
Beyin gelişimi anne karnında başlar ve sonrasında da devam eder.Gelişimi yaşamın ilk yıllarında olur ve büyük bir bölümü 5 yaşına gelmeden tamamlanır.Beynin en önemli besin kaynağı besinlerdir.Tüketilen besinler sindirildikten sonra kan yoluyla beyne gelir, ancak her besin beyin tarafından kabul edilmez, kan beyin bariyeri, beyne giren bütün besin öğelerini kontrol eder ve yararlı olan besinin geçişine izin verir.Bu besinler; kolin, omega-3 yağ asitleri, antioksidan maddeler, tahıllar ve demir bazılarıdır.
Kolin:Bir çeşit B vitamini olan kolin çocukların beyin gelişimi açısından oldukça önemli bir besin öğesidir.Beyinde ki hafıza hücrelerinde bulunur ve hayati öneme sahiptir.Hücreler ne kadar çok kolin içerirse hafıza o denli iyi olur.Beyin gelişimi yaşamın ilk yıllarında olduğu için hamile ve emzikli bayanlar kolin içeren besin tüketimine önem vermelidir.Ayrıca doğal olarak anne sütünde bulunduğu için bebeklere yeterli düzeyde anne sütü verilmelidir.Soya fasülyesi, yumurta (sarısı), yer fıstığı, patates, karnabahar, mercimek, yulaf, susam tohumu ve keten tohumu kolinden zengindir.
Omega-3:Omega-3 yaş asitleri çocuklarda bilişsel fonksiyonlar için oldukça önemlidir.Balığın özellikle çocuklarda zekayı geliştirici özelliği vardır.Düzenli olarak omega-3 açısından zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması daha da yavaşlar.Anne sütü de doğal bir omega-3 kaynağıdır.Civaya maruziyet nedeniyle çocuklarda balık tüketimi haftada 2-3 kez ile sınırlandırılmalıdır.Yağlı balıklarda (sardalye, ringa, somon, ton, uskumru), ceviz, badem gibi yağlı tohumlarda, keten tohumu ve yağında ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
Antioksidanlar:Beyin özellikle kan akımının ve demir miktarının fazla olması nedeniyle oksidatif zedelenmeye yatkındır.Çocuklarda ve yaşlılarda bu risk daha fazladır.Bu zedelenmeyi önlemek için çocuklarda antioksidan besinler oldukça önemlidir.Anne sütünde doğal olarak çoğu bulunduğu için bebeklerin anne sütüyle beslenmeleri beyni zararlı öğelere karşı korur.Başlıca antioksidan maddeler A, C ve E vitaminleri ve selenyum mineralleridir.C vitamini; maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, limon, portakal, çilek, yaban mersini, greyfurt, kivi, enginer, brokoli, fasülye ve ahudududa, E vitamini; ayçiçeği yağı, zeytin yağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstıkta, A vitamini; havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa, marul gibi tutuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde, selenyum; balık ve diğer deniz ürünlerinde bulunur.
Demir
demirden zengin besinler zihinsel fonksiyon ve enerji dengesi için önemlidir.Kırmızı et, tavuk, ıspanak, baklagiller, kuru meyveler ve tam tahıllar demirin en önemli kaynaklarıdır.
Ayrıca kompleks karbonhidrat içeren tam tahıl ürünleri folat ve diğer B vitaminlerinden zengindir.Bu besin öğeleri beynin hafıza fonksiyonlarının düzenlenmesine yardım eder.Tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, kepekli makarna, tahıllı kahvaltılık gevrekler yulaf gibi tahıl ürünleri....