Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Diş Çürümesi Hk.

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Tanımlaması: (Sorularınız ve cevapları)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=67349
Tarih: 07 Eyl 2025 Saat 23:20

Konu: Diş Çürümesi Hk.
Mesajı Yazan: ugursavas
Konu: Diş Çürümesi Hk.
Mesaj Tarihi: 20 Tem 2020 Saat 13:10

Merhaba Hocam,

Daha once ozelden sormustum. 6.5 yasindaki kizimin alt damak tum azi disleri curudu. Zymaflour kullanimina gec basladik ve su anda 3*02.5mg kullaniyoruz.

Son 2-3 aydir alt dişlerinde agri geliyor ve geciyor. Tum azi disler oldukca kotu bir sekilde oyulmus durumda. Bakarken sag alt 1. azi da mercimek tanesi gibi kucuk bir beyazlik (apse) vardi. simdi gitmis durumda. Kizim su anda dis agrisi sikayeti gostermiyor. Ancak arada bu apse turu yapi gelip gidiyor. Bir çocuk dis hekimine danistim ve sirasiyla dolgu/amputasyon/kanal tedavisi secenekleri ve son olarak da cekim olabilecegini belirtti. 

Dislerin durumu icin röntgen isteniyor. Ben de mesajlarinizda gogus bölgesinde bagisiklik ile alakali bir bezin röntgen sonrasi işlevini yitirdiğini belirttiginiz icin röntgen çektirmek istemiyorum. Koruyucu ekipman (kursun yelek, kursun boyunluk ) kullanarak rongten çekimi bir cozum olabilir mi? Bazen röntgen olmadan tedavi de yapilmiyor hocam (bizzat yasadigim bir durum esim icin).

Siz agri yoksa elletmeyin diyorsunuz. Ne zaman kadar beklemek mantiklidir hocam? Mevcut durumda kizim tamamen dişim ağrıyor diyene kadar doktora gitmeyip (arada bu sekilde apse yapip kaybolmasi durumu devam ederek) en son aşamada tum dişleri çektirmek mantikli olur mu? Boyle bir durumda, surecte alttaki kalici dişlere bir zarar gelir mi?

Ya da hemen çektirmek mantikli midir? Daha önceki forum mesajlarindan kanal ve dolgu tedavisinin cok faydali olmayacagini anlıyorum.

Degerli vaktiniz icin simdiden teşekkür eder, iyi calismalar dilerim.

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 20 Tem 2020 Saat 18:46

1- Henuz agri yoksa, elletmeyin. Olusabilecek "abse" durumlari icin, yatmadan once, Listerine gibi agiz 
suyu ile agiz calkalamasini tavsiye ederim. 
2- Kalici disler; olgunlasmalarini tamamladiklarinda, cikarlar. Hicbir sey bu sureyi, ne kisaltir, ne de uzatir.
3- "Yer tutucularin" tamami sahtekarliktir. Alttan gelen disi hicbir sey durduramaz. 
4- Sakin Turkiye'deki discilere inanmayin. Onlar size daima en pahali cozumleri tavsiye edeceklerdir. 

Mesaj Tarihi: 20 Tem 2020 Saat 19:13
Merhaba Hocam,

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. 

Hocam agrinin tanimi ne olmalidir? Su anda arada bir agri yapiyor geciyor.
Apse geliyor gidiyor. Bu boyle devam ederse sorun olur mu (kalici dislere zarar verir mi surekli enfeksiyon olmasi)? 
Kizim da agri sorunu gozukmuyor. Kizim gunluk hayatina devam edebiliyor...

Dis curumesi 3 sence once baslamisti. Aradan 3 sene gecince bu 
duruma geldik. Cok kotu bir sekilde acil durumda doktora gitmemek adina nereye kadar beklemek gerekir?
Dolgu veya kanal yaptirmadan ne zaman disleri cektirmek gerekir? Doktora gittigimizde illa rontgen isteniyor
Bu durumda zorunlu kalirsak koruyucu kursun yelek ile rontgen cektirmek bahsettiginiz bagisiklik ile ilgili 
beze zarar verir mi (Timus bezi diye bir bilgi buldum internette,, dogru mudur bilemedim)?

Yardimlariniz icin tesekkur eder, iyi calismalar dilerim.

Mesaj Tarihi: 21 Tem 2020 Saat 01:55

1- Henuz agri yoksa, elletmeyin. Olusabilecek "abse" durumlari icin, yatmadan once, Listerine gibi agiz 

Kursu yelek ile cektirebilirsiiz. Timus bezi, evet..
Bekleme suresi??? Dayanamayacagi kadar agri olursa. abii, birde disciye gitmeye ikna edebilecekmisiniz, orasida supheli. 

Mesajı Yazan: antipc
Mesaj Tarihi: 21 Tem 2020 Saat 18:45
Hocam aynı durum 5.5 yaşındaki kızımda da var. Diş doktoru beklesin 2-3 sene, dişlerini muntazam fırçalasın dedi. Daha sonra çürümeye bağlı mikrobun ağız için iyi olmaduğını daha sonra dolgu yapılabilir dedi. Zymflour bulamadık biz malesef, ücretli de olsa vernik yaptırsak mı diye sordum, çocuklar verniği yutuyor, zararlı dedi.  Bir de hocam geceleri dişleri yemenin diş çürümesinde artı ya da eksisi var mıdır hocam.

