Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Fkü tarama sonucu

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Tanımlaması: (Sorularınız ve cevapları)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=60911
Tarih: 26 Ağu 2025 Saat 21:18

Konu: Fkü tarama sonucu
Mesajı Yazan: dilekdenizelif
Konu: Fkü tarama sonucu
Mesaj Tarihi: 30 Tem 2018 Saat 16:00
Hocama merhaba bugün sağlık ocağından çağırdılar. Bebeğimin ikinci topuk kan sonucunda fkü yüksek çıkmış sonucu 1.91 oğlum 28.06.2018 tarihinde 3750 kilo 49 cm normal doğdu. İkinci topuk kanı 1 haftalıkken alınmıştı. 1 ay sonraki kilosu 4600 54 cm. Çapa üniversitesi beslenme ve metabolizma kliniğine sevk edildi orda tekrar topuk kanı alınacakmış. Hocam nedir bu sonuç nasıl ne yapmalı aklım durdu resmen. Zeka geriliğiymiş çok üzgünüm nolur bana yol gösterin

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 30 Tem 2018 Saat 19:26
Bu sekilde, gonderdikleri hastalarin, %80'i NORMAL cikiyor... Ama, gidin, yaptirin. 
Buyuk bir ihtimal ile sizinki de; normal cikacak ama, "O tasin, kuyudan cikarilmasi sart!!"

Mesaj Tarihi: 30 Tem 2018 Saat 22:57
Yarın hemen istanbul çapa üniversitesine hidip yaptıracağım. Sonucu sizide yazıcam hocam. İnşallah normal çıkar.

Mesaj Tarihi: 31 Tem 2018 Saat 23:19
Hocam bugün gittim çapa üniversiteye.
Bebeğimden alınan üç ayrı topuk kan sonuçlarından fenilalanin düzeyi birincide 2.6 ikincide 3.3 üçüncüde 2.20 çıkmış bu değerleri 60 ile çarpıp hesaplıyorlarmış. Bugün dördüncü kez topuk kanından fenilalanin düzeyine bakıldı sonuç 118 çıktı. 
Doktorun söyledikleri şöyle sınırda olduğu için takip edicez, her ay düzenli şekilde kan alınıp bu değere bakılacak. Aşıdan sonra ateşlenirse, antibiyotik kullanırsa, her diş çıkardığında, yani kısaca ger vakada ayrıyetende kan alınıp bakılacak çünkü bu zamanlarda bebek strese giriyor ve bu değer yükselebiliyor dedi. 2 yaşına kadar sürecek bu buşekilde dedi. Ayrıca 6 aylık ek gıdaya diyet şeklinde özel beslenme listesi hazırlayacağız ona uyacaksınız dedi. Bu değer 360 ı geçerse tedaviye başlanır. 2 yaşından sonra hala normal düzeye inmeyedebilir ömür boyuda takip edilebilir dedi. Eğer değer çok yükselirse beyninde hasar olabilir işlevlerini yerine getiremez dedi. Ama bunları hiç düşünme şuan sağlıklı bir çocuk gibi yaşantınıza devam edin dedi. Evet hocam siz ne öneriyorsunuz ne yapalım ne yapmayalım. Bu hastalık nedir? Neden olur? Nasıl düşecek bu değer? Beni bilgilendirir misiniz? Anne sütü alıyor benim özellikle sütümden geçecek ne yiyip ne yememem gerekiyor?

Mesaj Tarihi: 01 Ağu 2018 Saat 03:29
Hocam bi bakar mısınız?

Mesaj Tarihi: 01 Ağu 2018 Saat 08:18
Soylendigi gibi yapin. 

Mesaj Tarihi: 01 Ağu 2018 Saat 11:19
Hocam siz kolay kolay türkiyedeki yapılanlara onay vermezsiniz!! Bu durumda ben dahada bi telaşlandım şimdi. Ve daha çok kafam karıştı. Nolur daha detaylı yazar mısınız. Neden onay verdiniz çok şaşırdım. 

Mesaj Tarihi: 01 Ağu 2018 Saat 17:52
O "kuyudaki tas" henuz cikarilmis degil...  
Isterseniz, baska, OZEL bir laboratuvarda tekrar FKU baktirin.. En garantili olani budur. 

Mesaj Tarihi: 02 Ağu 2018 Saat 17:41
Anladım hocam ' o taş o kuyudan çıkacak allahın izniyle' ben inan ıyorum. Sizce de çıkacak değil mi hocam.önümüzdeki ay aşısından sonra özel laboratuvarda yaptırayım. Sonucu yine sizinle paylaşacağım hocam. İyiki varsınız sizi görmediğim halde çok seviyorum ❤❤❤

Mesaj Tarihi: 20 Eyl 2018 Saat 16:32
Hocam tekrar merhaba geçen süreçleri yazayım. 1 aylıkken topuk kanından alınan kanda çıkan fenilalanin 118 di. İkinci ay iki aylık aşıdan iki gün sonra parmakdan alınan kanda çıkan fenilalanin 126 çıktı. Bu her iki değer çapa üni de bakıldı. Buranın referans aralığı 60 120. Dediğiniz gibi hiç bir durum yokken özel laboratuvarda koldan damardan alınan kanda feni değeri 152 çıktı buranın referans aralığı 60 80. Bu durumda ne nasıl oluyor ne yapmak lazım. Hangi yolu izleyeceğiz yazar mısınız? Bebek şuan 3 aylık.
Artı bebekte dil bağı mevcut emmede sıkıntı yok.
Ayrıca merak ettiğim konu neden düşüş olmadıda yükselme oldu feni değerinde?

Mesaj Tarihi: 20 Eyl 2018 Saat 19:46
1-"Dil bagi" diye bir sey yoktur.. Bu tamamen ahlaksiz Turk doktorlarinin bir uydurmasidir. Son derecede 
nadir bir durum olan; "Chordee" denilen bir dil alti olusmu vardir. Burada; dil altindaki bagin, capi:2-3mm 
dir.. 
2- Bebeklerde, dil alti bagi tabiat tarafindan, KASTEN, dilin ucuna kadar uzanir.. Bunun vazifesi, emme
 esnasinda, dile destek olup, iyi vakum olusmasini saglamak icindir. Eger, eriskinlerdeki gibi olsa, emme
esnasinda, dil yukari kacacak ve vakum olusmayacakti..Bu okuzler; ne Fizyoloji, ne de Fizyopatoloji diye
bir ders okumadiklari icin, bunlari bilmezler.. bebekleri eriskin zannederler.. Bu ahmaklardan uzak durun,
 ve sakin kestirmeye filan kalkmayin..

FKU var mis gibi diyete alin.. Zaten aliyordu, aynen devam edin. 

Mesaj Tarihi: 21 Eyl 2018 Saat 14:20
Tamam hocam kesinlikle kestirmiyorum çok teşekkür ederim.
Fku için hiç diyet uygulanmadı. Sadece her ay düzenli şekilde kan alınacak. Onun haricinde diş çıkarttığında, ateşlendiğinde, grip olursa ilaç kullanımında, aşıdan sonra gibi durumlarda da ayrıyetten kanda bakılacak. Diyete 6 aylık olduğunda beslenme şeklini söyleyeceklermiş o zamsn başlanacak. Bu şekilde 2 seneyi bulur dedi metabolizma ve beslenme bölümü doktoru.

Mesaj Tarihi: 21 Eyl 2018 Saat 19:03
Simdi aklima geldi, Bunlar "kanda fenilalanin"  bakarlar iken, HANGI METODU kullandilar????
Iki metod var!!
1-  mg/dl  mi??   Yoksa micromole/L mi???
2- 10mg/dl veya  600micromol/L   ustunde oldugu, KESINLESIRSE, heman DIYETE BASLANMASI SARTTIR.. 
Eger, sizin cocugunuzdaki deger:  152micromol/L ise,  onlarin 7 sulalerine hakaret edin ve oradan kacin!!!

Mesaj Tarihi: 23 Eyl 2018 Saat 18:05
Hocam sonuçların fotosunu buraya yükleyemediğim için yazıyorum.
Çapada yapılan sonuç şöyle yazıyor.
Fenilalanin düzeyi 126 mikromol/l (normal: < 120).
Fenilalanin/tirozin oranı 1,36 (normal: < 1,7). 
Açıklama bölümünde şöyle yazıyor: Hiperfenilalaninemi nedeniyle izleme alınmıştır. (Sınırda). Bana sözlü olarak açıklama ise şöyle, bebeklerde 60 ile 100 arası normal, 100 ile 360 arası normalin üstü ve sadece aylık kontrol takip edilecek her hangi bir diyet vs uygulanmıyor. 360 ile 600 arası olursa anne sütü kesilip özel mama ve diyet uygulanıyor. 600 üstünü şuan anlatmaya gerek yok dedi.
Aşağıya yazacağım sonuç özel laboratuvarda yaptırdığım.
Fenilalanin (kantitatif) 152.48 mol/l referans 28-80 yöntem LCMS/MS numune türü plazma (Li heparin) Tirozin (kantitatif) 99.58 mol/ l referans 26 115.

Mesaj Tarihi: 23 Eyl 2018 Saat 19:26
Benim dedigimin aynisi!!!   KACIN.. Daha fazla kurcalatmayin. 

Mesaj Tarihi: 23 Eyl 2018 Saat 20:32
Ayy hocam nasıl mutlu oldum nasıl rahatladım şimdi anlatamam. Çok çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız iyi ki. ❤❤❤

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat