Balın tatlandırıcı özellikleri yanında, ayrıca mikrop öldürücü etkisi de vardır. Bal eski Romalılar zamanından beri, yara iyileşmesini hızlandırıcı bir madde olarak kullanılmıştır. Günümüzde Yeni Zelanda’nın, “Manuka bal”ı, yüzeysel yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.
Bal; %38 Fruktoz ve %31 Glukoz ihtiva eder. Balda ayrıca bitkilerden ve arılardan gelen bazı maddeler vardır. Bunlar, organik asitler, fenoller, protein ve amino asitlerdir. Bal, mikrop öldürücü etkisini farklı şekillerde gösterir.
a) pH: Yani asiditesi; 3.2-4.5 arasındadır. Mikroplar için, “alkali ortam” gerekir, asit ortamlar mikropları öldürür.
b) Yüksek şeker oranı sayesinde, bakterilerden “osmos” yolu ile su çekerek, bakterilerin ölmesini sağlar.
c) Diğer bir husus, balda bulunan “hidrojen peroksit”tir. Hidrojen peroksit, bakteriler için çok toksik bir maddedir. Arılar bal yaparken, bala “Glukoz oksidaz enzimi” ilave ederler. Bu enzim glukoz’u okside ederken, açığa hidrojen peroksit çıkar. Bal, %30-50 arası sulandırıldığında, hidrojen peroksit etkisi en yüksek düzeye ulaşır.
d) Bal ayrıca, mikropların “quorum sensing” yöntemi ile birbirleri ile haberleşmelerini ve bu sayede, dişlerde oluşan plaklar gibi “biofilm”ler oluşturmalarını da önler.
Limonlu bal, hem öksürüğün etkisini arttırarak, öksürük sayını azaltır, hem de boğazdaki bakterilerin yok edilmelerini sağlar. Limonla sulandırılmaları sayesinde, hem balın pH’si daha asit olur, hem hidrojen peroksit’in daha etkili olması sağlanır.
Balın kendisi zararlı veya “toksik” değildir. Bala karışabilen maddeler zararlı olabilir.
1- Botilizmus: Diyorlar ki; arı bal yaparken, vücuduna topraktan, botilizmus sporları bulaşabilirmiş, bunlar da bala karışarak “yeni doğanlarda” botilizmus yapabilirmiş. Yoğurt mayalamak için, (bazi profesörlerin tavsiye ettiği gibi) toprak kullanan bir milletin, ahvadına, arının sırtında taşınabilecek topraktan nasıl zarar gelebilir? Ayrıca da, cumhuriyet kurulduğundan beri, Türkiye’de botilizmus görülmemiştir.
2- Allerjiler: Arıların bal özü toplarlarken, üzerlerine bulaşan polenler, allerji yapabilir mi? Bir allerjik reaksiyonun oluşabilmesi için, o şahsın, uzun süreler çok miktarlarda bu polenlerden alması ile olabilir. Bu da 10-20 yaşından evvel olmaz. Ne tuhaftır ki; bal aleyhtarı doktorlar, iş “arı sütü” veya “propolis”e geldi mi hiç seslerini çıkarmazlar. Halbuki en allerjik olan maddeler bunlardır.
3- Toksik olmaları: Bir tek Dopu Karadeniz’de üretilen ve “deli bal” diye anılan balda, bazı çiçeklerden geçen toksik bir madde vardır. Bu madde aşırı derecede tansiyon düşürerek, tehlikeli olabiliyor. Çok eski zamanlarda ilaç olarak kullanılırdı.
