Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİNİZ YABANCILARDAN KORKUYOR MU?

BEBEĞİNİZ YABANCILARDAN KORKUYOR MU?

“Aslında sosyal bir bebektir, ama ne olduysa yabancılardan korkmaya başladı, kapıdan içeri anneannesi bile girse ağlamaya başlıyor” diyen annelerin sayısı hiç de az değil. Sizin bebeğiniz de yabancılardan korkuyorsa, bu durumun bebeğinizin normal gelişiminin bir parçası olduğunu ve daha çok 7-9 aylarda görüldüğünü hatırlayın. Konuyla ilgili bilgileri, sitemiz www.anneoluncaanladim.com ’un yazarı Uzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu’ndan aldık.


Genelde 8 haftalık oluncaya kadar bebekler anne baba dışında herhangi başka birinin de ihtiyaçlarını karşılamasına kolaylıkla izin verirler. Herkesin kucağına rahatlıkla gider, herkesin kendisine biberon vermesini, altını değiştirmesini, uyutmasını kabul ederler. Bu dönemde çoğu yeni anne, “Benim annesi olmamın hiçbir önemi yok, başkası da tüm bunları yapabilir” düşüncesine kapılır ve kıskançlıkla karışık bir zorlanma yaşar. Oysa, zaman içinde siz bebeğinizle ilgilenmeye devam ettikçe, bebeğiniz hayatınızdaki özel kişinin siz olduğunu anlayacak ve size özel tepkiler geliştirmeye başlayacaktır.

Bebeğin yaşamında, bağ kurabileceği her gün birlikte olduğu özel bir kişinin olması sağlıklı gelişim için şarttır, ama bu durumun çoğu ebeveyni endişelendiren bir de yan etkisi vardır: Bebeğiniz sizi tanıyıp size bağlandıkça diğer kişilere karşı daha çekingen davranmaya başlayabilir. Bebeğiniz, sizi yaşamındaki özel kişi olarak benimsedikçe diğer kişilerin kucağına gitmeyi istemek, anneanne gibi yakın bir kişiyi bile gördüğünde onun siz olmadığını fark edip ağlamak gibi “yabancılama” davranışları sergileyebilir.

Yabancılardan korkma davranışını bazı bebekler 4-5 aylık gibi oldukça erken bir dönemde sergilese de çoğu bebekte bu tepki 7-9 aylık dönemde ortaya çıkar. Bebeğinin daha önceki aylarda gayet sosyal bir şekilde herkesin kucağına rahatlıkla gittiğini gören ebeveyn için, bebeğin aniden yabancılardan korkmaya başlaması oldukça şaşırtıcı, hatta bazen utandırıcı olabilir. Çoğu ebeveyn, bu dönemde bebeğin korkusunu yersiz bulup antisosyal davranış nedeniyle kızgınlık duyabilir.

SİZE MANTIKSIZ GELEBİLİR
Size ne kadar mantıksız gözükürse gözüksün, bebeğinizin bu korkusunu normal karşılamalısınız. Eğer panik içinde ağlıyorsa, sizin tesellinize ihtiyacı var demektir. Böyle durumlarda bebeğinizin diğer kişinin kucağına gitmesi ya da o kişiyle sosyalleşmesi için zorlamak yerine, yaşadığı korkuya odaklanmalı ve onu kendi kucağınızdan bırakmadan sakinleştirmeye çalışmalısınız.

Eğer, bir yabancı gördüğünde bebeğiniz size sıkıca tutunuyorsa sarılmasına izin verin. Eğer yabancı olarak gördüğü kişinin kucağındaysa ve ağlamaya başladıysa bebeğinizi nazikçe kendi kucağınıza alın ve onu teselli edin. Eğer bebek arabasındayken bir yabancı yanına yaklaştığı için ağlamaya başlarsa onun seviyesine inin, yüzünüzü yaklaştırın ve nazik bir tonda konuşarak her şeyin yolunda olduğunu söyleyin. Bebeğinizi kurtarırcasına diğer kişinin kucağından almak gibi ani hareketler yapmayın. Bu tarz sert davranışlar, bebeğinizin sıkıntısını arttırıp daha fazla korkmasına sebep olabilir. Nazik ve anlayışlı olun. Bebeğiniz adım adım sakinleşecek ve eski sosyal haline geri dönecektir. Ama o aşamaya gelene kadar sizin yakınlığınıza ihtiyaç duyabilir.


“KORKULACAK BİR ŞEY YOK” DEMEYİN

Yabancılardan korkma tepkisi ister erken ister geç bir dönemde ortaya çıksın, genelde 1-2 ay boyunca şiddetlenerek sürer. Bu süreçte bebeğinizin sıkıca size tutunması, küçük şeylerde bile panik içinde sizi istemesi zorlu olabilir, ama bebeğinizin yanında kalabilmeniz önemlidir. Bebeğinizi korkulacak bir şey olmadığına ikna etmeye çalışmayın. Yaşadığı korku onun için gerçektir ve o korkuyu atlatmasına sadece siz yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizin yabancılardan korkma davranışı sizinle kurduğu bağın niteliği ile ilgili değildir. Yabancılardan çekinme, bebeğinizin kalabalık bir çevrede ya da yalnız büyümesine de bağlı değildir. Ayrıca, bebeğinizin sosyal uyumunun iyi ya da kötü olduğu anlamına da gelmez. Araştırmalar, bazı bebeklerin mizaç olarak daha utangaç olduğunu ve yabancılara karşı daha duyarlı olduğunu gösteriyor. Bazı bebekler ise mizaç olarak yabancılardan daha az çekinirler. Bebeğinizin yabancılardan korkması ya da hiç çekinmemesi, sizin kontrol edebileceğiniz bir durum değildir. Siz sadece bebeğinizin bu durumu aşmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu durumun normal gelişimin bir parçası olduğunu daima hatırlayın.


BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.