Bebekler daha doğmadan çok önce, kelimeleri, gıda tercihlerini ve el-göz koordinasyonlarını öğrenirler.
Yeni doğan bir bebek, eski inanışların aksine daha anne karnında iken, etrafla ilgilenmeye ve algılamaya başlar. Son bir kaç sene içinde; 3 ve 4 boyutlu ultrasound (US) cihazları ile bebeklerin anne karnındaki davranışları ile ilgili farklı bilgiler elde edilmiştir.
Dokunma hissi: 7 hafta gibi erken bir safhada, bebekler hareket etmeye başlarlar. Büyüdükçe göbek kordonunu ittirirler, kese içinde yürüme hareketlerini yaparlar, el ve ayaklarini ağızlarına götürürler. Eski inanışların aksine, 4 boyutlu US sayesinde, bebeğin daha elini ağzına götürmeden evvel ağzını açtığı görülmüştür. Ayrıca; annenin karın üzerine dokunmasından da hoşlanırlar.
Koku ve tad duyuları: 15. haftada bebeğin dilindeki tad papillaları gelişir. Koku alma sinirleri ise, 24. haftada çalısmaya başlar.
Eski çalışmalarda bile, anne karnında iken annenin yediği; sarımsak, anason ve havuç'a karşı bir düşkünlük geliştiği bilinmektedir. Hamilelik süresince, “hazır gıda” tüketen annelerin bebekleri de, bu gıdalara düşkün olurlar.
İşitme ve lisan: Anne karnındaki bebekler, 24 ile 27 haftalar arasında işitmeye başlarlar. Son 10 seneden beri bebeklerin daha anne karnında iken, ritim ve vurgulamalara anne karnında yatkınlık geliştirdiği gösterilmistir. Bebekler, 3 heceli anlamsız tekrarları ayırt edebilirler.
Görme: Bütün duyular arasında, en geç olgunlaşan; görme duyusudur. Anne karnında bebekler, 28. haftadan sonra gözlerini açabilirler. Annenin, karın duvarından geçen ışıklar, gözün gelişimi üzerine de etkilidir. Hiç ışıksız ortamlarda, gelişmekte olan gözde, aşırı sinir hücresi ve damar dokusu oluşur. Bu oluşumlarda, gözde hasar verici bir basınç artışına sebep olurlar.
"First Impression" Scientific American July 2015. Sayfa:24