Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Zeka gelişimi için
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuZeka gelişimi için

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
peperutka Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Tem 2010
Konum: mutlu
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5690
Mesajın Direkt Linki Konu: Zeka gelişimi için
    Gönderim Zamanı: 10 Kas 2010 Saat 15:45


Beyin gelişimi anne karnında başlar ve sonrasında da devam eder.Gelişimi yaşamın ilk yıllarında olur ve büyük bir bölümü 5 yaşına gelmeden tamamlanır.Beynin en önemli besin kaynağı besinlerdir.Tüketilen besinler sindirildikten sonra kan yoluyla beyne gelir, ancak her besin beyin tarafından kabul edilmez, kan beyin bariyeri, beyne giren bütün besin öğelerini kontrol eder ve yararlı olan besinin geçişine izin verir.Bu besinler; kolin, omega-3 yağ asitleri, antioksidan maddeler, tahıllar ve demir bazılarıdır.

Kolin:Bir çeşit B vitamini olan kolin çocukların beyin gelişimi açısından oldukça önemli bir besin öğesidir.Beyinde ki hafıza hücrelerinde bulunur ve hayati öneme sahiptir.Hücreler ne kadar çok kolin içerirse hafıza o denli iyi olur.Beyin gelişimi yaşamın ilk yıllarında olduğu için hamile ve emzikli bayanlar kolin içeren besin tüketimine önem vermelidir.Ayrıca doğal olarak anne sütünde bulunduğu için bebeklere yeterli düzeyde anne sütü verilmelidir.Soya fasülyesi, yumurta (sarısı), yer fıstığı, patates, karnabahar, mercimek, yulaf, susam tohumu ve keten tohumu kolinden zengindir.

Omega-3:Omega-3 yaş asitleri çocuklarda bilişsel fonksiyonlar için oldukça önemlidir.Balığın özellikle çocuklarda zekayı geliştirici özelliği vardır.Düzenli olarak omega-3 açısından zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması daha da yavaşlar.Anne sütü de doğal bir omega-3 kaynağıdır.Civaya maruziyet nedeniyle çocuklarda balık tüketimi haftada 2-3 kez ile sınırlandırılmalıdır.Yağlı balıklarda (sardalye, ringa, somon, ton, uskumru), ceviz, badem gibi yağlı tohumlarda, keten tohumu ve yağında ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Antioksidanlar:Beyin özellikle kan akımının ve demir miktarının fazla olması nedeniyle oksidatif zedelenmeye yatkındır.Çocuklarda ve yaşlılarda bu risk daha fazladır.Bu zedelenmeyi önlemek için çocuklarda antioksidan besinler oldukça önemlidir.Anne sütünde doğal olarak çoğu bulunduğu için bebeklerin anne sütüyle beslenmeleri beyni zararlı öğelere karşı korur.Başlıca antioksidan maddeler A, C ve E vitaminleri ve selenyum mineralleridir.C vitamini; maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, limon, portakal, çilek, yaban mersini, greyfurt, kivi, enginer, brokoli, fasülye ve ahudududa, E vitamini; ayçiçeği yağı, zeytin yağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstıkta, A vitamini; havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa, marul gibi tutuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde, selenyum; balık ve diğer deniz ürünlerinde bulunur.

Demir :D demirden zengin besinler zihinsel fonksiyon ve enerji dengesi için önemlidir.Kırmızı et, tavuk, ıspanak, baklagiller, kuru meyveler ve tam tahıllar demirin en önemli kaynaklarıdır.

Ayrıca kompleks karbonhidrat içeren tam tahıl ürünleri folat ve diğer B vitaminlerinden zengindir.Bu besin öğeleri beynin hafıza fonksiyonlarının düzenlenmesine yardım eder.Tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, kepekli makarna, tahıllı kahvaltılık gevrekler yulaf gibi tahıl ürünleri....





Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<
Yukarı Dön
peperutka Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Tem 2010
Konum: mutlu
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5690
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Ara 2010 Saat 21:11
Bebeklerin, 0-2 yaş arası dönemi her açıdan olduğu gibi zeka gelişimi açısından da çok önemli. Bu dönemi en verimli şekilde geçirerek bebeğinizin zeka gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Bebeklerde zeka gelişimi için yapılması gerekenleri biliyor musunuz? Hangi oyuncaklarla, ne gibi oyunlar oynamalıyız? Televizyon zeka gelişimini etkiler mi? Ona kitap okumaya ne zaman başlamalıyız? Pudra.com araştırdı… Sorularımızın yanıtları Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu veriyor…

Bebeğin zekasını nasıl geliştirebiliriz?

Zeka üzerinde hem genetik faktör hem de uyarım son derece önemli. Anne sütü zekayı olumlu etkiliyor. Ancak bugüne dek yapılan çalışmalar, anne sütünün içeriğinin mi yoksa anne sütü veren annelerin genetik yapısının mı bebeğin zekasında etkili olduğunu kesinleştiremedi. Bilinen bir gerçek var ki o da beslenmenin zeka gelişimi üzerinde son derece etkili olduğu.