Mesaj Tarihi: 21 Tem 2020 Saat 20:10
Merhaba Hocam,

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Umarim disciye gitmede bir problem olmaz dediginiz gibi. Bu surecte 
antibiyotik kullanmamiz gerekecek gibi duruyor. Su ana kadar hic antibiyotik kullanmadik sizin tavsisyeleriniz
sayesinde. Umarim burada da kullanmak zorunda kalmayiz. Degerli tavsiyeleriniz icin yeniden tesekkur eder,
iyi calismalar dilerim...  

Mesajı Yazan: antipc
Mesaj Tarihi: 22 Tem 2020 Saat 13:38
Orjinalini yazan: antipc antipc Yazdı:

Hocam aynı durum 5.5 yaşındaki kızımda da var. Diş doktoru beklesin 2-3 sene, dişlerini muntazam fırçalasın dedi. Daha sonra çürümeye bağlı mikrobun ağız için iyi olmaduğını, daha sonra dolgu yapılabilir dedi. Zymflour bulamadık biz malesef, ücretli de olsa vernik yaptırsak mı diye sordum, çocuklar verniği yutuyor, zararlı dedi.  Bir de hocam geceleri dişleri yemenin diş çürümesinde artı ya da eksisi var mıdır

Hocam benim sorum arada kaldı, konuyu açan üyeden de özür diliyorum. Aynı konu olunca ayrı başlık açmak istememiştim 

Mesaj Tarihi: 22 Tem 2020 Saat 17:56

Yatmadan once, dislerini guzelce fircalayip, agiz calkalama suyunu kullansin. 
Zymafluor'un, D vitaminli olan benzerleri var, Eczaciniz ile bir konusun. 

Mesajı Yazan: febaa2
Mesaj Tarihi: 14 Ağu 2020 Saat 10:25
hocam bu flour d vitaminini 8 yaş ve 12 yaş çocuklarımızda kullansın mı
zymaflour 6 yaşlarına kadar kullandık sayenizde malum sonra bulamadık o aradaki senelerde arada sırada dişçide flour 
kaplattık fırçaladık
şimdi bizde d floura başlayalım mı birde kaç yaşına kadar kullanalım
sizin sayenizde diş sorunu yaşamadık allah sizden razı olsun hep duacıyım size 
sağlıkla kalın inşallah

Mesaj Tarihi: 14 Ağu 2020 Saat 18:16
En az 12 yaş bitene kadar kullanın..
Gunde; 0.50mg olacak şekilde verin.

Mesaj Tarihi: 14 Ağu 2020 Saat 19:30
Merhaba Hocam,

Cocuklarda curuk dislerin koklerinin daha cabuk eridigine dair bir bilgi okudum. Dogru mudur? Bu durumda
curuk dise mudahele etmeden kendiliginden (apse yapsa bile) dusmesi beklenebilir mi? 

Iyi tatiller dilerim...

Mesaj Tarihi: 15 Ağu 2020 Saat 10:01
Çabuk çürüse ne olacak, geç çürüse ne olacak..
Böyle hiçbir yararı olmayan saçma sapan yazıları okumayın..
Diş abse yaparsa, tedavi edilir. Zaten abse varken diş çekilmez..

Mesajı Yazan: febaa2
Mesaj Tarihi: 15 Ağu 2020 Saat 22:44
Hocam d vitaminli flour da türkiyede maalsef yokmuş daha doğrusu eczacının dediği flourun hiç bir türü yok
bu nasıl bir kazıktır bize 
inanamıyorum pes 
bu kadar basit bir şeye bile ulaşamamak diş doktorlarının saçmalıklarına maruz kalmak 
sayenizde 3-4 sene flour kullanmamız yanımıza kar kaldı

Mesaj Tarihi: 16 Ağu 2020 Saat 09:27
Maalesef, Türkiye'nin sağlik sistemi, halkı kazıklamak prensibi üzerine kurulmuştur.
Benim yaptığım uyarıları tamamı esasında, Sağlık bakanlığının vazifesidir.. Siz hiç Saglık bakanlığının
 halkı koruyan bir uyarısını gördünüz mü?
Aferin, Peditus ve Calpol (her üçü de Parasetamol ihtiva eder) beraber verip, bebeklerin ölümlarine
sebep olurken Sağlık bakanlığının bir ikazını,uyarısını gördünüz mü?
bisPhenol-A ve Acrylamid saçmalıkları ile halk tedirgin edilirken, doğru dürüst bilgi veren bir Sağlık
 bakanlığı yetkilisi gördünüz mü?
Günümüzde bile, uzaktan ateş ölçen cihazları sanki "ışın tabancası" imiş gibi zararlı gösteren cahil
doktorlara bir tepkisi hiç oldumu?

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat