Merhaba hocam,
Bir baba olarak sizi 1 hafta önce buldum ve okumaya başladım. Bebeklikte alerji testleri ve reflü konusundaki tüm görüşlerinizi, güncel sayfaları, arşiv sayfalarını ve makalelerinizi neredeyse okudum. Bizim çoğunluktan farklı olarak kilo eksiğimiz de olduğundan teşhis ve önerileriniz bizim için çok daha önemli.
Öncelikle 6 ay 2 günlük oğlumuz var. Doğum kilosu 3150 gr, boyu 47 cm, baş 33cm, Hastane çıkışı 3000 gr. 1. ay 3900 gr, boyu 50 cm, baş 35.5 cm. 2. ay 4550 gr, boyu 56 cm, baş 38 cm. 3. ay 4950 gr, boyu 58 cm, baş 39.5 cm. 4. ay 5200 gr, boyu 60 cm, baş 41 cm. 5. ay 5600 gr, boyu 63 cm, baş 42 cm. 6. ay 6100 gr, boyu 66 cm, baş 43 cm.
Hasta öykümüz şöyle başladı; 2 aylıkken tüm vücutta kızarıklık ve döküntü, aşırı ağlama ve gaz sancısı, günde en az 10-15 defa kusma şikayetlerimiz ile özel bir hastaneye gittik. Hemen emdiğinde kusarsa sıvı süt kıvamında, emdikten yarım saat,1 saat sonra kusarsa ekşimik kıvamında.
Döküntülerimiz bu şekilde;
Bu şikayetlerimiz üzerine;
Önce ultrasonda karcaiğer, safra, safra yolları, böbrekler, mide ve mide kapakçığına bakaldı. Anormal bir durum yoktur diye rapor verildi.
Daha sonra aşağıdaki tahliller istendi ve sonuçları şu şekilde çıktı;


Sonuç olarak REFLÜ teşhisi kondu. Tedavi motilium günde 3 x kilosu kadar, gaviscon infant 3 x yarım paket. Tahlilde inek sütü alerjisi çıkmasa dahi annenin süt ve süt ürünlerini tüketmemesi, domates ve çilek yememesi gerektiği tedavi olarak sunuldu.
1 ay sonra 3 ay kontrolünde herhangi bir iyileşme olmayınca,(Sadece kusmalar ilaçların etkisi olsa gerek günde 10-15 değilde 5-6 ya düşmüştü.) deriden besin alerjisi testi istendi.
Bebeğin sırtından yapılan Test sonucunda besin alerjisi saptanamadı. Ve kızarıklıklar için ATOPİK DERMATİT tanısı kondu.
Tedavi olarak: Locoderm %0.1 hidrokortizon krem 5 gün kızarıklıklara uygulanacak, hergün banyo yapılacak, cilt sürekli nemlendirici kremler ile nemlendirilecek. Bebek mümkün olduğunca terlemeyecek. Motilium ve gaviscon aynen devam edilecek.
Locoderm uyguladığımız kızarıklıklar 3-5 gün içerisinde geçti. 3 gün sonra tekrar aynı hale geldi. Doktorun tavsiyesi ile tekrar locoderm kullanıldı ve geçti. 3 gün sonra yine tekrarladı bu şekilde devam etti. Bu arada kilo alımımız az olduğu için doktor dolabından ÇIKARDIĞI HİPOALERJENİK MAMAyı denememiz için ÜCRETSİZ olarak verdi. MAMAYI aldık ancak denemedik anne sütüne devam ettik.
5.5 ayımız oldu kızarıklıklarda herhangi bir düzelme yok, çocuk huzursuz, ağlıyor, kusuyor, az kilo alıyor. Başka doktor başka umut dedik ve yine alerji tahlilleri istendi, sonuçlarımız şu şekilde;

TEDAVİ olarak: 9.aya kadar Anne yumurta ve yumurta içeren hiçbir gıdayı tüketmeyecek, süt ve süt ürünleri tüketmeyecek, bebek sebze püreleri ile ek gıdaya başlayacak, ek olarak hidrolize mamalar alabilir, ayrıca ZYRTEC damla günde 2 x 3 damla kullanılacak, motilium ve gaviskon kullanılmayacak.
EN BAŞA DÖNDÜK HOCAM, ÇOK UZUN YAZDIM KUSURA BAKMAYIN, SİZ BU ÖYKÜDEN VE TAHLİLLERDEN NASIL BİR TEŞHİS ÇIKARDINIZ, NE YAPALIM? BEBEĞİN BESLENMESİ VE ANNENİN DİYETİ İLE İLGİLİ BİZE NASIL BİR YOL ÖNERİRSİNİZ
NOT: TAM KAN SAYIMI DEĞERLERİ REFERANS DEĞERLER ARALIĞINDA OLDUĞU İÇİN EKLEMEDİM BU GÜNE KADAR KAKALARIMIZ ARA SIRA ALTIN SARISI HARDAL KIVAMI,SIK SIK YEŞİL, KAN VE MUKUS GİBİ BİRŞEYLER OLMADI.
TEŞEKKÜR EDERİM.
|