Vitamin |
Bulunduğu gıda |
İşlevi |
A Vitamini |
Karaciğer, yumurta sarısı, tam yağlı süt ürünleri, yağlı balık |
Gözlerin sağlıklı olmasını ve sağlıklı büyümeyi sağlar; solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korur; sağlıklı kemik, diş ve dişeti için gereklidir. |
Betakaroten |
Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, tatlı patates, balkabağı |
A Vitaminine dönüşen bir antioksidandır. |
Vitamin B1 (thiamine) |
Tahıllar, yulaf ezmesi, sebzeler, karaciğer, yer fıstığı |
Enerji sağlar; karbonhidrat sindirimine yardımcı olur; sinir sistemine, kaslara, kalbe ve zihinsel aktivitelere yardımcı olur ve stresi azaltır. |
Vitamin B2 (riboflavin) |
Yeşil yapraklı sebzeler, balık, yoğurt, karaciğer, süt |
Büyümeye, sağlıklı saç, deri ve tırmak gelişimine yardımcı olur; karbonhidrat, yağlar ve proteinlerin sindirimine, enerji üretimine, stresle başa çıkmaya yardımcı olur. |
Vitamin B3 (nicotinic acid) |
Yağsız et, incir, hurma, avokado, balık, yumurta, bütün buğday ürünleri |
Seks ve tiroid hormonları ve kan şekerinin ayarlanması için önemlidir. Sinir sistemi ve beyin için gereklidir. |
Vitamin B5 (pantothenic acid) |
Tahıllar, kepek, şeker pekmezi, fındık, yeşil sebzeler, tavuk, yumurta sarısı, et, karaciğer |
Adrenalin bezleri için hayati önemi vardır; yağların ve karbonhidratın enerjiye dönüşmesine yardımcı olur; antijen üretimine yardım eder. |
Vitamin B6 |
Kepek, kümes hayvanları, et, karaciğer, lahana, süt, yumurta sarısı, ton balığı, sardalya, uskumru, pırasa, ringa balığı, alabalık, som balığı |
Vitamin B12’nin emilmesi ve protein metabolizması için gereken antijenleri ve alyuvarları üretir. |
Vitamin B12 |
Karaciğer, sığır eti, balık, kabuklu deniz hayvanları, yumurta, süt, peynir |
Büyümeye yardımcı olur; konsantrasyonu geliştirir ve sağlıklı bir sinir sistemi için gereklidir. |
Folik asit |
Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, yumurta sarısı, kayısı, balkabağı, baklagiller, avokado, bütün buğday ürünleri, çavdar |
Vücudun protein ve karbonhidratları kullanmasına yardım etmek, antijen üretimi, anemiye karşı koruma için gereklidir. |
Biotin |
Esmer pirinç, fındık, meyve, yumurta sarısı, sığır karaciğeri |
Yağların ve proteinlerin metabolize edilmesine yardımcı olur; sağlıklı cilt, saçlı deri ve saç için gereklidir. |
Choline |
Yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı |
Hafızayı geliştirir; kolesterol üretimini kontrol eder; toksinleri karaciğerden uzaklaştırır. |
Vitamin C (ascorbic acid) |
Turunçgiller, çilek, yeşil yapraklı sebzeler, tatlı biber, karnabahar, patates, tatlı patates, kiwi, kavun, karpuz, ıspanak, brokoli, lahana, şalgam, karaciğer |
Bağışıklık sistemi için gereklidir; viral ve bakteriyal enfeksiyonlara karşı yardımcı bir maddedir; vücudun stresle başa çıkması için gereklidir; deri, kemik, kıkırdak ve dişetleri ve kılcal damarlar da dahil bağ doku yapımını teşvik eder. |
Vitamin D (calciferol) |
Sardalya, ringa balığı, ton balığı, yumurta sarısı, balıkyağı, süt ürünleri |
Kemik ve diş gelişimi için gereklidir; A ve C Vitaminiyle birlikte gribe karşı korur. |
Vitamin E |
Nebati yağ, brokoli, brüksel lahanası, badem, zeytinyağı, yumurta, ıspanak, soya fasulyesi, domates, taze fındık, havuç, ayçiçeği çekirdeği, hububatlar |
Antioksidandır; hücre zarlarını korur; yaraların iyileşmesine etki eder; pıhtılaşmayı önleyicidir; klorlu suya karşı korur. |
Vitamin K |
Yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, ayçiçek yağı, yumurta sarısı, süt |
Kanama zamanını düzenler; kemik metabolizması için gereklidir. |
Mineral |
Bulunduğu gıda |
İşlevi |
Kalsiyum |
Soya fasulyesi, sardalya, sombalığı, yer fıstığı, ayçekirdeği, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, badem, susam, brokoli |
Kemik gelişimi için gereklidir. |
Krom |
Kabuklu deniz hayvanları, tavuk, esmer pirinç, çavdar ekmeği, havuç, marul, yumurta, muz, lahana, portakal, mantar, yabani havuç, elma, çilek, patates, süt, tereyağı |
Kan şekeri ayarlanmasında kullanılır, gerekli yerlere protein sağlanmasına yardımcı olur, kolesterol seviyesini düşürür. |
İyot |
Deniz ürünleri, deniz yosunu, iyot açısından zengin topraklarda büyümüş sebzeler |
Metabolizma ve sağlıklı zihinsel aktivite için gereken tiroksin hormonunun üretimine destek olur. |
Demir |
Karaciğer, kırmızı et, yumurta sarısı, fındık, ceviz, kuşkonmaz, yulaf ezmesi, deniz yosunu, maydanoz, incir, kiraz, muz, avokado, esmer pirinç, patates, bezelye, kuru erik, ayçekirdeği, kuru üzüm, mantar, brokoli |
Alyuvarların yapımı ve enerji üretimi için gereklidir ve B Vitaminin metabolize edilmesine yardımcı olur. |
Magnezyum |
Bütün koyu yeşil yapraklı sebzeler, limon, greyfurt, badem, çekirdek, incir, mısır, patlıcan, kuru üzüm, havuç, mantar, domates, sarmısak, soğan, tavuk, patates |
Kalsiyumun sindirilmesi, stresle başa çıkma, sinir ve kasların çalışması ve zihinsel aktiviteler için gereklidir. |
Selenyum |
Kepek, ton balığı, domates, brokoli |
Vücuttaki oksijenin kullanılmasına yardımcı olan, E Vitaminini daha efektif hale getiren bir antioksidandır. |
Çinko |
Et, kabak ve ayçekirdeği, yumurta, sardalya, tavuk, salatalık, yumurta sarısı, havuç, yulaflı yiyecekler, çavdar, karnabahar, ceviz, badem, marul, ton balığı, çilek, kiraz, esmer pirinç |
Bütün protein metabolizması, büyüme, hücrelerin yenilenmesi ve enzim üretimi için gereklidir. |
Alıntı
Düzenleyen fatoş - 10 Nis 2009 Saat 18:29
|