Kerem yeni doğmuştu. Küçük meleğim annesinin lohusalık dönemini güzel geçirmesi için yardım edercesine ilk 1 ay düzenli ve uzun uykular geçiriyordu. Tabi sonrasında ekipteki diğer anneler gibi bizi de uykusuz geceler ve kısa atıştırmalık uykular karşılar oldu. Bir de bizde en zorlayıcı kısım uyuttuktan bir süre sonra tekrar uyanması ve uykuya dalması için o uyutma seronomisini tekrar istemesi idi.
İlk bebeğinde aslalara bolca yer veren ben, sonrasında başıma gelenleri bildiğimden ikinci de oldukça rahat ve huzurlu ilerliyordum. Ama işte ne kadar rahat olsan da bebeğin uyumak için anneye muhtaç olması bi yerde insanı zorluyor. Hele ki kapının önünde “annem kardeşimi uyuttuktan sonra benimle oynayacak” diye bekleyen bir melek daha varsa…
Tam bu aralıkta sevgili komşum Buket bi sohbet arasında ikizlerini sallamadan uyuttuklarını, yatakta kendi kendilerine uykuya daldıklarından bahsetmişti. Nasıl dediğimde ise bana Tacy Hogg’un “Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler” adındaki kitabını hediye etti.
İşte bu kitap sayesinde Yatır Kaldır yöntemi ile tanıştım. Ve Kerem 4,5 aylıkken uyguladım. 2 gün içinde sallamadan, yatakta yatarken sırtını okşayarak, şarkılar eşliğinde uykuya dalan bi kuzum vardı artık.
Peki nedir bu Yatır/Kaldır yöntemi
3 temel uyutma yönteminden birisi. Bebeğin uykusu geldiği zaman yatağına bırakılması ve yanında ses tonu ve dokunuşlarla uykuya dalmasını sağlamak. Bebek ağladığı anda ise asla bebeğin uzun süre ağlamasına izin vermeden hemen kucağına dik pızisyonda almak, yine sallamamak, sakinleştirmek. Ağlaması kesildiği anda hiç beklemeden aynı rutinde yatağında geri yatırmak. Bu yatır/kaldır lar ile devam eden süreçte de bebeğin tek başına uyumasını sağlamak. Beni cezbedeb yönü bebeğin 5dk ya da 10 dk her ne olursa olsun ağlamasına izin vermek, ağlarken yalnız bırakmak gibi temel taşı olan Feber yönteminden uzak olması idi.
Yatır kaldır yöntemi bebek kaç aylıkken uygulanmalı
4 ay – 1 yaş arası bebeklerde uygulanır. En uygun zamanı bu 4 ay geçip emekleme dönemi gelmeden ki arada yöntemi yaşamak. Aksi halde beek kendi kendine dönmeye ve kalkmaya başladıkça uygulaması daha zor olacaktır.
Ne kadar sürede işe yarar?
Alışma süreci her bebek için değişken bir sürece sahip. 2 gün ile başlayıp 1 ya da 2 haftaya kadar uzayabiliyor.
Uyutma süreci ne kadar sürer?
Başlangıçta 1-2 saat ile başlayıp 15 dakika ile yarım saate kadar sürebilir.
Yatır/Kaldır Yöntemini uygularken neyi yapmamak gerek?
Bebeğin bu uyutma sürecinde farklı formatlarda uyumasına izin vermemek gerek. Örneğin emzirirken uyumamalı. Ya da arabada seyahat ederken. O yüzden bu maraton devam ederken bir süre uyku zamanlarında evde kalmakta fayda var.
Deneyen anne görüşü ile yatır/kaldır işe yarayan bir süreç. Şimdi oldu deyip te bırakmamanız gereken bir süreç. Kesinti verdiğiniz an işe yeniden başlamanız gerekiyor. Ki biz ok olduktan 3 hafta sonra Kerem hasta olmuştu. Ve ağlamaması gerekiyordu çünkü sesi kısılıyordu. Hal böyle olunca yatır kaldıra o gün ve sonsuza kadar elveda demiş olduk.
Denemek isteyen uykusuz annelere şiddetle önerilir.
kaynak Milliyet