Bebekleri sakinleştiren sesler
Bu aralar evde gündemimizde uyku var. Kımılnazın ikinci ayının bitmesi ile yavaştan yavaştan uyku konusunda yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. Yine günler iki ileri bir geri şeklinde geçiyor.
İster uykuya yatırmadan evvel bebeğinizi sakinleştirmeye çalıştığınız sırada, ister bebeğinizin bir derdi olup ağlarken bebeğinizi sakinleştirmek için binbir türlü şekil deneriz. Sallarız, hoplarız, zıplarız, ama bebekleri sakinleştirmek için daha kolayı bazı sesler vardır. Ben özellikle uyku rutinine girmeden bu seslerden faydalanıyorum. Kullandığım ve işe yaradığına düşündüğüm seslerin listesi:
1. Anne sesi: Başka hiçbir ses annenin sesi kadar yatıştırıcı, sakinleştirici ve rahatlatıcı olamaz. CD lerden ve internetten ninnileri ezberleyip bebeğinize kendniz söyleyin. Yüzyüze oturup onunla gün içi bol bol konuşun. Tekerlemeler söyleyin, masallar anlatın, iş yaparken ne yaptığınızı naklen anlatın, iş dönüşü gününüzden bahsedin.
Ayrıca Pış Pış (veya ŞŞŞ ŞŞŞŞ) ve Eeee-eeee sesleri de sakinleştirmede ve uyutmada en çok kullanılan seslerden. ŞŞŞ ŞŞŞŞ sesi Dr. Harp'ın Happiest Baby on the block kitabında bahsettiği 5 S den biri. Uyku öncesi sesinizden ninni ve Pış Pış CD si için http://pratikanne.blogspot.com/2006/07/kendi-sesinizden-ninni-cd-si.html - Kendi sesinizden ninni CD si hazırlayın yazımı okuyabilirsiniz.
2. Akan su sesi: Anne sesinden sonra Kıpırcan ve Kımılnaz’ı sakinleştirmede en işe yarayan yöntem. http://pratikanne.blogspot.com/2007/03/baby-whisperer-pratik-anneyi-nasl_06.html - Baby Whisperer Pratik Anneyi nasıl kurtardı? - 3. Kısım yazımda Baby Whisperer kitabına göre Kıpırcan "spirited" grubuna giriyor yazmıştım. Bu yüzden uyku rutini en az 15 dakika sakinleştirme ile başlıyordu. Bu Kıpırcan ufakken ninni ve masal işe yaramadığı zamanlarda başvurduğum ilk yöntemdi.Yavruyu kundaklayıp banyoya gidiyordum. Işığı açmadan banyonun soğuk suyunu açıyordum. Biraz doğal kaynakları heba ediyorduk ama boşyere değildi hani. Yavru 30 sn içinde susup. 5-10 dakika içinde kayıp uyku denizine dalıyordu. Sallayıp hoplayıp zıplamaya da gerek kalmıyordu. Sadece gerekirse kucağımda hafıf hafıf yaylanıyordum veya poposuna pıtpıtlıyordum.
3. Kalp atışı sesi (Hazır CD den): Bu ses daha çok ilk aylarda işe yarıyor. Ayrıca sakinleştirirken bebeğin sırtına veya poposuna vurmanın aslında kalp atışı ritmini taklit ettiği için işe yaradığı söyleniyor.
4. Sakin müzikler: İlk aylardan başlayarak (hatta dilerseniz hamilelikte bile) bebekler için klasik müzik, klasik müzik bazlı karma kayıtlar veya bebekler için hazırlanmış yumuşak ritmli müzik CD leri çok işe yarıyor. Bu konuda http://pratikanne.blogspot.com/2006/07/bebeiniz-uyurken-mzik.html - Bebeğiniz uyurken müzik yazımdaki tavsiyelerime göz atabilirsiniz. Ben Kıpırcan'ı kendi başına uyumaya alıştırdığımda odadan çıktıktan sonra bu CD lerden birini açık bırakırdım ki uykudan uyanırsa tekrar kendi başına geri dalabilsin.
 5. Elektrik süpürgesi sesi: Kımılnaz evde süpürge ile iş yapılıyorsa anında uyuyor. Hatta kendisi abisine hastaneden geldiğinde oyuncak süpürge hediye etmişti!!! Kıpırcan heyecanla süpürgeyi açıp bütün evi süpürmüştü. Bildiğimiz elektrikli süpürgeye benzer sadece birazcık daha hafif ses çıkaran oyuncak 2 dakikadan fazla çalışınca benim uykusuz başıma ağrı girmişti ama Kımılnaz salonda ışıkta o sesle mışıl mışıl uykuya dalınca sesimi çıkaramamıştım.
6. Kurutma makinası sesi: http://pratikanne.blogspot.com/2008/01/nezle-ile-sava.html - Nezle ile savaş yazımda önlemlere ek listesinin 5. maddesinde bahsettiğim kurutma makinasını halen daha kullanmaya devam ediyoruz. Hem banyodan çıkınca Kımılnaz ağlamıyor (sıcak soğuk farkı), hem de kurutma makinasının sesi ile iyice mayışıyor. Sonrasında emzirip yatırıyorum.
7. Çamaşık makinası sesi: Bizim pek kullanmadığımız ama işe yaradığını duyduğum beyaz seslerden biri.
8. Araba motoru sesi: Arabaya bindirilip de kolayca uyumayan bebek veya çocuk var mıdır? Ben bile arabada hemen uyurum (tabiki yolcu koltuğundayken). Çok acil durumlarda arabaya bindirip dolaştırabilirsiniz. Şu anda burada hava çok soğuk oldupu için evin içinde kalmak daha akıllıca. Ancak Kıpırcan için uyku vakti gelip evde değilsek ve huysuzlanmaya başlamışsa arabada uyutma yöntemini çok kullandık. Çünkü kendisi bebek arabasında uyumaya hiç alışmadı.
9. Diğer beyaz sesler: İngilizce "white noise" diye tabir edilen sabit, hırıltılı veya vınlamalı sesler. Su buharı makinasının sesi olabilir, havalandırma veya pervanenin sesi olabilir. Bu tarz sesler de bebeğinizin sakinleşmesine veya rahat uyumasına yardımcı olur. Bu tarz sesleri ayrıca internetten de ses dokümanı olarak bulabilir veya hazır CD lerden alabilirsiniz. Ben ses kayıt aleti ile akan su, kurutma makinası ve süpürge seslerini evde kaydedip eski CD dedki ninni ve pışpışlarla birleştirip yeni bir CD yaptım. iPod'unuz varsa, ona takılan ses kayıt parçasını kullanabilirsiniz.
*Bebeğiniz çok şiddetli ağlıyorsa kullandığınız seslerin (sizin sesiniz dahil) bebeğinizin sesinin üzerinde olması gerekiyor. Ağlarken bebişler kendi seslerinden alçak olan dış sesleri duymayabiliyorlar. Bu yüzden kulağının arkasına biraz daha yüksek sesle ninni söylemek veya pışpışlamak gerekir. Bebeğinizin kulağına zarar vermemeye dikkat edin.
------------- İkizlerim Azra ve Arda
|