Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEKLERİN YÜZDE 72’Sİ UYKUSUZLUK ÇEKİYOR!

Prima, Türkiye’de yaptığı araştırmada bebeklerin uyku sorunlarını araştırdı. Araştırmaya göre Türkiye’de bebeklerin yüzde yetmişinden fazlası (yüzde 72’si) her gün uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya kalıyor.


Bu araştırmanın amacı, bebeklerin sağlıklı ve mutlu gelişimine katkı sağlamak ve bu sayede anne ve bebeklerin hayatlarını iyileştirmektir. Bu doğrultusunda hareket ederek yapılan araştırmaya göre; anneler bebekleri için etkin bir uyku öncesi rutini oluşturmakta güçlük çekiyor. Araştırma sonuçları Türkiye’de bebeklerin yüzde yetmişinden fazlasının (yüzde 72), her gün uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya kaldığını ve son derece değerli olan uyku sürelerinin hatırı sayılır bir kısmında uykusuz kaldıklarını gösteriyor. Araştırma sonuçları ayrıca annelerin neredeyse beşte birinin (yüzde 19’u) bebeklerinin tüm gece sorunsuz olarak uyumasını hiç sağlayamadıklarını ortaya koyuyor.

Uzun ve kesintisiz bir uykunun bebek gelişimindeki önemi ve araştırmanın ortaya çıkardığı ise, annelerin yaklaşık onda birinin (yüzde 9’unun) bir bebeği uyurken rahatsız edecek faktörler hakkında bilgi sahibi olmaması göz önünde bulundurulduğunda, annelerin bu konuda yardıma ihtiyacı olduğu görülüyor.

Araştırma sonuçları Türkiye’de bazı annelerin bebeklerin uyku sorununu çözdüğünü de gösteriyor; Türkiye’de bebeklerin yaklaşık üçte biri (yüzde 27’si) haftanın 7 günü gece boyunca sorunsuz şekilde uyuyabiliyor.

UYKU SORUNUN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ: BOŞ MİDE VE ISLAK BEZ
Türkiye’deki annelerin bir kısmı, bebeklerinin uyku kalitesini etkileyen birden fazla faktör olduğunun bilincindeler. Bebeklerin uyku sorunları genelden aza göre listelendiğinde; listenin başında bebeğin boş mideyle uyuması yer alıyor. Annelerin dörtte biri (yüzde 26,8’i) sıkıntılı bir gece uykusunun en önemli tetikleyicisi olarak bebeklerin aç karınla yatmasını gösteriyor. İkinci sırada ise bebeğin ıslak bir bezle uyuması geliyor. Annelerin yaklaşık beşte biri (yüzde 17’si) ıslak bir bezin bebeklerinin uykusunun bölünmesinde rol oynayacağını ifade ediyor. Diğer faktörler arasında: diş çıkarma, gürültü ve oda sıcaklığı da yer alıyor.

İYİ BİR GECE UYKUSUNUN ÖĞRENMEYE VE OYUNA KATKISI VAR!
Araştırma, Türkiye’deki annelerin bebekleri için deliksiz uykunun öneminin farkında olduğunu ortaya koyuyor. Annelerin beşte dördü (yüzde 80’i) bebeklerinin iyi bir gece uykusunun ardından oyun oynarken ve yeni şeyler öğrenirken dikkatlerini daha uzun süre koruyabildiğini belirtiyor. Ayrıca birçok anne, bebeklerinin deliksiz bir uykudan uyandığında çevreleriyle daha olumlu ilişkiler kurduğunun farkında. İyi bir uyku; sabahların, anne ve bebek için daha eğlenceli ve verimli geçmesini sağlıyor ve bebeğin gelişimini olumlu etkiliyor.

10 SAAT UYKU
Türkiye’deki annelerin yaklaşık dörtte biri (yüzde 24’ü), bebeklerinin olumlu bir ruh haliyle uyanması için gece en az 10 saat uyuması gerektiğini düşünüyor. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda bebeğin gece dinlendirici bir uyku uyumasını sağlamanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye’deki anneler tarafından bebeklerinin yatmadan önce iyi hissetmesi amacıyla yapılanlar arasında en çok bebeğe şarkı söylemek (yüzde 40) ve uyuyana kadar bebeğin yanında oturmak (yüzde 36) gibi rahatlatıcı ritüeller tercih ediliyor. Ancak yine de bu ritüeller diş çıkarma ve ıslak bir bez gibi rahatsız edici faktörlere karşı fazla etkili olamıyor.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.