Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında > Ek Gıda & Beslenme & İştah
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - yine yardımınıza ihtiyacım var
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konuyine yardımınıza ihtiyacım var

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123 5>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
HaYaL Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Gece Bekçisi

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3525
Mesajın Direkt Linki Konu: yine yardımınıza ihtiyacım var
    Gönderim Zamanı: 20 May 2008 Saat 15:09
canım arkadaşlarım artık bizde ek gıdaya geçiyoruz. hep 6 ay boyunca sadece anne sütü alsın bebeğim istedim ama nasipte ne varsa o oluyor işte. emmeyi bıraktığımız için ek gıdaya 6 değil 4 aylıkken başlıyoruz. doktorumuz elma püresi, sebze çorbası, yoğurt ve havuç suyuyla başlayabileceğimizi söledi.
sizlerden yardım istediğim konu şu. bebeğime neyi nekadar vermeliyim. haaa bide tarifleriniz varsa çok memnun olurum. kahvaltıda nelerle başladınız mesela dişlerimiz olmadığı için püre halinde yememiz gerekiyor. mesela yumurtayı rafadan yapıp yedirebilirmiyim yoksa çokmu erken.
lafı uzatmayayım kızlar. anladınız siz beni. lütfen yardım edin buna çok ihtiyacım var...
neyapacağımı ne yedireceğimi bilmiyorum ve buda elimi ayağıma dolaştırıyor.
Yukarı Dön
burcu Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Çınar'ın annesi, Forumun neşesi

Puanlar: 8349
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 May 2008 Saat 16:05

Canım olsun üzülme 4 ay 4 aydır… o bile kısmet olmuyor bazı insanlara…

Canım şimdi senin için karışık bir süreç bu ama 1-2 aya kalmaz uzman olacaksın merak etme…

Neyi ne kadar vermeliyim demişsin… o bebeğe göre değişiyor. Sen her şeyden önce az az ver, alıştıktan sonra onu bebek ayarlıyor zaten..

Kahvaltı için daha yumurta erken.. ben 7. ayda başlamıştım.. kahvaltı için hazır kaşık mamaları var onunla başlayabilirsin mesela. Ben sebze çorbası, meyve, yoğurdu kendim hazırlamıştım hep. Ama kahvaltı ve gece yatmadan öncekileri hazır kaşık mamalarından kullandım.

Sebzeyi öğlen öğününde vereceksin.. bence blendr kullanma.. ben hiç kullanmadım. 1-2 gün sadece suyundan verdim sonra sebzeleri tel süzgeçten geçirdim. 2 hafta sonra da çatalla ezdim. Ama ben 5,5. ay da başlamıştım. Onu da göz önünde bulundur…bir de önceleri sebzeyi haşlarken içine 1 parça dana eti atıyordum ve sebzeler piştikten sonra eti çıkarıyorudum.. daha sonra da 3 kere çekilmiş kıyma ekledim.. onu da ezdim..

Sebzeleri de önce 1 tane sonra 2 tane… öyle öyle artırdım. Öncelikli olanlar patates, havuç… piştikten sonra içine azıcık zeytinyağı koydum..

Meyveyi de önce suyunu sıktım tülbentle. Daha sonra onu da çatalla ezerek verdim..

Yoğurdu kendim mayaladım. O zamanlar gnlük mayalıyordum fakat şimdi 2 lt. sütten yapıyorum 4 günde falan bitiriyor..

Bunların dışında bebeğine su da vermeyi unutma tabiJ

Öyle peşpeşe yazdım ama umarım bir fikrin olur. Zaten internetten de okumuşsundur bir çok şey. Ama yine de aklıma gelen başka şeyler olursa gene yazarım.. kolay gelsin fazla kafanı karıştırma inan bir süre sonra gerçekten uzman olacaksın. Bebeğinin de zevklerini öğrenince her şey daha kolay olacak..

Bu arada önceleri öğürebilir biliyorsun. Öyle durumda hiçbirşey yokmuş gibi davran. Sakın telaş etme ki bebeğin bunu kullanmasın…

Haydi kolay geleeeee….

ömrüm, bebeğim, Çınar'ım

Yukarı Dön
burcu Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 May 2008 Saat 16:07
kendi notlarımdan birkaç birşey buldum canım...incele istersen..

NE ZAMAN NE VERİLİR

7. AYDAN İTİBAREN: Sebze çorbasının yanında menüye tarhana çorbası, yayla çorbası, tel şehriye çorbası gibi çorbalar da eklenebiliyor.
8. AYDAN İTİBAREN: Bebeğe haftada bir balık, on günde bir ise ciğer verilebilir.
9. AYDAN İTİBAREN: Bebeğin aile sofrasına oturup değişik ev yemeklerinden tatması onun kendi başına yemek yeme alışkanlığı kazanması açısından önemli. Ayrıca bu aydan sonra hazırlanan sebze çorbasının içine karnıbahar, lahana gibi gaz yapıcı sebzeleri de ilave etmek gerekiyor.
12. AY VE SONRASI ise yumurtanın beyazı, bal ve kuru baklagiller de ek besinler listesine ekleniyor.
BUNLARA DİKKAT!!!!!!
Bebekleri ek besinle beslemeye başlayan annelerin dikkat etmeleri gereken bazı noktalar var. Bunları şöyle sıralamak mümkün:
• Püresi yapılacak sebze ve meyvelerin taze, mevsimlik ve hormonsuz olmasına dikkat edilmeli
• Bebeğe verilen yoğurt en geç bir gün önce mayalanmış olmalı.
• Ek besinler kaşıkla ve az miktarda başlanarak verilmeli.
• Yeni denenecek yiyecekler bebeğin yeme olasılığını arttırmak için açken verilmeli.
• Ek besinlerin hepsine aynı hafta da başlanmamalı. En az 5 günlük aralarla beslenme programına eklenmeli.
• 4-6 ay arası yiyecekler püre şeklinde hazırlanmalı (süzgeçten geçirme şeklinde), 7. aydan sonra ezmeye geçilmeli.
• Özellikle 8. aydan sonra köfte, kabak dolması, makarna gibi yiyeceklerle, pütürlü yiyeceklere geçiş yapılmalı.
• Yiyecekler hazırlanırken işe eller yıkanarak başlanmalı ve temiz kaplarda pişirilmeli.
• Bebeğin hoşlanmadığı yiyecekler 2-3 haftalık aralarla zaman zaman tekrar denenmeli, her şeye rağmen yemek istemiyorsa ısrar etmekten kaçınmalı, bu besin bebeğin sevdiği bir başka besinin içine katarak verilmeli

Nasıl vermelisiniz?

Yoğurt: Tatlı yoğurt olmalıdır. Günlük taze yoğurt veriniz. Bir tatlı kaşığından başlayınız. 7-10 gün sürede bir su bardağına kadar çıkınız. Böylece öğünün birini yoğurt öğünü yapmış olursunuz.

Meyve püresi: Öncelikle elma, muz ve şeftali başlanır. Başlangıçta bir tatlı kaşığı meyve püresi olarak verin. Mikser yerine cam rende kullanınız. Böylece vitaminleri kaybolmaz. Portakal, mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için bu ve diğer meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.

Meyvelerin Hazırlanması:

Elma: Elma yıkanır, soyulur, cam rendede ve ya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten geçirilir. Su veya püre olarak bebeğe verilir.

Şeftali: Yıkanır, kabuğu soyulur, çatalla püre haline getirilir. Tülbentle suyu sıkılır. Su veya püre olarak verilir.

Muz: Çatalla püre haline getirilir. Elma suyu ile biraz sulandırılabilir.

Sebze püresi: Sebzeler taze ve olgun olmalı. Sırası ile patates, havuç ve pirinç ile başlanır.

Birinci gün; patates püresi ile başlamak pratiktir. Orta boy bir patates iyice yıkanır. Kabuğu soyulur. Az miktarda (iki fincan)su  ile haşlanır. Suyu süzülür. Bu suya bir çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe 1 tatlı kaşığı verilir. 

İkinci gün; patates ile birlikte havuç da kaynatılır. Suyu süzülür. Bu suyun içine iki çay kaşığı irmik ilave edilir . İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe verilir( Bir çorba kaşığı kadar ).

Üçüncü gün; kabak, bezelye eklenir. Suyu süzülür. İki çay kaşığı irmik ilave edilir. İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bir çorba kaşığı kadar verilir.

Dördüncü gün; irmiğe pirinç veya şehriye eklenir. Bu şekilde bebeğe yedirilir. Üç hafta sonra sebzelerin hem irmikle pişirdiğiniz suyunu, hem de pişirdiğiniz sebzeleri süzgeçten geçirerek püre halinde verebilirsiniz.

Patlıcan, pırasa, karnıbahar, domates ve ıspanak 4-6 ay arasında verilmemelidir.

Mama ile Muhallebi Hazırlanışı:
• 1 su bardağı su (200 ml)
• 3 silme tatlı kaşığı pirinç unu
• 6 ölçek Devam Biberon Maması*
1 su bardağı su ile 3 silme tatlı kaşığı pirinç unu pişirilir ve ocaktan indirdikten sonra içerisine 6 ölçek Devam Biberon Maması* ilave edilip, iyice karıştırılır.

ömrüm, bebeğim, Çınar'ım

Yukarı Dön
burcu Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 May 2008 Saat 16:08

Sebze Çorbası: 4-6. aylardan itibaren öğlen öğününde 1-2 tatlı kaşığı ile başlanır, artırılır

• 1 su bardağı su
• 1 orta boy havuç
• 1 küçük patates
• 1 tatlı kaşığı pirinç
Tüm malzemeler tencerede ağzı kapalı olarak pişirilir. Tel süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı zeytinyağ ilave edilir. Bebek buna alıştıktan sonra azar azar diğer mevsim sebzelerinden de ilave etmeye başlayabilirsiniz.

