Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Ülseratif kolit

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Tanımlaması: (Sorularınız ve cevapları)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=63975
Tarih: 05 Ağu 2025 Saat 22:09

Konu: Ülseratif kolit
Mesajı Yazan: dhurnali
Konu: Ülseratif kolit
Mesaj Tarihi: 15 Eki 2019 Saat 20:59
Merhabalar Kadir Bey,  ablamın kızı 5 yaşında daha önce çok fazla kabız oluyordu,  son haftalarda da sürekli isal,  gitmedikleri hastane doktor kalmadı diyebiliriz.Amip demişler antibiyotik vermişler kullanınca geçmiş bu defa da kabız olmuş ,sonra laman , sonrasında yine isal... Yani Kadir bey , durum bu gibi biraz uzun ve yorucu bir süreç...En sonunda doktor ülseratif kolit olabileceğini söylemiş. Ve yarın bunun için kolonoskopiye girecek.  Ablam ve eşi çok tedirgin,  yeğenim 5 yaşında olduğu için,  böyle bir hastalık bu yaşta olabilir mi ve bunun teşhisi için  kolonoskopi olmak şartmıdır ? Şimdiden çok teşekkür ederim.

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 16 Eki 2019 Saat 02:42
Son derecede nadir bir hastalik olup, genellikle Erkeklerde olur.
Ben Meslek hayatim boyunca (Hacettepe asistan ve bas asistanligim) dahil, gormedim.
Hastalarin %30'unda, ciltte yaralar ve agiz icinde AFT olur.
MUTLAKA: Ates, Agir ANEMI,  ve kanda Hipoalbuminemi olur. Bunlara bakildimi?
MUTLAKA: WBC(Lokosit) yuksekligi vardir,  Bakildi mi?
5 gunden uzun sure, ve gunde 5'den fazla, sumuksu, kanli ve cerehatli kakalar cikarmasi SARTTIR... 

Kolonoskopi ve biopsy, 10 seneyi gecmis hastalarda, kanser olasigi icin yapilir. 
Teshis icin MUTLAKA yukardaki bulgu ve tahlil sonuclarinin olmasi gerekir. 
Yapildi ise, bu sonuclari ve kaka seklini ve kaka yapis seklini yazin. 

Mesaj Tarihi: 16 Eki 2019 Saat 18:29
Kadir bey , yeğenim bugün klonoskopi ve endoskopiyi oldu. Doktor ülseratif kolit olmadığını  söylemiş.   Bağırsakları tam boşalmadığı için çok net göremediğini Crohn veya Çölyak hastalığından da şüphelendiğini söylemiş. Bunun için yine bir sürü kan ve kaka tahlilleri istemiş. Şimdi hastanede yatıyor. Ablamın şuan elindeki kan sonuçlarını,  kaka yapış saatlerinin resimlerini ve kanlı olan kaka resmini yolluyorum ( Bir de Kadir bey sadece 2 defa kan görmüşler ) 
https://photos.app.goo.gl/xz9YzNfnAx9SJiEj7 - https://photos.app.goo.gl/xz9YzNfnAx9SJiEj7

Mesaj Tarihi: 16 Eki 2019 Saat 19:15
Bosuna oldu!! ben size bastan soylemistim!! 
Diger bulgular olmadan, asla bu hastalik dusunulemez.. Hele biopsi yapilmasi: "Tamamen duygusal"
Crohn veya Colyak ile de alakasi yok. 
Bunlardan bir sey cikmayinca da; yok,"Anemisi var", yok, "IYE var" diyecekler. Daha olmadi Thallassemia
suphesi var diyecekler.. 
HGB:12,3g/dL olan bir cocukta bu hastaliklardan hicbirisi dusunulemez!  Resmen kaziklandilar.

Mesaj Tarihi: 16 Eki 2019 Saat 22:26
Kadir bey , peki bu hastalıklardan hiçbirisi değilse ( inşallah umarız ki öyledir ) yeğenimin ishali (yaklaşık 2 ay oldu ) neden geçmiyor olabilir.  Şuan kullandıkları üçüncü kutu flagyl antibiyotik. ( Bir de bunun haricinde bacağından iğne ile yapılan antibiyotik daha kullandı.) Bu süreç içinde ,  yani antibiyotiğe başlandığı 2-3 gün sonrasında isal kesiliyor biraz düzelme oluyormuş, fakat sonrasında  da kabızlık başlıyormuş. Sonra da bu defa da yine laman, arkasına yeniden isal ...Ne yapacaklarını şaşmış durumdalar.  

