Yazdı:
hepinize yorumlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar sanıyorum genel olarak biri sana vurursa sende karşılık ver şeklinde oluyor genelde tutumlar ama doğrusu bumu çok emin olamıyorum..
Bende özellikle erkek çocuk babalarına çok görev düştüğünü düşünüyorum birine tokat atınca yada bir şekilde şiddet uygulayınca aslan oğlum bak nasılda güçlü aynı babası tutumlarını çok yanlış buluyorum..
Kendini korumak aynı şekilde davranmak mı olmalı sizce..
Aslımda içimden geçen çözüm oğlum biri sana vurursa bana söyle onu uyarayım demek ama bundada hatalar var sonuçta hayatının her evresinde ben yanında olmayacağım bilinç altında bunuda yerleştirmemeliyim..
peki çizgi filmlerin yada oyunların şiddette etkisi ne ölçüde sizce..Anneleri suçluyoruz ama suçlu farklı şeyler olamaz mı.. |
elbette çizgi filmler ya da diğer tv programlarının da etkisi büyük ama çocukların bunları izlemesine izin veren de yine anne babalar. biz de oğlumu hep şiddetin, dayağın kötü şeyler olduğunu öğreterek yetiştirdik. sonuçta oğlum kendini savunmayı öğrenemedi. geçenlerde nilçin hanıma da bununla alakalı bir soru sormuştum hatta. ama sorduğum şey arkadaşının uyguladığı psikolojik şiddetle alakalıydı. arkadaşları fiziksel şiddet uyguladığında hiçbir şey yapmıyordu oğlum. ağlamıyordu da. mesela kreşte elinden oyuncağını alıyorlardı benimki gidip başka oyuncak alıyordu falan. ama geldiğinde hepsini anlatıyordu bize. en sonunda birisi ona vurduğunda kendisinin de vurarak karşılık vermesini söyledik. yavrum "ama bu hiç doğru bir davranış olmaz ki" dedi bir de. biz de kendisinin şiddetin kötü olduğunu zaten bildiğini, ancak bazı kişilere yaptıkları şeyin kötü olduğunu ancak böyle anlatabileceğini açıkladık. ondan sonra bir iki kez kendine vuran arkadaşına karşılık verdi ve onlar da vurmaktan vazgeçtiler artık. ne yazık ki herkes bizim gibi hassas yetiştirmiyor çocuklarını. e o halde biz de ona göre yeniden programlamalıyız. benim oğlum şiddeti çizgi filmde bile görmemişti. ben10 falan nedir bilmezdi. ama kreşteki arkadaşaları sürekli bundan bahsettiği için ben10 i bilmemeyi kendi kendine prestij meselesi haline getirmeye başladı. 15 martta 5 yaşını bitirdi ve ilk kez geçen hafta ben10 izledi. yani bir şekilde -ne yazık ki- şiddet hayatın içinde var olduğuna göre bizim de tedbir almamız ve kendini savunmayı öğretmemiz gerekiyor çocuklarımıza.