Meyve Suyu ve Püresi: 4-6. aydan sonra başlanır. Elma, şeftali gibi meyvelerin suları 1-2 tatlı kaşığı ile başlanır ve yavaş yavaş artırılır.
Günlük 50 ml. civarında verilebilir. Bebek bunu rahatlıkla almaya başladıktan sonra püre şeklinde de verilebilir. Meyve suyu veya pürelerine şeker ilave edilmemelidir.

Yoğurt: 5-6 aydan itibaren başlanır ve genelde ikindi öğününde verilir.
İnek sütü 1 yaşına kadar önerilmediğinden mama ile hazırlanması önerilmektedir. 100 ml. hazırlanmış Aptamil 2 içine ılık iken (43-44 C) 1 çay kaşığı yoğurt ilave ederek 3-4 saat süre ile sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır.

Kahvaltı Karışımı: (6.aydan itibaren)
• 150 ml. hazırlanmış Devam Biberon Maması
• 2-3 yemek kaşığı Milupa 8 Tahıllı ve Ballı Kahvaltılık Ek Besin
• 1/8 haşlanmış yumurta sarısı*
• ½ kibrit kutusu (yaklaşık 10 g.) beyaz peynir**
• 1 tatlı kaşığı pekmez
Devam mamasını( kutu üzerinde yazan tarife göre hazırlayınız. Ilık iken içerisine tüm malzemeleri yavaş yavaş ilave edip, bir çatalla iyice karıştırınız.Bebeğiniz için lezzetli ve besleyici kahvaltı karışımı hazır..
*Yumurta önce 1/8 miktarında başlanıp daha sonra yavaş yavaş artırılmalıdır, gün aşırı verilmelidir. 8 aylık bir bebek tam bir yumurta sarısını yiyebilir, 12. aydan önce yumurtanın beyazı verilmemelidir.
**Beyaz peynirin tuzu akşamdan suda bekletilerek alınmalıdır. 7-8 ayında beyaz peynirin miktarını 1 kibrit kutusu (20 g.) büyüklüğüne çıkartabilirsiniz.
***10 ayından sonra tereyağ ve 1 yaşından sonra bal ilave edebilirsiniz

ömrüm, bebeğim, Çınar'ım

Yukarı Dön
burcu Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 May 2008 Saat 16:10

CANIM BÖYLE PARÇA PARÇA KOYDUM AMA...

Sebze Çorbası: 1 orta büyüklükte patates, 1 küçük havuç veya taze kabak,yaprak ıspanak veya diğer yeşil yapraklı sebze, 1/2 tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ. Sebzeler yıkanır, kabukları incecik soyulur, kazınır veya ayıklanır. 1.5 su bardağı su kaynama derecesine gelince havuç ve patates konup yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yeşil yapraklı sebze eklenip 5 dakika daha pişirilir. Ateşten alınıp ezilir. 1 çay kaşığı bitkisel sıvı yağ eklenir. Çocuk büyüdükçe sebze çorbası daha koyu olarak hazırlanır. Pişen sebzeler püre makinesinden geçirilerek ezildiği gibi tahta kaşıkla ezerek kevgirden de geçirilir.
Muhallebi: 1 büyük su bardağı (250 mL) süte, 2 tatlı kaşığı silme pirinç unu karıştırılır ve 10 dakika pişirilir. İçine 1 yemek kaşığı pekmez veya şeker konup altı kapatılır.
Tarhana: Baharatsız yapılan tarhana çorbası da 4.ayda çocuklara verilebilir. Bir silme yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su ile karıştırılıp kaynatılır, ılık olarak çocuğa verilir.

ömrüm, bebeğim, Çınar'ım

Yukarı Dön
ALPELLA Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

Puanlar: 12205
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 May 2008 Saat 16:11
araştırmacı kişilik ClapClapClap 2 puan alpelladan sana Wink 
Yukarı Dön
miss hugolina Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

Puanlar: 9455
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 May 2008 Saat 16:11
Canım,öncelikle bebeğin iştahsız ise allah kolaylık versin diyorum...

Yumurta için çok erken derim,acele etme...Bizde 4 aylıkken başladık.Miktar,başlangıç için 3 4 kaşık(istiyorsa verebilirsin)bıktırmadan,sonra hergeçen gün miktarı artırıyorsun.Elma püresi,armut püresi,yoğurt,sütlü pirinçli mama ile başlamıştık.

Tarifler    yemek bölümünde var...
Kolay gelsinApprove
Yukarı Dön
HaYaL Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Gece Bekçisi

Puanlar: 3525
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 May 2008 Saat 16:31
burcucum çok çok teşekkür ederim canım. gerçekten bu topic ve yazdıkların herzaman elimin altında  olacak. umarım dediğin gibi olur ve en kısa zamanda uzmanlaşırım. mama konusunda iştahımız iyi bitirince nekadar yemiş olursa olsun arkasını istiyor. umarım ek besinlerdede öyle olur....
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123 5>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.