Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Zihinsel engelli ve otistik bireyler için “Özel Eğitim Setleri”...
OKUMANIN VE EĞİTİMİN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI

OKUMANIN VE EĞİTİMİN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI

Zihinsel engelli ve otistik bireylere yönelik kitaplar ve renkli eğitim setleri Türkiye’de ilk kez Vanilya Okul Öncesi Yayıncılık tarafından hazırlandı. Özel Eğitim Öğretmeni Özgü Ertul’un, 2 yıl süren titiz bir çalışma sonucu oluşturduğu 40’ın üzerinde kitap ve materyaller eğitimciler ile ailelerin ve engelli bireylerin kullanımına sunuldu.


Eğitimin önündeki engeller birer birer kalkıyor. Resmi rakamlara göre nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10’unu engelliler oluşturuyor. Bu engel grubunun içinde önemli bir yer tutan, zihinsel engelli ve otistik bireylere yönelik öel eğitim setleri ile materyalleri yayınlandı. Özel Eğtim Öğretmeni Özgü Ertul tarafından hazırlanan ve ihtiyacı olan bireylerin eğitimi sırasında karşılaşılan güçlükleri gidermesi hedeflenen bu yayınlar, ailelerle eğimcilerin ve çocukların kullanımına sunuldu.

Özel Eğitim Setleri’nin önemini ve neden böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ise Özgü Ertul şu şekilde anlatıyor: “Bugüne değin özel eğitimde genellikle ana okulu çocuklarının kitapları ile öğretmenlerin ders notları fotokopileri kullanılıyordu. Artık her yaştan zihinsel engelli ve otistik bireylerin rahatlıkla öğretim yapabilecekleri kitaplarla materyaller hazırlandı.”

ÖZEL EĞTİM SETLERİ NELERİ KAPSIYOR?
“Özel Eğitime” gereksinim duyan birey ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde  hazırlanan setler, iki kategoride oluşturuldu. “Özel Eğitim Kitapları ve Özel Eğitim Materyalleri”nden oluşan ürünler zihinsel engelli, hiperaktif, öğrenme güçlüğü ve dikkat dağınıklığı ile otizimli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik.

40’ın üzerinde kitap ve materyallerden oluşan bu ürünler, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin toplama çıkartma, okuma yazma öğrenmesini, kendi kişisel bakımını yapabilmesini ve isteklerini yerine getirebilmesini kolaylaştıracak şekilde hazırlandı. Bu şekilde zihinsel engelli ve otistik bireylerin toplumda kabul görmesini, bir beceri sahibi olmasını ve sosyla hayattan soyutlanmaması hedefleniyor.

ZİHİNSEL ENGELLİLER, ÖĞRENEMEZ TABUSU YIKILIYOR!
Bu setlerle toplumda “Zihinsel engelliler, hiç bir şey yapamaz, hiç bir şey öğrenemez” gibi tabuların yıkılması hedefleniyor. Özel eğitim kitapları, normal çocukların eğitim kitaplarından oldukça farklı. Özel Eğtim’de şu basamlaklar izlenir:

-Akran grubuna göre yavaş gelişim gösteren zihinsel engelli bireyler,  konuları küçük basamaklar halinde öğrenir. Çünkü, pek çok bireyin doğal yaşamı içinde rahatlıkla geçtiği ya da kazandığı beceriler, zihinsel engellilikten etkilenen bireyler için çok zordur. Bu eğitimin normal eğitimden farkı, çocuğa göre bireysel eğitim programları oluşturulur. Öğretim yapılacak konular, sade ve basit bir sunum ile verilir.

-Çok zengin görsel ve  işitsel uyarana sahip kitap, oyuncak ve materyaller ile öğretim yapılır.  Öğretimde çocuklara, bağımsız yaşam becerisini kazandırmak amaçlanır. Bu sebeple, eğitimde gereksiz ve karmaşık bilgi verilmemektedir. Her öğretim konusu, bir öncekiyle ya da bir sonraki öğretim konusu ile ilişkilidir. Özel Eğtim Seti’nde yer alan materyaller kolaydan zora doğru bir öğretim sırası izler.

Yazan: Özel Eğtim Öğretmeni Özgü Ertul
Yayınevi: Vanilya Okul Öncesi Yayıncılık


 

BİLGİLİ ÇOCUK & SÜPER ANNE BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.