BEBEKLERDE KUSMA
Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Bebeğim & Çocuğum Hakkında
Forum Tanımlaması: (Bebeğim & Çocuğum Hakkında)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=8044
Tarih: 20 Tem 2025 Saat 16:26
Konu: BEBEKLERDE KUSMA
Mesajı Yazan: sengul
Konu: BEBEKLERDE KUSMA
Mesaj Tarihi: 24 May 2008 Saat 00:43
Kusmanın en sık rastladığımız şekli, bebeğin emdiği sütün ya da mamanın bir kısmını ağzının kenarından taşması tarzında zorlanmaksızın dışarı çıkarmasıdır. Bunun temel sebebi, bebeğin yemek borusuyla midesi arasında bulunan ve midedeki besinlerin geriye kaçmasını önleyen kapakçığın zayıf olmasıdır. Eğer bebeğinizin gaz problemi de yeterince çözülememişse, bu zayıf kapakçıktan sütün veya mamanın geriye kaçması daha da kolaylaşır ve bebeğiniz hemen her beslenmede kusar.
Bu durumda; bebeğiniz anne sütüyle besleniyorsa şunlara dikkat etmelisiniz:
Az az -sık sık emzirmelisiniz; beslenme öncesinde bebeğinizin gazını özellikle (bir kez de olsa) ağızdan çıkarmasını sağlamalısınız; beslenme sonrasında bebeğinizin sırtına bir yastık koyarak veya daha sağlıklısı bir ana kucağına 15-30 dakika oturtarak (45 derecelik eğim sağlar) midesinin boşalmasını hızlandırmalı ve mide içeriğinin geri kaçmasını engellemelisiniz; daha sonra tekrar (bir önceki bültende bahsettiğim pozisyonlarda) bebeğinizin gazını çıkarmalısınız.
Bebeğinizi mamayla besliyorsanız; yine az az sık sık beslemeli ( bebeğinizin bir öğünde kusmadan aldığı optimal miktarı ortalama 60 cc den başlayarak kusmuyorsa 15 cc arttırma; kusuyorsa 15 cc azaltma şeklinde deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz), beslenme öncesi ve sonrasında gazını çıkarmalı, ana kucağında oturtmalısınız; ayrıca kullandığınız biberonun deliğinin çok büyük veya küçük olmamasına dikkat etmelisiniz.
Tüm bunları yapmanıza rağmen, bebeğiniz mamayı aldıktan sonra kusuyorsa, mamasını değiştirmeyi denemelisiniz.
Bebeğinizi uyuturken yan yatırmalı ve kustuğu zaman kusmuk içeriğinin ciğerlerine kaçmasını ve solunum sıkıntısına yol açmasını engellemelisiniz.
En sık gördüğümüz bu regürjitasyon yani taşma kusmalarının yanında idrar yolu enfeksiyonu, barsak enf., sinir sisemi enf., üst solunum yolu enfeksiyonları gibi iltihabi durumlar, inek sütü ve diğer besin alerjileri, pilor stenozu (mide çıkışının tıkanıklığı), kafa içi hadiseler, doğumsal metabolik hastalıklar, mide ve bağırsakların doğuştan gelen anatomik bozuklukları (yemek borusuyla midenin bağlandığı ucun kör olması,barsak darlığı, barsakların bir bölümünün olmaması vs.) bebeklerde kusmaya neden olabilir.
Bu hastalıklar az görülmekle beraber, bebeğinizde şu belirtilerden herhangi birini fark ettiğinizde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bebeğinizi bir çocuk uzmanına muayene ettirmelisiniz:
1) Bebeğinizin kusması 3-4 haftalıkken başlamışsa ve beslenme aralarında da fışkırır tarzda kusuyorsa, 2) Ateş, öksürük, ishal, hareketlerinde azalma gibi eşlik eden durumlar varsa, 3) Bebeğiniz kilo almıyor veya kilo kaybediyorsa, 4) Kusma yeşil renkliyse, 5) Kakasını ve/veya idrarını yapmıyorsa, 6) Gözlerini bir noktaya sabitliyor; göz kapaklarında, kol ve bacaklarında kasılmalar oluyorsa.
Kusmanın sebebi enfeksiyonlarsa gerekli antibiyotik ve serum tedavileri sonrasında düzelecektir; tıkanma veya daralma gibi problemler doktorunuzun yönlendirmesiyle bir çocuk cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilecek ve gerekirse ameliyatla düzeltilecektir, besin alerjileri ve metabolik hastalıklarsa ilgili yan dal uzmanları tarafından takip edilmelidir. (ALINTI)
------------- Kesinlikle çocuğuna “çocuk gibi” davranma.
Bu anneler olarak yaptığımız en büyük kabahat aslında.
Küçük olabilirler ama onlar da birey birey.
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: melek uslu
Mesaj Tarihi: 24 May 2008 Saat 01:01
bende Asya nın ek gıdalarına 50 ml ile başlayıp 10 il 15 ml artış yaptım kustuğunda hemen yenıden mama vermedım öğürdüğünde panik yapmadım şimdi alıştı her ay birz artırıyom kuscağını anlıyom zaten ve 2 saatte bır besliyom hep azar azar
Uzman olduk be hemen ikinci bebeişi yapmak lazım arayı soğtmadan
------------- Asya Liva http://lilypie.com">
Yasam Kaynagim
Annemi ve anne olmayi anlama sebebim ben
|
Mesaj Tarihi: 24 May 2008 Saat 02:06
Mesajı Yazan: melek uslu
Mesaj Tarihi: 24 May 2008 Saat 17:45
e sendende aynı performansı beklerim o zaman hem biz beraber süper anne ikilisi olabiliriz.....
------------- Asya Liva http://lilypie.com">
Yasam Kaynagim
Annemi ve anne olmayi anlama sebebim ben
|
Mesajı Yazan: burcu
Mesaj Tarihi: 25 May 2008 Saat 00:35
amanınn bana kusma demeyin.. ay şükür geçti o günler... ay çınar ne çok kusardı, ofofofff..
6. ayında biraz azaldıysa da 9. ayına kadar devam etti. valla çok zor günlerdi. hiçbir problemi yoktu çok şükür.. öyle öğüre öğüre kusma da değil di ama öyle fazlasını da çıkarma kadar masum bir şey değldi.. tam giydirirdim temiz temiz fışkk... günde 10-15 kere üst değiştirdiğimi biliyorum.. hele de yazındı.. herkesin üstüne kusmuşluğu var.. bir başkasının evine gitmekten korkardım. koltukları, halıları batacak diye.. amanın valla zor günlerdi.. neyse ki bitti. bazen sinirimden ağlayacak gibi olurdum, kimsenin suçu yok ama.. herkes bana ay bir sorunu olsa dah mı iyi derdi. ama o başka... kusan çocuk çok zor arkadaşlar, çookkkkk....
------------- http://www.glitterfy.com/"> ömrüm, bebeğim, Çınar'ım
|
Mesaj Tarihi: 25 May 2008 Saat 02:40
melek uslu Yazdı:
e sendende aynı performansı beklerim o zaman hem biz beraber süper anne ikilisi olabiliriz..... | inşallah  
|
Mesaj Tarihi: 25 May 2008 Saat 02:48
bdinler Yazdı:
amanınn bana kusma demeyin.. ay şükür geçti o günler... ay çınar ne çok kusardı, ofofofff..
6. ayında biraz azaldıysa da 9. ayına kadar devam etti. valla çok zor günlerdi. hiçbir problemi yoktu çok şükür.. öyle öğüre öğüre kusma da değil di ama öyle fazlasını da çıkarma kadar masum bir şey değldi.. tam giydirirdim temiz temiz fışkk... günde 10-15 kere üst değiştirdiğimi biliyorum.. hele de yazındı.. herkesin üstüne kusmuşluğu var.. bir başkasının evine gitmekten korkardım. koltukları, halıları batacak diye.. amanın valla zor günlerdi.. neyse ki bitti. bazen sinirimden ağlayacak gibi olurdum, kimsenin suçu yok ama.. herkes bana ay bir sorunu olsa dah mı iyi derdi. ama o başka... kusan çocuk çok zor arkadaşlar, çookkkkk.... | Bilmezmiyim Burcu.. Bende senin gibi bir yere gitmekten korkardım...
Birde zar zor karnını doyurursun, biraz sonra ortalık batar...
çok iyi hatırlıyorum gecenin bir yarısı halı sildiğimi... 
Ertesi gün
halı yıkama makinesi kullanırdım, başka türlüğ çıkmıyordu kokusu...  .
Burcu, bizde reflü vardı, .fışkırır tazda bir kusmaydı.... çok şükür büyüdükçe azaldı....
|
Mesajı Yazan: oğuzkağan
Mesaj Tarihi: 25 May 2008 Saat 16:21
offff aynı dert bende de vardı.ilk 6 ay boyunca sürekli kusardı.oğlum gün boyunca sanki defileye çıkar gibi sürekli üst değiştirirdi.burcucum aynı bende misafirliğe gitmekten korkardım.mutlaka gittğimiz yerde kusuyordu.allaha çok şükür şimdi geçti.
------------- [
|
Mesajı Yazan: meryem
Mesaj Tarihi: 25 May 2008 Saat 17:08
benim oğlum da kusan bir bebek
azalsa da halen devam ediyor kusması....
ilk zamanlar öyle korkardım ki,yanından ayrılamazdım, geri çeviremediği soluksuz kaldığı olurdu...
oturmaya başladıkça yavaş yavaş azaldı çok şükür,,ek gıdaya geçince daha da azalırmış
hiç bir giysisini ağız tadıyla giydiremedim, giysiyi başından geçirirken bile kusup batırdığı olurdu......gıdısı ,kulak arkası,,yastığı,battaniyesi,halılarım........bunlar da cabası.
oturamazken yediğini sindirene kadar kucağımda tutardım ,,sonra hep yan yatırırdım..........
vs vs vs vs ...............
------------- http://lilypie.com"> http://lilypie.com">
|
Mesajı Yazan: Kevser
Mesaj Tarihi: 29 May 2011 Saat 13:30
Reyyan hep kusuyor, acaba bi sorun mu var diye düşünmeye başlamışken, yukarıda yazan arkadaşların yazıları beni rahatlattı biraz... her yer kusmuk kokuyor offff kokuyu geçtim de çocuk ne yese çıkarıyor, bu gidişle kilo verirse hiç şaşmayacağım zaten az içiyor, onu da çıkarıyor
|
|