendin için yap:
İlişkinizde yaptığınız her şeyi kendiniz için yaptığınızı düşünün. Çünkü bu sizin ilişkiniz. Onu siz seçtiniz, sevgili olma ya da eş olma teklifini siz kabul ettiniz. Bu nedenle ilişkinin coşkulu, renkli devam edebilmesi için yapacağınız her türlü çaba aslında mutluluğunuz için. Eğer mutlu olamayacağınızı düşünüyorsanız, ilişkiniz için ümitsizseniz tabi ki bu ilişkinin devamı için daha farklı düşünmeniz gerekebilir.

4. ADIM: İlişkiye fazla odaklanma, bağımlı olma, kendine zaman ayır:
İlişkiniz yaşamınızda tek amaç olmamalı. Yaşamdan enerji aldığınız başka alanlar da kendinize yaratmalısınız. Spor salonları, aileniz, arkadaşlarınız, hobileriniz, işiniz. Bu alanlar içinde yaşamak birbirinizi daha fazla özlemenize neden olacak, onsuz da var olabildiğiniz gücünü size hissettirecektir. “Onsuz olmuyor, çalışamıyorum, aklımdan çıkmıyor,  o gitti sanki her şey bitti.” Düşünceleri beyninizi yiyip bitirmeyecek. Her şeyin farkında olan güçlü bir birey olarak daha sağlıklı düşünecek ve yaşamınızla ilgili olarak yeni kararlar alabileceksiniz.

5. ADIM: Öfkeni kontrol et:
Sorunsuz bir ilişki yoktur ama bir çözüm elbette ki vardır. Bu çözümleri önce kendiniz araştırmaya çalışın sonra onunla birlikte sakin bir anınızda konuşmaya çalışın. Bu maddeleri birlikte oluşturun. Öfkelerinizi kontrol edebilmeyi öğrenin. Gerekirse bunun için bir uzman desteği alın. Her şeyden önce bunu kendiniz için kontrol etmelisiniz. Çünkü öfke öncelikle kişinin kendine zarar verir.

İlişkinin devam edebilmesi için iki tarafın da çaba göstermesi çok önemli. Bazen diğer kişi bu çabayı gösterecek güçte olmayabilir. Bunu fark ettiğinizde ona tolerans göstermek gerekebilir. Bazen siz de bu güce sahip olamayabilirsiniz. O zaman da sıra onda olacaktır.

6. ADIM: Ondan beklediğin şeyleri ifade et:
Beklentilerinizi karşılıklı paylaşın. Bunları bir zorunluluk olarak sunmayın, sadece talep edin ve yapıldığında mutlu olacağınızı söyleyin. Bu, kadında olumlu bir istek yaratır, onda sizin ve ilişkiniz için çaba gösterme duygusunu ortaya çıkartır. Onaylamayacağı, hoşuna gitmeyen beklentileriniz varsa bu farklı kişiler olmanız ile ilgili.  
Dile getirmekten çekinmeyin, kendinizi ifade edin. Açık ve net olmanız hoşuna gidebilir. Tabi ince ve hassas sınırları aşmadan… Yoksa bir anda farklı bir kişi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Her beklediğinizi karşı tarafta bulamayabileceğinizin farkında olun.

7. ADIM: Ne istediğini bil:
Gerçekten ne istediğinizi bilin. Kendi fikirlerinizi kendiniz değerlendirin. Sizin dışınızda kimse ilişkinizde neler yaşadığınızı ve ne yapmanız gerektiğini tam olarak bilemeyecektir. Derdinizi paylaştığınız, çözüm için fikirlerini dinlediğiniz en iyi arkadaşınızın da farklı bir kişilik özelliği olduğunu ve yaşamdan farklı şeyler bekleyebileceğini unutmayın. Sizi farkında olmadan yanlış yönlendirebilir. Unutmayın! Karar sizin olursa sonuçlarına daha güçlü bir şekilde katlanırsınız.

8. ADIM: Tartışmalarda sorundan çok çözüme odaklan:
Sorunlardan çok çözüme odaklanın. Geçmişte olanları sürekli olarak dile getirmeyin. Tüm olanlara rağmen devam etme kararı verdiyseniz bu sizin kararınızdır. Bunun için kimseyi suçlamayın ve bu güne geri dönün. Bugün ve şimdi yaşadığınız önemlidir. Gereksiz tartışmalara girmeyin. Bu önce sizi yorar yeniden hatırlatalım. Hata yaptığınızda özür dileyin. Dileyemiyorsanız biraz hissettirin. Bazen siz de hata yapabilirsiniz. Unutmayın.

9. ADIM: Duygularını karşı tarafa göster:
Eğer seviyorsanız ya da özlediyseniz bu duygularınızı paylaşmaktan, göstermekten çekinmeyin. Bir kadının en hoşuna giden şeylerden biridir.
Bunlar sizin duygularınız. Bu duyguları ertelemek, gurur yapmak sizde baskı yaratabilir. Sağlıklı bir ruh ve beden için duyguların dışarı yansıtılması çok önemlidir.

Gerçek duygularınızla yüzleşin. Bu duygularınızı ilettiğinizde karşılığını alamıyorsanız bile kızmayın. Çünkü bunu kendiniz için yaptınız. Bazı şeylerin karşılığını alamama sonucunu da kabullenmeli ve yola devam edebilmelisiniz.

Olumsuz duygularınızı da karşı tarafa hissettirebilirsiniz. İçinizde bu duyguları saklamamalısınız, yalnız önceki maddelerde belirttiğimiz gibi öfkenizi kontrol ederek bunu başarmalısınız. Aksi halde kendinize ve bedeninize zarar veriyor olabilirsiniz.

10. ADIM: İlişkiyi bir rutin olmaktan çıkar:
İlişkinizi rutine sokmayın. Canlı ve sürprizlerle dolu olan bir ilişki her zaman daha uzun sürelidir. Sürprizin açılımı herkes için birbirinden farklı olabilir. Yapılan her çaba sizin için yapılmıştır unutmayın.

Uzun ilişkilerin sırrı bu maddede saklıdır. Hep aynı bakış açısı, hep aynı konuşmalar, iş, ev, arkadaşlar hep aynı… Uzun süreli aynılıklar enerjiyi düşürebilir. Bu nedenle aynılığı kırmak rutini bozmak anlamına gelir. Sizi ve partnerinizi mutlu edebilecek ne varsa hayallerinizi zorlamaya başlayın.
Unutmayın, bunu önce onun için değil kendiniz için yapıyorsunuz.

11. ADIM: Farklı yönleri kabul et, ortak alanlar oluştur:
Farklı yönlerinizi kabul edin. O kuafördeyken siz de biraz film izleyebilirsiniz. Birkaç ortak yön de oluşturmalısınız. Ara sıra birlikte maç izleyebilir, yürüyüşlere çıkabilir, tavla veya playstation oynayabilirsiniz, bilmiyorsa ona öğretmeniz hoşuna gidebilir.

12. ADIM: Oyunlar yap. Oyunlar iste:
İlişkide keyif almak ve kendini iyi hissetmek her ikiniz için de çok önemli. Kendini iyi hissettiği bir ilişkinin bitmesini kimse istemez. Birlikte olduğunuz veya olmadığınız zamanlarda onu gülümsetecek, kendinizi de iyi hissettirecek organizasyonlar planlayın. Basit olabilir, kendinizi çok yormanıza gerek yok. Bu aşamaya fantezileri de ekleyebilirsiniz. Bu konularda açık ve net konuşmalar ilişkiyi canlı tutar. Tabi bu durumun karşılıklı çabalarla gerçekleşmesi ilişkiyi daha renkli yapar. Hep sizin yapmanız sizi biraz yorabilir, bu nedenle bu beklentilerinizi basit şekilde karşı tarafa iletin.

13. ADIM: Sosyal ortamlarda onu önemsediğini hissettir:    
Önemsendiğini hissetmek ilişkide önemli bir duygudur. Sevildiği duygusunu tavan yaptırır. Her iki taraf da bu duyguyu yaşamak ister.
Sosyal ortamlarda bu duyguyu çevreye göstermek, ilişkinin iyi gittiği ve karşılıklı duyguların yeterli düzeyde yaşandığını az da olsa göstermek ilişkiyi dış tehlikelerden koruyabilir.

14. ADIM: Özle:
Hep birlikte olmak, her şeyi beraber yapmak ilişkide güzel algılansa da aslında öyle değildir. Bazen özlemek arzu ve istekleri daha fazla canlı tutabilir. İlişkiyi bir rutin olmaktan çıkarabilir. Aşırı ilgilenmek kişiyi yorabileceği gibi karşı tarafı da sıkmaya başlayabilir. Bu nedenle “bu denge” ilişkinin renkli kalması için çok önemlidir.

15. ADIM: Kendini gerçekleştir:
Kendini gerçekleştirme duygusu insan psikolojisi açısından çok önemlidir. Yaş ilerledikçe taşları yerine oturtmak anlamına da gelebilir. Sağlıklı bir bedene sahip olmak, yeterli veya iyi bir iş, hobiler, iş, aile ve ilişki dengesini kurmuş olmak, hayalleri az da olsa gerçekleştirebilecek bir gücün varlığını hissetmek taşların yerine oturduğunu hissettirebilir. Kendini gerçekleştirmiş olmak kişide olumlu duyguları ortaya çıkartır.
Kendine güven duygusu yaratır ve ilişkinize olumlu yansır.

16. ADIM: Bakışarak anlaş:
Gözlerle konuşmak ve anlaşmak ilişkiyi besler. Konuşamadığınız zamanlarda mesajlarınızı bakışlarla ifade edin. Böylece ilişkinize bir gizem de katabilirsiniz. Gizemler ilişkideki coşku ve heyecanı yükseltir. Bu bakışlara ufak oyunlar da ekleyebilirsiniz.

17. ADIM: Kontrol etmeyi bırak:
Her şeyi kontrol altında tutma duygusu öncelikle sizi yoracaktır. Kontrolü kendinde hissediyor olmak kişide olumlu bir duygu ortaya çıkarıyor olsa da bunu bir dengede tutabilmelisiniz. İlişkilerde kontrol edilemeyen birçok etken ortaya çıkabilir. Bu durumlarla karşılaştığınızda kendinizi yıpratmamalı, her şeyi kontrol edemeyebileceğinizi fark etmelisiniz. Sürekli kontrol edilme duygusu sizi yorabileceği gibi karşı tarafı da yorabilir. Zamanla sıkabilir. Bir düzeyde kontrolün sizde olacağını karşı tarafa hissettirebilir, bunun dengesini kurabildiğinizi göstererek ilişkinizi canlı tutabilirsiniz.

18. ADIM: Tatile çık, dinlenme zamanları yarat:
Bu size ilaç gibi gelir, ilişkinize ise canlılık getirir. Ufak tefek sorunlar yaşasanız da bunları tatil zamanına taşımayın. Aşkınızı yaşayın, yaşatın.
Karşı tarafın sorunlarla bu ritmi bozmaması çok önemlidir. Eğer sık sık bu gibi durumlarla karşılaşıyorsanız ilişkide önemli bazı sorunlar yaşandığını düşünebiliriz. Tatil sonrası bu durumu çözmek için kolları sıvayın. İlişkiniz için çaba gösterin. Ama tatilde, sadece “tatil” yapın.

19. ADIM: Onu tatmin et:
Duygusal ve fiziksel tatmin çok önemlidir. Hangisi daha önemli derseniz, her ikisi de. İkisi bir güç oluşturduğunda ilişkinizin renkten renge girdiğini zaten izleyeceksiniz.

20. ADIM: Kaygılarını gider, onu heyecanlandır:
Endişelerini ortadan kaldırmak için yapacağınız her türlü konuşma ve davranış ona yanında olduğunuz ve onu sevdiğiniz duygusunu ortaya çıkartır. Bazı kaygılarının gereksiz olduğunu da ona hatırlatmalısınız. Çabalarınıza rağmen kaygılar devam ediyorsa bunun bir sorun olduğunu ve çözmesi gerektiğini söyleyin. Sizin desteğinizle kendini fark ediyorsa, yola devam edebilirsiniz.

Rahatlayan ve aşk dolan bir sevgili ile yeniden heyecan dolu bir ilişkiye mutlulukla devam edebilirsiniz.

Mutlu ilişkiler…

CİNSELLİK & İLİŞKİ BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.