Aysenurada - (29.08.2017 13:34:44)
Mrb kadir bey ben dr gittim şikayetlerimi anlattim bana tahlil yapmadan teşhis koydu idrarda yanma oluyor kasıklarıma ara ara agri giriyor ve sag bobregim 3 gundur cok ağrıyor dedim verdigi ilaclarda emzirirken icilmez yazıyor bobregim cok ağrıdığı için acile polinklige gittim cocuk emziriyorum dedim ona gore ilac yazdi bide igne yaptı ilaçlar şunlar icmem dogrumudur cocuk emziriyorum dedim halde verdi
SEFKLAV 1000/125 MG
ÜROMİSİN ŞAŞE 3G
BIOFENAC 100MG
fenn - (5.05.2017 09:35:05)
merhaba Doktor Bey;
oğlum 14 aylık ve hala anne sütü alıyor,geçmişimizde iki defa inatlı ateşli enfeksiyon geçirdik,antibiyotik kullanmak zorunda kaldık,hatta birinde iğne olmak zorunda kaldık,bir haftadan fazla zamandır oğlumun burun akıntısı var,ateş falan yok,köpek dişlerimizi yeni patlattık,burun akıntısı ilk başladığında petitus kullandık 5 gün, fakat hala burun akıntımız var,şeffaf ve koyu olarak(tutkal gibi),ilaç kullanmadan nasıl geçirebilirim,günde en az iki defa serum fiz.yapıyorum,ama çekmiyorum,yatarken cold mix kullanıyorum,doktora gitmemiz gerekir mi sizce
mehmetfatos - (30.03.2015 08:10:49)
büyük tuvaletini yapınca rahatlıyor .büyüklerimiz sabunu ıslatıp birazını makatına sokuyor ancak o şekilde büyük tuvaletini yapıyor bebeğim.hastanede de minik bir hortumla makatından girerek bir kaç defa sokup çıkararak hemşire hanım büyük tuvaletini çıkardı bebeğimin bebeğim ancak o zamn rahatlıyor. sürekli 24 saat nerdeyse ıkınıyor kızarıyor ve ateşi çıkıyorç uyuyamıyor. emmemiyor.doktorlara anlatıyorum ama birşey söylemiyorlar sadece tahlilleri temiz gaz ilacı kullan diyorlar .ama bebeğimin doğduğu günden beri hiç gaz problşemi olmadı ne yapıcam bilemiyorum ateşi 38 in altına düşmüyor
mehmetfatos - (30.03.2015 08:04:19)
merhaba doktor bey sitenizi arkadaşlarımdan tavsiye üzerine ekledim .benim 04.03.2015 doğumlu bir erkek bebeğim var. 20 mart sabahı aniden çok şiddetli ağlama yaşadı ve bacakları ve karnı dalgalanma dediğiniz bizim bilmediğimizden morarma olarak gördüğümüz hale geldi.ateşi çıktı bir anda hemen hastaneye götürdük.29.03.2015 de çıkardık hastaneden htahlillerinde ve kültür testlerinde hiç bir bulguya rastlanmadı herşey temiz çıktı.bebek büyük tuvaletini yapamıyor yapamayınca ateşleniyor ağlıyor çok fazla ıkınıyor kızarıyor. poposunda dışında hemen makata yakın yerinde minik bir beze gördüm bugün.
daldemir - (5.03.2015 00:57:38)
merhabalar karadeniz de uretilen kara kovan balı dedikleri bal mı bahsedilen eger o degılse 1 yas sonrası bu balın verılmesı sızce uygunmudur?
Ruya61 - (14.02.2015 20:09:01)
17 Aylık Çocuğuma Zatürre Başlangıcı dediler. İlaç Olarak Ventolin Deloday Macrol Verdiler. Sizce Kullanmalımıyım ...
Esmaakgun - (30.01.2015 21:46:09)
Merhaba Kadir bey öncelikle sitenize yeni üye oldum. 05.09.2011 doğumlu bir kızım var. Ilk doğduğunda burnunu serum fizyoloji işe açtılar ve yaşı ilerledikçe sürekli tıkanmaya başladı her seferinde doktora götürdüğümüzde astım Bronşit teşhisi koydular ve şu anda Celal bayar ünv. Çocuk alerjisi Bölümü'nde kontrollü olarak tedavi oluyor günde 5 kez ventolin 2 kez pulmicort ve her gün gece tozu veriyoruz. Ancak sizin isminizi duydum ve bu tedavinin çok zarar verdiğini öğrendim bu konu ile ilgili olarak bizi aydınlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden ilgi ve alakanız için teşekkürler...