Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Mestçioğlu > Yetişkinlerin Psikolojik Sorunları
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - mükemmeliyetçiyim ne yapmalıyım
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli Forummükemmeliyetçiyim ne yapmalıyım

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
demirfiliz Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 142
Mesajın Direkt Linki Konu: mükemmeliyetçiyim ne yapmalıyım
    Gönderim Zamanı: 25 Haz 2009 Saat 01:28
merhaba özlem hanım size hep kızımla ilgili danıştım bugüne kadar ama geçen gün mükemmeliyetçilik ile ilgili bir soru okudum burda aklıma takıldı çünkü bendede var çok aşırı olmasada:(( gerçi ben kendim kendi huyumu bildiğimden değişmeye çalışıyorum. düzen tertip planlı olmak benim hoşuma giden ve beni mutlu eden şeyler...yani etrafımdaki herşeyin düzgün gitmesini istiyorum,olmayınca çok kafama takmıyorum çünkü dediğim gibi mükemmeliyetçiliğin pekde matah bişey olmadığını, insanı yıpratan yoran bişey olduğunu biliyorum, (psikolojiye çok meraklıyım çok okuyorum, çocuk ve insan psikolojisi üzerine) bu nedenle rahat insanlara özeniyorum onları gözlemliyorum ve bende tamamiyle olamayacağımı bilsemde elimden geldiğince kendimi frenliyorum.
ama ne kadar başarıyorum bilemiyorum,bazen kafama takılıyor yapı olarak mükemmeliyetçi olan insanlar daha çabuk mu yaşlanıyor yada ilerde depresif hastalıklara daha mı açıklar diye....
benim danışmak istediğim şey aslında şu: mükemmeliyetçilik hangi aşamada zararlı ve uzmana danışmak gerekir?ben hangi aşamadayım günlük hayatı ne kadar estkiliyorsa zararlı?örnek verebilirmisiniz yardımcı olursanız sevinirim....
papatya
Yukarı Dön
özlemmestçioğlu Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Puanlar: 1320
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 25 Haz 2009 Saat 13:25
yapabileceğinini en iyisini yapmaya çalışmak, bu yönde çaba harcamak yaşamda kendini iyi hissetmek için önemli bir adım ancak mükemmel bir hedef olabilecek bir şey değil. çünkü tanımı yok mükemmelin. ne yapsanız daha iyisi olabilir diye düşünebilirsiniz ve hep kendinizi aşmak, yaptığınızı beğenmemek durumunda kalabilirsiniz. mükemmeli ararken yaptıklarınızı küçümser ve/veya görmezden gelirseniz kendinizi beğenmenmeye başlarsınız. ayrıca mükemmeli arayan başkalarının ve kendinin yaptıkları konusunda da fazlasıyla eleştirel ve yargılayıcı olabilir. tüm bunlar da yaşamı ve lişkileri olumsuz etkiler. sizin mükemmelle ilişkinizin düzeyini bilemiyorum, ancak bunun yaşamınızda, ilişkileriniz üzerinde etkileri yıpratıcı oluyorsa, sizi mutsuz edecek düzeylere ulaşıyorsa bir uzmana danışabilirsiniz
özlem
Yukarı Dön
demirfiliz Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Puanlar: 142
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 25 Haz 2009 Saat 14:59

tekrar merhaba özlem hanım aslında çok yıpratıcı olmuyor ama birde çevremdekilere sormak lazım tabi:))) eşim bazen bu durumdan yakınıyor ama ben dozu kaçırdığımı hissettiğimde frenlemeye çalışıyorum kendimi ama yinede tabiki hayatımın her kısmında kendini gösteriyor bu özelliğim....aslında benimki mükemmeliyetçilik değilde herşeyin en doğrusunu en güzelini yapma isteği aynı kapıya mı çıkıyor acaba:))) örneğin kızıma hamile kaldığımdan beri beslenmeme çok dikkat ediyorum, kızım şuan iki yaşında hala kola içmiyorum hala içki içmiyorum hala emziriyorum çünkü....bunun dışında kızımla ilgili konularda da herşeyin en doğrusunu yapmaya çalışmak tabiki yoruyor beni, yemesi uykusu herşeyi düzenli olmalı bana göre başka annelere bakıyorum ev gezmelerine gidiyorlar kendilerine göre ayarlıyorlar çocuklarının uyku saatini bense kızıma göre kendimi ayarlıyorum bende bazen onlar gibi rahat olmak istiyorum ama yapı meselesi tamamen değişmek zor....kızımla ilgil problemli konularda çok kafaya takıyorum çok araştırıyorum en doğrusunu yapayım diye yanlış yapmaktan korkuyorum sanırım....siz ve sizin gibi uzmanlardan çok fazla yardım alıyorum....dediklerinizde dikkatimi çeken bende tam tersi durum var ben kendimi herşeyimle beğeniyorum birşeyleri yapıyorum mesela sonra iyiki üzerinde durmuşum bak şimdi emeğimin karşılığını alıyorum diyorum....başka bir örnek doğum kilolarımın hepsini 2 yılda verdim kendime hedef koydum, şimdi eski kilomunda altına indim, yani başkaları bu tip şeyleri çok önemsemiyorken ben önemsediğimde mükemmeliyetçi mi olmuş oluyorum bilemiyorum tabi...çok teşekkür ediyorum bu şekilde anlatmaya çalıştım...

papatya
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.