Anne babanın bebeği uyarması, zeka gelişimini etkiliyor. En önemli uyarım, sakin bir ses tonuyla bebeğin gözlerinin içine bakarak sürekli konuşmak. Yine dokunsal kontağın bebek zekasını geliştirmede önemli bir yeri var. Bebekle söylenen şarkılar, ritmik melodiler, sevgi dolu bir ortam da çok önemli.

Çok erken yaşlarda kitaplara başlamak gerekiyor. Bebeğin zekasını geliştirecek bir oyuncak varsa, o da kitaptır. Dördüncü aydan itibaren bebeğinizi kitaplarla tanıştırın.

Önemli olan oyuncakların pahalı ya da komplike olması değil, oyuncakla nasıl oynandığı ve oyun esnasında çocukla kurulan birebir kontak. Anne babanın oyuncağı ne kadar yaratıcı kullandığı, ne kadar etkileşime girdiği, bebeğin zeka gelişiminde son derece önemli.

Bebeklerde zeka gelişimini artıran oyunlar nelerdir?

Yaratıcılığı güçlendiren ve etkileşime izin veren oyunlar zeka gelişimini destekliyor. Kitaplar, küçük yaştan itibaren çıngıraklar, görsel koordinasyonunu geliştirecek oyunlar, aynı zamanda puzzle’lar, üst üste konan oyuncaklar, gruplandırmaya izin veren renkli, şekilli oyuncaklar kullanmak gerekiyor.

Çok fazla ses çıkaran elektronik oyuncaklardansa, el yeteneğine izin veren, çok fazla sesi olmayan oyuncakları seçmekte fayda var. Aynı zamanda evdeki kutular ve mutfak gereçleri de oyuncak olarak kullanılabilir.

Önemli olan oyuncakla nasıl oynandığı, nasıl bir etkileşime girildiği ve o anda kullanılan yaratıcılık. Çok karışık ve ilginç bir oyuncaktansa, küçük ve fazla ilginç yönü olmayan bir oyuncakla, anne babanın bebekle birlikte ilginç bir oyun yaratması, bebeğin gelişimine büyük bir destek sağlar.

0-2 yaş arasında bebeğinize kesinlikle televizyon seyrettirmeyin. Çünkü televizyonun uyarımı son derece pasiftir ve bebeğin zekasını negatif etkiler.

Hangi oyuncaklar bebeğin zeka gelişimini artırır?
  • Anne babanın oyuncakları birebir kontak kurarak, çocukla birebir ilgilenerek kullanması çok önemli. Bebeğinize günde iki saat gibi bir zaman ayırın ilk yıl içinde.
  • Televizyon gibi tek yönlü uyarımlar bebeğin hayatında olmamamalı. Televizyon bebeğin hem zekasını hem de dikkatini negatif etkiler.
  • Oyuncak seçimini yaşına göre, uzman desteği alarak yapın. Eğitsel oyuncakları tercih edin.
  • Özellikle ilk başlarda oyuncaktan çok dokunsal aktiviteler, anne baba ile tensel kontak, bebek için çok daha önemli.
  • Oyuncaklara başlamanız gereken dönem, ikinci-üçüncü ay arası. İlk başlarda takip oldukça önemli, daha sonra bebek büyüdükçe el kullanımı, el-göz koordinasyonuna yönelik oyuncaklar, daha sonra motor gelişimini destekleyecek oyuncaklar, sonra hem el gelişimini hem motor gelişimini destekleyecek oyuncaklar kullanılabilir.
  • Bebeklere dördüncü ya da beşinci aydan itibaren evdeki küçük mutfak gereçleri, tencereler, kepçeler oyuncak olarak verilebilir. Evdeki pek çok şey oyuncak olarak yaratıcı bir şekilde kullanılabilir.
  • Beşinci ya da altıncı aydan itibaren üst üste dizilen oyuncaklar, puzzle’lar kullanılabilir. Bebeğin beyninde birtakım resimleri tamamlamasını, sınıflandırma yapmasını sağlayacak oyuncaklar verilebilir.
  • Odanın çok fazla oyuncakla dolu olmaması çok daha iyi olur.
  • Kitap okumaya dördüncü aydan itibaren başlamak gerekiyor. Bebekle direkt göz kontağı kurarak, göstermek şeklinde kitaplarla bebeğin gelişimini desteklemek oldukça etkili.
  • Bebeğe birinci yılın ikinci yarısında bir albüm yapabilirsiniz. İlgisini çeken resimleri, annenin-babanın, yakınlarınızın resimlerini teker teker göstererek tekrarlar yapmak, bebeğin beyin gelişimi açısından son derece önemli.




Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<
Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Ara 2010 Saat 21:24
çok önemli bilgiler...teşekkürler
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.