hamilelikte Omega3
Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Hamilelik
Forum Tanımlaması: (Hamilelik hakkında her şey)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=6859
Tarih: 17 Ağu 2025 Saat 06:07
Konu: hamilelikte Omega3
Mesajı Yazan: zeynep
Konu: hamilelikte Omega3
Mesaj Tarihi: 10 Ara 2007 Saat 09:12
Omega nedir?
Omega ismini kimyasal yapısından almış. Halk arasında Balıkyagı olarak bilinen Omega-3 ile bitkisel yağlarda bulunan Omega-6 ya asitleri döllenme anından başlayarak anne karnından itibaren yaşam boyunca vücudumuzdaki doku hücrelerinin önemli yapı taşlarını oluşturuyorlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kalp, kanser, romatoit artrid ve sedef hastalıklarından koruma saglıyor. Omega-3 olmazsa beden çöker.
Bilim adamlarının benzersiz ve güçlü ilaç olarak adlandırdıkları Omega-3 ya asitleri olmadan beden çöker demek hiç de abartılı olmaz. Çünkü bu ya asitleri hücrelerin davranışını kontrol ediyor ve her hücre nasıl işliyorsa, bedenin tümü de öyle işliyor. Hücrelerin her birindeki en ufak bir yag asidi dengesizligi, onların çıldırmalarına ve tüm bedende kaos ortamı oluşturmalarına yol açıyor.
*Sperm hücrelerine yararlı
Omega-3, retina, beyin ve sperm hücrelerinin işlevlerini hatasız olarak yerine getirmeleri açısından gerekli. Eksikligi, retinada görme fonksiyonunun azalmasına yol açabiliyor. Ayrıca, ruh hali, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına neden olabiliyor.
*En etkili ilaç
Omega-3 doganın en harika çok yönlü ilaçlarından biri. Kolesterol düşürücü ilaçlar kadar etkili. Yüksek trigliseridler için bilinen en iyi ilaç. Ayrıca damar sertli i ve tıkanıklılı ı, enfeksiyon hastalıkları ve davranış bozuklukları üzerinde olumlu etkilere sahip. Gerek Omega-3 gerekse Omega-6 ya asitlerinin dengeli alımı, sa lı ımız için temel olan ideal kan dolaşımını sa lıyor. Ayrıca beynin gelişimine, sa lıklı büyümeye ve ba ışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Cildin nemini koruyarak, genç görünmesine ve tüm cilt hücrelerinin işlevlerini düzenlenmesine yardımcı oluyor.
*Önerilen ideal denge nedir?
Dünya Saglık Örgütü (WHO) tarafından önerilen ideal denge, her 5-10 gram Omega-6 ya asidine karşılık 1 gram Omega-3 ya asidi şeklinde. Aşırı Omega-6 ya asiti alımı Omega-3 ya asitlerinin yararını baltayabiliyor. Omega-3 ve Omega-6 ya asitleri vücutta görevleri geregi kendi aralarında sürekli rekabet halindedirler. Omega-3, kanın akışkanlı ını sa larken, Omega-6 pıhtılaşmayı artırıyor. Omega-6, büyüme ve cilt için gerekli, Omega-3 ise saglıklı ve uzun bir ömrün anahtarı. Aşırı Omega-6 alımı kanı pıhtılaştırmanın yanı sıra kolesterol plaklarının oluşumunu kolaylaştırıp, alerji ve iltihaba baglı hastalıkların gelişimine yol açıyor. Omega-3 ise tam tersini yani kanın pıhtılaşmasını, kolesterolün yükselmesini ve iltihabi hastalıkların oluşumunu engelliyor. Omega-6 en çok bitkisel sıvıyağlarda, Omega-3 ise en çok balıklarda bulunuyor. Balıklar bu maddeyi yosun ve planktonlardan elde ediyorlar.
*Omeganın yararları
- Omega yağlarının dengeli alımı vücudu pek çok hastalıklardan koruyor. Kalp hastalıklarına karşı koruyor
- Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırıyor. Düşük kolesterol seviyesini normal degere çıkartıyor. Kalp krizinde etken bir rol oynayan trigliserid seviyesini azaltıyor. Kanın akışkanlığını sağlayarak, kalp tarafından kolayca pompalanmasına yardımcı oluyor. Böylece damar tıkanıklığı (tromboz) ya da damarlara yağ birikimini (arterioskelerosis) önlüyor. Kalp krizi riskini en aza indirgiyor. Kalp hastalıklarının bir sebebi de ırsidir. Bu nedenle ailesinde kalp hastalığı olanların küçük yaşlardan itibaren dengeli omega yağı almaları ilerki yaşlarda kalp riskini azaltabiliyor.
- Kansere karşı etkili. Vücudumuzda bulunan kötü huylu hücreleri baskı altında tutabilmek ve yok edebilmek için ba ışıklık sistemi omega yağlarından güç alıyor. Yapılan araştırmalarda göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde omega yağ asitlerinin yararlı olduğu gözlendi.
- Kangreni önlüyor. Kanı inceltip damarları koruyor ve pıhtılaşmayı önlüyor. Kanın tüm vücutta dolaşmasını sağlayarak parmak ucu hissizleşmesini, el ve ayak parmaklarının dolaşıma bağlı üşümesini önlüyor veya azaltıyor.
- Diyabeti geciktiriyor. Yapılan son araştırmalar balıkta bulunan Omega-3 yağ asitlerinin insülinin işlevini artırarak ve diyabette özellikle de tip II diyabetlilerde hastalığı geciktirdiği ortaya çıktı.
- Yaşlanmayı durduruyor. Omega ya asitleri serbest radikallere karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelliyor. Hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor.
- Migrene iyi geliyor. Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi ağrıları önlüyor.
- İltihabi hastalıkları önlüyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi için omega yağları çok önemli. Başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere, sedef, romatoit artartrit, astım ve alerji gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor.
- Depresyonu tetikliyor. Yeni Zelanda, Kanada ve Almanya gibi Omega-3 ya ının Omega-6 yağına oranla daha az tüketildiği toplumlarda depresyon vakaları, dengeli Omega-3 ya ı tüketen Japonyadan 5 kat daha fazla. *Omega yağları en çok kime gerekli?
- Hamile kadınlar ve bebekler; Omega, anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asidi. Beyin, kalp, damarlar ve gözlerin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynuyor. İnsan beyni doğumdan önceki son üç ayda hızla büyür,doğumdan sonraki ilk 12 haftada bu büyüme hızı 3 kat artıyor. Bu nedenle hamile ve emzikli annelerin Omega-3 ve Omega 6 içeren gıdaları yeterince ve dengeli biçimde almaları çok önemli.Omega-3 ve 6 dengesiyle beslenen annelerin bebeklerinde beyin,sinir sistemi ve görme yetenekleri sağlıklı gelişiyor. Omega yağları ayrıca,çocuğun matematik zekasını geliştirip,okuma,telaffuz ve yazma beceresini arttırıyor. Eksikliği halinde çocuklarda davranış bozukluklarına (hiperaktivite,dikkat eksikli i gibi) yol açıyor.Ayrıcaomega 3 yağ asiti tüketen anne adaylarının kız çocuklarının ileride meme kanseri görülme riskinin azaldığını bile göstermektedir.
Demir,folik asit,kalsiyumun hamilelik ve emzirme döneminde alınmasını önemi son yıllarda yeterince vurgulanmıştır.Şimdi bu listeye omega 3 yağ asitleride eklenmiştir.
- Yetişkinler; Zamanla bu yağ asidinin azalması bellek kaybı, bunama ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor. Bunama hastalıgı olarak bilinen Alzheimer üzerinde yapılan araştırmalarda hastalıgın balık yemeyen toplumlarda daha sık rastlandıgı ortaya çıktı. Omega yagları ayrıca ba ışıklık sistemini güçlendirerek pek çok ölümcül hastalı ın tedavisinde de önemli rol oynuyor.
Omega yag asitleri nerelerde bulunuyor?
Omega-3 (Alfa linolenik asit): Yağlı balıklar ve deniz ürünleri (özellikle uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi) ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yagı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor.
Uzmanlar ne öneriyor?
Haftada en az 2-3 kez balık yiyin(taze ton balığıda bunlara dahil).Balığı kızartmak yerine ızgara ya da buğlama olarak yemeyi tercih edin. Eğer ailenizde kalp hastalığı varsa Omega-3 içerikli bir beslenme alışkanlığı edinin ve bunu ömür boyu sürdürün. Dengeli omega yağ asidi alımı, sizi kalp krizi riskinden koruyacak. Hamileler ve süt veren anneler haftada 4-5 kez balık yemeli. Balık yemediği günler Omega-3 yag asitlerini içeren besinleri almalı.
- Her sabah kahvaltıda 2-3 ceviz yiyin. Balık kadar olmasa da değerli bir Omega-3 kaynağı olan ceviz, kalbi koruyor ve beynin performansını arttırıyor. Orta yaşlılar Alzhemeir hastalıgından korunmak için bol bol balık yemeli. Bu mümkün de ilse doktora danışarak balıkyagı hapları almalı.
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 10 Ara 2007 Saat 13:54
     
------------- Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!
|
Mesajı Yazan: burcu
Mesaj Tarihi: 09 Nis 2008 Saat 19:32
Yapılan araştırmalarda, omega-3 yağ asitlerinin sağlığımıza pek çok yararının olduğu ortaya konuyor. Ayrıca bu temel yağlardan yeterli düzeyde tüketmek bebeklerin gelişimlerinde de çok önemli bir yere sahip. Ve yapılan yeni bir araştırmayla, anne sütüyle beslenen bebeklerin annelerinin bu yağ asitlerini tüketmeleri halinde de aynı sonuçların gözlemlendiği belirtiliyor.
Araştırmacılar, hamilelik sırasında ve doğumda, kanında yüksek seviyede omega-3 yağ asidi dokosaheksaenoik asit (DHA) bulunan annelerin bebeklerinin ilk iki yılında dikkat düzeylerinin çok iyi olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca bu bebeklerin, yaşamlarının ilk altı ayında, annelerinde düşük miktarda DHA bulunan bebeklere göre gelişimlerinin iki ay daha ileri olduğu açıklanıyor.
John Colombo, bebeklerde dikkatin, zekanın bir parçası olması sebebiyle önemli olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu bilgiler, DHA’nnın beyin gelişminde önemli rol oynadığının göstergesidir.”
Beyin gelişiminde önemli olan DHA, yaşamın ilk iki yılında büyük miktarlarda depolanıyor. DHA, beyin ve sinir sisteminde, bedenin diğer bölümlerine göre daha fazla miktarda bulunuyor, ancak DHA’nnın beyindeki rolü henüz tam olarak açıklanamıyor.
DHA’NIN YARARLARI
Yapılan bu çalışmaya 70 anne ve bebeğinin katıldığı açıklandı. 4, 6, ve 8 aylık olan bebeklerin görsel öğrenme kabiliyetleri test edildi. Yapılan testlerde, bebeklere çeşitli resimler gösterilerek verdikleri tepkiler incelendi.
Colombo açıklıyor: “ Daha önce yapılan araştırmalardan, bebeklerin ilk bir yıl içinde, büyüdükçe resimlere daha az baktıklarını biliyoruz. Bunun nedeni, gelişimlerini tamamladıkça bilgileri daha hızlı almaları.”
Yüksek seviyede DHA’ya sahip annelerin altı aylık bebeklerinin, dikkat testlerinde oldukça başarılı oldukları ve hatta görsel öğrenme testlerinde 12 ve 18 aylık bebeklere göre daha iyi sonuçlar elde ettikleri belirlendi.
BALIK TÜKETİMİNE DİKKAT
Colombo, hamile bayanların ihtiyacı olan DHA miktarının henüz tam olarak bilinmediğini belirtiyor. Beslenme uzmanı Susan Carlson, hamilelik sırasında alınan DHA ile bebeğin davranışsal performansı arasında bağlantı olduğunu ortaya koyan pek çok çalışma bulunduğunu belirtiyor.
Gıda kaynaklı DHA’nın hamileler için sorun olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, ton balığı, somon balığı gibi civa miktarı düşük deniz ürünlerinden haftada en fazla iki porsiyon tüketilmesini tavsiye ediyorlar.
Somon balığının ton balığından daha az civa içerdiği, ancak PCB isimli kansere ve doğum kusurlarına neden olan zehirli kimyasalların somon balığında yüksek seviyelerde bulunduğu açıklanıyor.
Beslenme uzmanı Barbara Levine, hamile bir bayanın günde 250 mg DHA’ya ihtiyacı olduğunu ancak çoğu kadının bunun çok altında DHA tükettiğini belirtiyor
alıntı:http://www.realage.com.tr/tr/realagehaberdetay.asp?hid=26024
------------- http://www.glitterfy.com/"> ömrüm, bebeğim, Çınar'ım
|
Mesajı Yazan: duygu07
Mesaj Tarihi: 09 Nis 2008 Saat 19:48
Ne güzel bilgiler canım ellerine sağlık 
|
Mesajı Yazan: duysal08
Mesaj Tarihi: 09 Nis 2008 Saat 20:28
teşekkür ederiz...
|
Mesajı Yazan: oğuzkağan
Mesaj Tarihi: 10 Nis 2008 Saat 14:46
Mesajı Yazan: hilal
Mesaj Tarihi: 10 Nis 2008 Saat 22:36
   
------------- Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
|
Mesajı Yazan: burcu
Mesaj Tarihi: 10 Nis 2008 Saat 23:23
rica ederim kızlar.. ya hep doğum yapanlar okuyor galiba bu sayfaları.. hamileler nerdeeeeeeeeeee
------------- http://www.glitterfy.com/"> ömrüm, bebeğim, Çınar'ım
|
Mesajı Yazan: sofialoren
Mesaj Tarihi: 17 May 2008 Saat 11:30
ben hamıleyım okudum :) ıcın rahat olsun dıe soyledım hehe.omega 3 ıcın ole sık sık balık yedıgım yok denk gelırse ama cevızı ıhmal etmemeye calıyorum.bebegımın beyın gelısımı acısından cok onemlı.zaten ben ılk 4 -5 ay sırf cerez yıyebıldım.baska hıcbısı yıyemedım ıstagım almıyordu hıc bırde meyve baska hıbısı yıyememıstım.ıste 5. ayda ıstahım acıldı gecen ayın sonundakı kontrolumde doktor 1 kg fazla almıs oldugumu soyledı.
|
Mesajı Yazan: meryem
Mesaj Tarihi: 17 May 2008 Saat 11:37
tşkkrlr
------------- http://lilypie.com"> http://lilypie.com">
|
Mesajı Yazan: yasemin
Mesaj Tarihi: 17 May 2008 Saat 13:25
Bizi aydınlatdığın için teşekkürler.
-------------
|
Mesajı Yazan: burcu
Mesaj Tarihi: 18 May 2008 Saat 00:03
Mesajı Yazan: belma
Mesaj Tarihi: 21 May 2008 Saat 23:43
|