Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUKLARDA ZEKANIN GELİŞİMİ
Eğitimci-Yazar  NURAN KANSU
Yazı Boyutu:
Çocuklarda öğrenmeyi zorlaştıran ve kolaylaştıran etkenler

Kutlay örneğine geri dönelim...

Bazı ailevi nedenlerden dolayı anne ve babası Kutlay ile pek ilgilenememişler. Okula başlayana kadar kendisine masal anlatılmamış, resimli kitaplar okunmamış, sayılar, renkler, şekiller, kavramlar ve şarkılar öğretilmemiş. Buna karşın Kutlay sürekli sokakta oynama fırsatı bulduğu için bedensel yetenekleri gelişmiş hareketli bir çocuktur. Kutlay öğretmeni tarafından anlaşılamadığı için sınıfta bedensel yeteneklerini kullanmasına izin verilmemiş ve öğrenirken hareketsiz ve sessizce oturması beklenmiştir. Bu da Kutlay’ın öğrenmesini olumsuz yönde etkilemiştir.

Kutlay gibi bedensel zekası gelişmiş çocuklar yerlerinde çok uzun süre oturamaz ve öğrenirken hareket etme ihtiyacı duyarlar. Bedensel zekaları gelişmiş çocuklar tüm vücut ve ellerini kullanma kapasitesine sahiptir. Kendilerini  ifade ederken bedenlerini  çok başarılı olarak kullanırlar (mimik, jest, pandomim, dans, spor).

Ellerini yeni bir şeyler üretme ya da yaratmada kullanma yetenekleri vardır (kesme, yapıştırma, heykel, seramik). Kutlay’a öğrenirken, yerinde sessiz ve hareketsizce oturmak yerine, harfleri kesme ve yapıştırma, sayıları zıplayarak sayma, renkleri renkli toplarla oynayarak öğrenme şansı verilseydi; yani öğrenirken kendisinde kuvvetli olan zeka alanını (bedensel zeka) kullanma şansı verilebilseydi; öğrenme Kutlay için zevkli ve daha kolay olacaktı.

Her çocuğun farklı ilgi ve yetenek alanları vardır. Çocukların bu ilgi alanları ve yeteneklerini etkili birer araç olarak kullanmalarını sağlayarak onların daha kolay öğrenmelerine yardımcı olabiliriz. Örneğin, görsel yanı güçlü, çizmeyi seven, resimler ve şekillerle öğrenebilen bir çocuğun, çözmekte zorlandığı matematik problemlerini anlayabilmesi  için o çocuğun görsel yanı bir araç olarak kullanılabilir. Bu çocuğa anlamakta zorluk çektiği matematik problemi şekiller ve resimlerle anlatıldığında ya da problemi resimlendirmesi istendiğinde daha kolay anlayacak ve çözecektir.

Müziksel Zekası gelişmiş olan bir öğrenci öğrenmekte zorlandığı sayıları, çarpım tablosunu ya da gezegenlerin adlarını bir şarkıyla çok daha kolay öğrenecektir. Sosyal zekası gelişmiş bir çocuk öğrenirken konuşma ve paylaşma ihtiyacı duyar. Sınıfta öğrendiklerini arkadaşlarına anlatırken tekrarlama fırsatı bulan sosyal zekası gelişmiş çocuğun öğrendikleri kalıcı olur.

Bir sonraki yazımda zeka alanlarının gelişmesinde ailelere ve eğitimcilere düşen görevler hakkında konuşacağız.


Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.