Herkese merhaba. Bazılarınızın “Yine mi sigara” dediğini duyar gibi oluyorum...
Maalesef yine sigara!.. Aslında sadece sigara değil; her türlü tütün içeceği demek daha doğru olur. Nargile, puro, pipo vs… Bu ürünlerin verdiği zararlar hakkında bilgilerimiz arttıkça, insanları caydırmak amaçlı çeşitli önlemler, resmi kararlar alınmakta. Ne yazık ki hiçbir önlemin pek yararı olmuyor.
SİGARA İLE ÜÇÜNCÜ DERECEDEN TEMAS
Benim bugün konuşacağım konu; kişilerin kendilerine verdikleri zarar değil. Bilmeden çocuklarına verdikleri zarar olacak. Bilmeden diyorum; çünkü hiçbir ebeveyn’in çocuğuna, yeğenine, torununa vs. bilerek zarar verebileceği ihtimalini düşünemiyorum. Hep söylenen; çocuğun yanında sigara içilmemesi, artık dinlenmeyen bir öneri. Bunu duyan kişi anında içinden “Biliyoruz, biliyoruz uzatma artık” diyor.
Günlük pratiğimde halen başka odada, çocuk yattıktan sonra, mutfakta, pencerede içiyoruz vs. gibi vicdanı rahatlatmaya yönelik savunma mekanizmalarını duyuyorum. “Çocuk uyurken nefes almıyor mu?” gibi soruları da artık sormaktan bıktım; halen sabırla anlatmaya çalışıyorum.
Gelelim konumuza; üçüncü derece içicilik. Bilim artık buna yönelik araştırmalar peşinde. Peki, bu iş nasıl oluyor? Ne demek istiyoruz?
SİGARA İÇEN KİŞİNİN NEFESİ İLE ETRAFA YAYILANLAR
Sigara içen bir insan, süre ve doza bağımlı olarak bir miktar nikotin ve ürünlerini solunum sisteminde depolar. Her nefes alışverişinde bu depodan bir kısmı dışarı verilerek havaya karışır. Sadece havaya karışmakla kalmaz; nefesin nemi ile ağırlaştığı için yere doğru düşer. Çevredeki eşyalara, zemine, halıya yapışır kalır. Çok hassas olmayan burunlar bunun varlığını hissedemez. Hatta bazı zehir parçacıkları kokmadığı için de fark edilemez.
Bir diğer yol; kapalı mekanda tütün ürünleri içilirken havaya yayılan dumanla beraber diğer toksik ürünlerin de salınması. Bunlar direkt olarak yere, halıya, koltuğa, perdeye, masaya, sandalyeye vs. vs. akla gelebilecek her yere yapışır. Yağlı nikotinin yapıştığı yerden temizlenmesinin ne kadar zor olduğunu deneyenler bilir. Aynı durum bu toksik atıklar için de geçerlidir. Yapıştığı yerden kolay kolay çıkmaz. Süpürmek, vakumlamak hatta silmek bile yetmez. Ta ki yerde emekleyen bir çocuğun veya oyuncağının peşinde koşan bir çocuğun fark etmeden elini üzerine sürmesine kadar. Veya oyuncağın direkt bu toksik maddeye çarpmasına kadar. Sonra bu oyuncağın ağıza alınması, tekrar eline bulaşması, oradan yeniden ağza alınması artık çok ciddi boyutlarda zarar veriyor. Bilimsel çalışmalar bunu da kanıtladı.
ETRAFA SAÇILAN ZEHİR
Gördüğünüz gibi; artık çocuklarımızı öpüp koklarken nefes yolu ile direkt verdiğimiz zehirlerin yanı sıra; bu zehirleri düzenli ve devamlı olarak vermeye devam ediyoruz. Bu bilgileri bile bile tütün ve ürünlerini kullanan büyükleri; hele hele onun için deli olduğunu söyleyen büyükanne, dede, anne ve babaları, dayıları, halaları, amcaları, anne yarısı teyzeleri hiç anlayamıyorum. Körpecik pembe akciğerlere, yarı şeffaf korunmasız incecik cilde bu zehir nasıl verilir?
Bazılarınızın artık “Amma abarttın” dediğini duyar gibiyim. Bazılarınızın bana tavır bile aldığını düşünüyorum. Olsun. Canınız sağ olsun. Birilerinin de yel değirmenlerine saldırması gerekiyor.
Sevgilerimle…