Mesaj Tarihi: 16 Eki 2019 Saat 23:38
1- Hicbir ilac kullanmasin...
2- Sadece; diyetine dikkat edin.. Kabiz oldugunda; Pirinc, Patates, Muz ve Elma vermeyin. 
Ishal oldugunda verin. 
Once 1-2 hafta HIC ilacsiz bir takip edelim… Sonra duruma gore bakariz. 

Mesaj Tarihi: 17 Eki 2019 Saat 06:54
Peki Kadir bey ,yazdığınız herşeyi iletiyorum.  Herşey için çok teşekkür ederim. 

Mesaj Tarihi: 17 Eki 2019 Saat 09:57
Kadir bey ablamla konuştum. Sizin dediğiniz gibi :
2- Sadece; diyetine dikkat edin.. Kabiz oldugunda; Pirinc, Patates, Muz ve Elma vermeyin. 
Ishal oldugunda verin...

Bunlara çok dikkat ettiğini  söyledi.  İshal oluğu zamanlarda da bir taraftan şiddetli karın ağrısı olduğunu,  karın ağrısı olmasa sizin dediğinizi yapmayı (hiç ilaç vermemeyi) onun da çok  istediğini söyledi. 
Doktor bu sefer de Giardia diye bir hastalıktan  şüphelenmiş. Sizinle paylaşmak istedim.Teşekkür ederim .

Mesaj Tarihi: 17 Eki 2019 Saat 18:49
Donup, dolasip hep ayni teshisleri soyluyorlar.. 
   "......Amip demişler antibiyotik vermişler kullanınca geçmiş bu defa da kabız olmus .."
En basta ZATEN dusunulmus ve ilac verilmis!!! 
Gerek E.Histolytica, gerek Giardia'nin tedavileri AYNIDIR!! Her ikisi de; amip'dir..  Bu doktor ne sacmalayip
 duruyor??

Mesaj Tarihi: 25 Eki 2019 Saat 14:42
Kadir bey merhabalar,  yeğenimi dün akşam yine hastaneye yatırmışlar. Bütün ilaçları kesmişlerdi.Yaklaşık 1 haftadır hiç ilaç kullanmıyordu ( Maflor hariç) Ama isali ve karın ağrısı hâlâ geçmedi. 2 gündür de iyice artınca hasteneye gitmişler, onlar  da serum takmış.  Dün Ankarada bi tahlil daha yaptırmışlardı,  henüz onlara bakan doktor gelmediği için gösterememişler.  Rica etsem siz bakabilirmisiniz.  https://photos.app.goo.gl/gadnmWTWqe7CNCbw6 - https://photos.app.goo.gl/gadnmWTWqe7CNCbw6

Mesaj Tarihi: 25 Eki 2019 Saat 19:44
1- Hicbir ilac kullanmasin...
Ishal oldugunda verin. 
Once 1-2 hafta HIC ilacsiz bir takip edelim… Sonra duruma gore bakariz. 

DEMEDIMMI???

Ne oldu? Amip dediler olmadi, Ulseratif kolit dediler olmadi, yetmedi Giardia dediler, sacmaladilar gene
 olmadi..
Ugrassinlar bakalim!!

Mesaj Tarihi: 25 Eki 2019 Saat 20:46
Kadir bey , Crohn demişler ve bu hastalığın tedavisine başlamışlar. Çocuklar için bu hastalığın da ilacı yokmuş Türkiyede.  Yetşkinler için olan hapı eritip vermişler.Makattan uygulanan ilacı varmış, onu da ablam kullanmak istemiyor. Şurubu yurt dışından getirmeye çalışacaklarmış. 
   Kadir bey yani siz bu hastalık değil demiştiniz ya acaba yanlış mı yapıyorlar, bir de ateşi de çıkmış 38,8'e ....Napacaklarını şaşırmış durumdalar.  

Mesaj Tarihi: 26 Eki 2019 Saat 02:49
Crohn Hastaligi KESIN teshis edilmeden, tedaviye baslanmaz!! Zira bu tedaviler, hem masrafli, hem eziyetlidirler.
Crohn diyebilmek icin, mutlaka: GELISME GERILIGI ve KARIN AGRILARI olmasi sarttir.
Ilaveten, DAIMA; Anemi vardir. 
HGB:12,3g/dl olan bir cocukta, Crohn Hastaligi dusunmek, APTALLIKTIR!!!!
Bu hastalarda; 
Ciltte sik sik eritema nodosum olur, Agiz icinde ulserler vardir. 
Ek bulgular: Ates, Halsizlik ve Keyifsizlik vardir. 

ANCAK, bu bulgular varsa; 
Siklikla: Mesalamine, Methotrexate, Metranidasole, Kortizonlar kullanilir. 
Azathiooprine ve 6-Mercaptopurine tedavileri, etkilerini 3-4 ay sonra gosterdigi icin, ilk kullanilan ilaclar degillerdir.

Modern Tedaviler olan; " Monoklonal Antikor tedavileri":
Adalimumab, Vedolizumab ve Ustekimumab cok kulfetli tedavilerdir. 

Mesaj Tarihi: 26 Eki 2019 Saat 09:56
Kadir bey inşallah değildir,  inşallah sizin dediğiniz gibidir.  Yeğenim 5 yaşında (9.10.2014 doğumlu ) Boy:110cm Kilo:13,7 
Doktorlar 1 senedir boyu ve kilosu az diyorlarmış.  (Kilo , son zamanlarda bu kadar düştü )
Tam kakası geldiğinde  KARIN AĞRISI  oluyor. Sürekli  AĞLIYOR . Karın ağrısı olmasa yine gitmeyeceklerdi hastaneye.  Son 2-3 gündür de ateş oluyor.  Keyifsizlik ve halsizlik hali SÜREKLİ var. 
Bunların dışında eritema nodozum ve ağız içi aftlar yok.
Kullandıları ilaç ASACOL Tablet 2*450 mg PO ( Suda eritip ağzına veriyorlarmış ) 
Kadir bey bir de makatı da kötü durumdaymış,  kakasını yaparken ablam kenarlarının iç tarafının yara gibi olduğunu söyledi. 

Mesaj Tarihi: 26 Eki 2019 Saat 19:31
Asacol=Mesalamine.. 
-Surekli Karin agrilari.
- Popo cevresinde yaralar. Crohn hastaligi lehine..
uymayan tek sey; Anemi olmamasi.
Tedaviye devam etsin. Sonuca bir bakalim. 
Acaba; HGB yanlis mi bakildi?  Tekrari varmi? 

Mesaj Tarihi: 27 Eki 2019 Saat 00:01
Kadir bey , kan tahliline cuma günü yine bakılmış fakat sonuçlar pazartesi çıkacakmış.  Çıkınca ben size hemen iletirim.  
Kadir bey bir de aklımıza birşey takılıyor.  Yeğenim isal olmadan önce sürekli kabız olan bir çocuktu.( Duphalac kıllanırlardı )   Kakasını yaparken zorlandığı için ÇATLAK oluşurmuş. Acaba bu çatlak içeriye doğru büyüdü de içerde iltihaplı bir durum oluşturmuş olabilir mi ? Acaba bu da KARIN AĞRISINA neden olmuş olabilir mi ? Çok fazla farklı ilaçlar  kullanıldığı için de İSALİ geçmiyor olabilir mi? 

Mesaj Tarihi: 27 Eki 2019 Saat 08:07
Ben de emin degilim... O yuzden devamli; bir muddet HIC ilac kullanmadan takip edelim, ona gore teshis
 koyalim diyorum. 
Su sonuclari Pazartesi bir gorelim bakalim. 

Mesaj Tarihi: 01 Kas 2019 Saat 18:37
Merhaba Kadir bey. Bazı sebeplerden dolayı ablamlar  sonuçları ancak  alabilmişler. Siz ilaçsız takip edelim demiştiniz Fakat gece gündüz sürekli karın ağrısı olduğu için malesef ASACOL kullanmışlar. ( Denize düşen yılana sarılırmış. )  
Pataloji sonucu da çıkmış, doktorun kendisi görmemiş fakat asistanı malesef ülseratif kolit demiş. Benim hiç inanasım gelmiyor Kadir bey Sonuçları size gönderiyorum. Sizin doğru teşhis yapacağınıza eminim.( Bu arada 2 gündür biraz daha iyiymiş Zeynep,  kakası geldiğinde çok fazla karnı ağrıyormuş. Onun dışında da ara ara varmış ağrılar fakat öncekiler gibi değilmiş.Ablam  kakası geldiği esnada tam ıkınırken poposundan içeriye doğru yaklaşık 1cm kadar yara görmüş yine.) 
Kadir bey bir de amcamızda ve halamızın oğlunda da ülseratif kolit var. Doktorlar bunu da soruyorlarmış size de yazmak istedim. 
Umarız değildir. Cevabınızı umutla bekliyoruz. Herşey için tekrar şimdiden teşekkür ederiz.  https://photos.app.goo.gl/GSNANrNiA1evj3Pa7 - https://photos.app.goo.gl/GSNANrNiA1evj3Pa7

Mesaj Tarihi: 01 Kas 2019 Saat 19:25
Patoloji raporu:  "Ulseratif Kolit vardir" DEMIYOR!! 

Ne oldu ise, HGB degeri de 12'lerden, 11'lere dusmus!! Ite kaka ; anemik yapmislar!! 
Asacol(Meselamine) ile agrilarin gecmesi ise, biraz hastalik lehine…. Ilaca devam etsinler.. 
Raporu birde kendi doktoru bir gorsun bakalim , ne diyecek.. 

Mesajı Yazan: dlktuncer
Mesaj Tarihi: 11 Kas 2019 Saat 11:55
Merhabalar Kadir Bey, Zeynep e ülseratif kolit teşhisi koyuldu, önceleri asacol 800 mg tableti sabah yarım akşam yarım suda eritip veriyorduk bir de gece yatarken salofalk lavman 4 mg yarısı yapıyorduk şikayetlerimiz baya azalmıştı ama sonra hocamız asacol u eritip içince midede çözünüyor bağırsaklara ulaşamadığından faydası olmuyor, mutlaka yutması gerekir dedi kızım da yutamadığından ilacı değiştirdik salofalk granür stix şase 1000 mg sabah 4 te 3 ü akşam lavman ın 4 te biri dedi kullandığımız günden beri (cumartesi) kızımın karın ağrıları arttı acaba ilaç değişikliğinden mi? Asacol bize iyi gelmişti ona dönebilir miyiz, bu şekilde sürekli ilaç ve dozunu değiştirmek süreci olumsuz etkiler mi??? 

Mesaj Tarihi: 11 Kas 2019 Saat 19:04
"Nehir gecerken, at degistirilmez" diye bir soz vardir..
Simdilik bir "yola" girdiniz, bir muddet bu doktor ile devam edin. Bu durumu ona anlatin. Bir HATALI durum
 varsa da, KENDISI duzeltsin.. 
1-2 hafta bu sekilde bir gidin bakalim. Degisikligi bana da yazin. 
Tam emin olmadan bir degisiklik yapmayalim. 

Mesajı Yazan: dlktuncer
Mesaj Tarihi: 12 Kas 2019 Saat 12:02
Tesekkürler Kadir Bey, bu durumu dün doktorumuza ilettik ama pek de bişey yapmadı, sadece bir süre daha bu ilacı kullanın bekleyip göreceğiz dedi, ishali geçti kızımın ama karın ağrıları devam ediyor hem de sürekli... Dün şu an 5 yaşında 3 yaşında bu hastalıkla tanışan bir anne ile tanıştım onunla konuşunca kafam iyice karıştı çünkü onun oğlunun çok kanaması da oluyormuş benim kızımda sadece 3 defa çok az kan gördük, acaba patoloji sonuçlarımız da hata olabilir mi, kolonoskobi yi tekrar yaptırmalı mıyız, çünkü hocamız bağırsakları temiz olmadığından iyi göremedim sadece son kısımda yara gördüm demişti

Mesaj Tarihi: 12 Kas 2019 Saat 19:03
Daha once soylemistim!!! 
Patoloji raporu:  "Ulseratif Kolit vardir" DEMIYOR!!  
Uymayan o kadar cok bulgu var ama, isin icine cok ilac karistigi icin, bir sey diyemiyorum. 
Kanama :YOK,  Anemi:YOK…  Bir muddet boyle gidin bakalim. 

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat