Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

kolik, inek sütü, Nelson

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Gaz & Karın Ağrısı
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=53670
Tarih: 19 Mar 2025 Saat 13:23

Konu: kolik, inek sütü, Nelson
Mesajı Yazan: Jassmabella
Konu: kolik, inek sütü, Nelson
Mesaj Tarihi: 25 Haz 2016 Saat 17:55
Merhaba Hocam,

Aşağıdaki konularda yine Nelson'dan kaynak gösteriliyor...

https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002448.htm

http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/72/2/253.full.pdf

https://ahmetbahcecioglu.com/tag/infantil-kolik/

ayrıca kendim buldum:
Nelson Textbook of Pediatrics 20. edition page 419:

Milk and Other Fluids
Neither breastfed nor formula-fed infants require additional water
unless dictated by high environmental temperature. Vomiting and spitting
up are common in infants. When weight gain and general wellbeing
are noted, no change in formula is necessary.
Whole cow milk should not be introduced until 12 mo of age. In
children between 12 and 24 mo of age for whom being overweight or
obesity is a concern or who have a family history of obesity, dyslipidemia,
or cardiovascular disease, the use of reduced-fat milk is appropriate.
Otherwise whole milk is recommended until age 24 months
changing to 2% at 24 months, and 1% at 3 yr of age for healthy children.
Regardless of the type, all milk consumed should be pasteurized.
Infants and young children are particularly susceptible to infections
such as E. coli, Campylobacter, and Salmonella found in raw or unpasteurized
milk. For cultural and other reasons, such as parental preference,
goat milk is sometimes given in place of formula although this
is not recommended. Goat milk has been shown to cause significant
electrolyte disturbances and anemia because it has low folic acid
concentrations.

sayfa 418, 419lar'da konuyu çok güzel anlatmış sanırsam...

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 25 Haz 2016 Saat 19:15
Ilk sayfadaki, YAZARLAR bolumunden, benim: "Anne Sutu ve Rakipleri" makalemi okuyun..
Turkiye'nin bebek nufusu; Belcika ve Hollanda'nin toplam nufuslarindan fazla oldugu halde, niye bu
ulkelerde Mama fabrikalari varda, Turkiye'de yok!!!
Bu soygun duzeni; Saglik bakanligi ve Universitelerden baslar, en alttaki "Ilk Basamak Saglik Kuruluslarina"
kadar devam eder.

Bakin: Turkiye'nin buyuk bir nufusu, mama alacak imkanlardan yoksundur..
Kutu veya pastorize sutlerle halki korkutuyorlar, sakin cocugunuza vermeyin diyorlar..
Halkin parasi yok, anne sutu az geliyor veya yoksa;  mama alamiyor, ne oluyor; hic sevmedigimiz,
"Sade suya Pirinc unu ve seker" ile  bebek besliyorlar...
Bu vicdansizlar, sirf ufak bir zumre, mama alsin diye bu yalanlari soyleyerek, halka ihanet ediyorlar.
Ha..... Bu doktorlara bir sorun, hepsi siki solcu ve halkci gecinirler... Sevsinler...

Bu ticari cevreler, nasil Sigara ile ilgili yasaklarin onune uzun seneler takoz koydularsa, aynisi Mamalar
 konusunda da oluyor.. Eninde sonunda, hakikatler ortaya cikacak..

NOT: Referans olarak verilen, Nelson 18. Baski, 12 sene evvelki bilgidir.
Ayrica;  Sutlerin zararlari diye verdikleri ornekler; ILK 4 AYA AITTIR...
Ben de, zaten ilk 4 aydan sonra sut tavsiye ediyorum.. O bahsi gecen zararlarin hicbiri 4 aydan sonra
olmaz..
Eger ki, aile ilk 4 ayda Inek sutu vermek zorunda kaldi; Inek sutunu "Babor" seklinde verebilir.
1/3 veya 1/4 oraninda sulandirilan sute bir kac damla Limon ilavesi ile hazirlanir.

Mesaj Tarihi: 08 Tem 2016 Saat 18:03
Tekrar merhaba hocam,

Geçmiş bayramınız mübarek olsun.

Benim anladığım kadarıyla, Nelson’da formül mama anne sütünü taklit ediyor diyor. Geçen gün bir bebek Gastroenteroloji uzmanıyla görüştük, kendisi de sizin gibi Türkiye’de 1 yaşına kadar süt vermemeyi, mama firmalarının ve mama firmalarıyla çalışan doktorların abarttığını söylüyor. Ancak anne sütü en üst seviyede, mama orta seviyede (anne sütü taklidi), süt en alt seviyede dedi. En çok da Portekiz’de üretilen mamalara güvenmiyormuş. Verebiliyorsanız 1 yaşına kadar mama verin ya da pastörize süt dedi.. Hatta Ahmet Aydın’a da uğramış, ne diyorsunuz siz, insanlar neden süt içmesin demiş Hocam bir marka Türkiye’de üretilen, eskilerin gofret çikolata markası.. O nasıl üretiyor da başka markalar üretmiyor? Milupa Nutricia oldu şimdi, altında bir sürü marka var, Bebelac’tan Aptamil’e kadar.. Bebelac’ın Gold’u da var, arada bir sürü fiyat farkı var.. E bu durumda hammadde farkı vardır herhalde, bu hammadde Türkiye’de var mı yok mu bilemem. O “din tüccarı” yerli markamızın mamasına da güvenmem..

Şimdi 6-12 ay devam sütleri çıkmaya başladı, hepsi takviyeli, insanın kafası karışıyor. 200 ml devam sütü 1.3 TL, 1 litre kutu süt 2.5 – 3 TL. Piyasaya baktığımızda mamaya rakip görüyoruz, farklı fiyatta.. Zaten o fiyatta aşağı yukarı mamayla aynı hesaba geliyor..

Evet, Nelson 18. Baskı 12 yıl öncesininmiş 20. Baskıda colic, colicky baby demiş.. Gaz başka yerlerde geçiyor. Ben anlamıyorum bu Nelson niye “gaz”a “kolik” diyor..

Ve kaynak olarak şu linki göstermiş:
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f4102

Bu da var:
https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/Review-of-Alternative-Treatments-for-Colic.aspx?nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token

Daha çok araştırdım, okudum... Bu gittiğimiz Gastroenteroloji uzmanı da mesela, evde mayalanan yoğurt yerine hazır sanayi yoğurdu verebilirsiniz dedi, hatta yerinde gördüğü markalar varmış.. Ekşiyecek diye birşey yok dedi... Evde az tuzlu, az salçalı kıymalı sebze yemeği ne pişerse yer dedi.. Aynı sizin gibi düşünüyor... Ancak koliği farklı tanımladı..

Kitaplar aldım hocam, ı ıh işin içinden çıkamadım. En son bunu buldum bunalıma girdim, 1 yaş diyor

http://i.hizliresim.com/VY750y.png

Mesaj Tarihi: 08 Tem 2016 Saat 18:44
Bebek gazinin(koligin) , hareketsizlik sonucu oldugunu bir tek ben soyluyorum..
Aksini savunanlara da soruyorum:

1- Niye eriskinleri bile ameliyatlardan sonra kaldirip yurutuyorsunuz? Niye yurumeyenlerde gaz oluyor?
2- Niye bebekler, 4-5 aydan sonra, sirt-ustunden, yuzu-koyuna, donene kadar gaz sancilari oluyorda,
donmeye basladiktan sonra olmuyor..

Bu soylediklerim, normal saglikli bebekler icindir.
Birde; barsaklari (soya cekim olarak) sorunlu olan, bazi enzimlerin eksik oldugu bebekler vardir, ama
bunlar son derecede nadirdir.

Mesaj Tarihi: 11 Tem 2016 Saat 10:57
Evet hocam, bir de ben söylüyorum (bilgisiz ama gaz sancısı gören, Kadir Tuğcu takip eden bir anne olarak), yani siz diyorsunuz ki infantil kolik:gaz sancısı.. Bu insanların (doktorların hiç bir makalesinde gaza rastlayamıyorum ve inanın anlamıyorum, hep yaklaşım, hep yaklaşım.. Ne bir hava yutma ne de başka bir şey..) İkisi aynı şey değil mi hocam?? İnfantil Kolik, bebek gaz sancısı değil mi?

Mesaj Tarihi: 11 Tem 2016 Saat 19:09
Hepsi ayni sey... O doktorlarin tek gayesi; bu durumdan "en fazla cikar nasil saglanir" onu on plana
cikarmaktir..
Benim anlattigim; "Gaz cikarmanin" doktora bir getirisi olmazki, oturup annelere nasil gaz cikarilir,
anlatsin.. Hep ilac, hep tahlil.. Akillari baska seye ermez..

Mesaj Tarihi: 12 Tem 2016 Saat 13:16
Yani hocam Türkiye'de bir nevi tamam da, bu AAP, Nelson'un alıntı yaptığı BMJ sitesi, Shaheen Akter falan, inanılır gibi değil... Nelson'un yazarları da kusura bakmasın, alıntı yaptığı yere dikkat etsin, BMJ gibi.. Yani bir kolik infantil başlığı altında gut hormonuna kadar gidilir mi? Tanıma bakar mısınız?

The word ‘colic’ is derived from the ancient Greek
word for intestine (sharing the same root as the word
‘colon’). Despite its name that suggests gastrointestinal
tract problems, the prolonged crying
episodes may be related to individual differences in
central nervous system functioning rather than
gastrointestinal tract dysfunction.

İyi ki Wessel varmış adını koymuş da ha bire 1950lere gidiyorlar, yoksa bebekler ağlıyor diye sorulunca ne diyeceklerdi?
Benim son sorularım:
1-Hocam peki neden siz konuk olduğunuz programda akşam ağlıyor diyene berbat saatler diyorsunuz? Sabah iyi çıkaramıyor muyuz biz bu gazları da hep akşama vuruyor, orayı anlayamadım, metabolik bir şey mi?

2-Bir de hocam, mama ile süt arasında besleyici özelliği olarak fark var mı? Gerçekten mamalar içerik olarak anne sütünü mü taklit ediyor? Birinde d vitamini var, birinde flor takviyesi, anne sütünde flor mu var? içeriklerini okumaktan gözüm şişti, çoğunda kazein yok. bizim için kalsiyum önemli değil mi? Sütte daha yüksek...

3-"Kolik" bebeklere probiyotik içeren mama veriyorlar, piyasada bir tane var, biz de onu kullanıyoruz. Peki bu bakteri bağırsakta daha çok gaza sebep olmaz mı, orayı da anlayamıyorum, niye probiyotik yüklüyoruz çocuklara? Bu bebeklerde probiyotik eksikliği mi var? Yoksa ben mi pek akıllıyım? Oğlumun kakası da gazı da sanki böyle soğan gibi kokmaya başladı...

Mesaj Tarihi: 12 Tem 2016 Saat 18:28
1- Nedense, aksam saatlerinde gaz sikayetleri artabiliyor.Sebebi tam olarak bilinmiyor. Bu genellikle, asiri beslenen bebeklerde daha
cok gorulur.. Bu sikayetleri olan bebeklerde, Kilo takibi muhimdir. Asiri kilo alanlarda veya asiri kilo kaybi
olanlarda dikkatli olmak gerekir.
Esasinda bu konu; doktorun; ne kadar "Tip sanatina" vakif oldugu ile ilgilidir. Gazi olan bir bebekte;
once en basit olaylar ekarte edilir, olmadigi takdirde, daha nadir ve teshis edilmesi zor konular, gene
SIRA ile dusunulur.. Oyle ilk goruste; yok Coliak, yok, metabolik hastalik diye teshis konulmaz..
2- Mamalar: Inek, sut tozu'dur.. Soya bazlilar haric..Dunya var oldugu surece; hic bir mama anne sutu
ile ES olamiyacak.. Hala anne sutunun yeni-yeni yararlari ortaya cikiyor.
3- Anne sutunde Fluor yoktur.. Kalsiyum; kemik gelismesi icin elzem.. Kazein, barsaklarda "posa"
olusmasi yonunden gerekli. Bu posa sayesinde, hazim esnasinda olusan zararli maddeler, kezeine
baglanir ve atilir.
4- Gaz veya Kolik deyin, hicbirinin, Probiyotikler ile HICBIR ILGILERI YOKTUR.. Bu tamamen ilac
firmasinin  sahtekarligidir... Maalesef, Turkiye'de doktorlar Tibbiye'den mezun olduktan sonra, tek bilgi
kaynaklari, bu sahtekar ilac firmalarinin " Mumessilleridir"... Bu "Ilac mumessilleri de", rusvet veya
dogrudan parasal destek ile istedikleri ilaclari doktora yazdirabiliyorlar..
Hatta onceden sozlesme imzalayip, 1 ayda; ne kadar ilac yazacagi taahhudunde bulunanlar bile var.
2006'daki, Navigator of The Seas gemisi ile 1 haftalik Karayip gezisine  300 doktorun goturulmesi,
bunun tipik ornegidir.
Bu geziden sonra; Turkiye'de Astim salgini baslamisti..
Sikiyorsa, itiraz etsinler, tek tek isim isim hepsini rezil ederim...

Mesaj Tarihi: 13 Tem 2016 Saat 22:31
Her zamanki gibi çok açıklayıcı oldu hocam, teşekkür ederiz...
Bu gaz ve/veya kolik konusu da bayağı bir karışıkmış, ben yeni yeni anlıyorum. Yaşayan yaşadığını bilir anlatamaz:)) Bu sebepten asla ve asla ikinci çocuk düşünmeyen tanıdıklarım var, hatta ben bile...

Annemle babamın memleketinde bazı bebekler varmış, akşam üzeri ağlarlarmış. "Ağlamış ağlamış yorulmuş, uyumuş, normal derlermiş", hala öyle işte, ağlayıp ağlayıp uyuyorlar, normaldir umarım...

Ancak Shareen Akter'in makalesindeki, "aşırı duyarlı ve sinirli" kısmına katılıyorum, aynen benim oğlum da öyle.... Hatta duyduğum kadarıyla hemen hemen bütün kolikler öyle.. İçine kapanık ve/veya duygusal, sinirli, inatçı, sürekli ilgi bekleyen, gazlı tipler...

Mesaj Tarihi: 14 Tem 2016 Saat 07:39
Bahsettiginiz tipler; son derecede nadiren olabiliyor.
Bunlardan buyuttugumun bir tanesinin cocugu da ayni oldu..

Mesaj Tarihi: 14 Tem 2016 Saat 15:40
Yani hocam, huyla koliğin / gazın veya her ne idiyse bu yaşadığımız şeyin alakası olabiliyor mu?.. Sayenizde sonunda ben de pes ettim, küçücük bebekte?? inanılmaz... Şu "Törkiş" eşime yenik düştüm, gerçek mi hocam, nadir de olsa?

Keşke siz gitmeden tanışsaydık.. Keşke erken çocuk yapsaymışım da hamileyken okuduğum Ayşe Öner'in kitabından tanıdığım sizi önceden tanısaymışım...

Sizin gibi insanlar bulunmuyor... Yok, kalmadı.. Genelde bu kadar çok şey bilenler, insanları bunu söğüşlemek için kullanırlar...

Mesaj Tarihi: 14 Tem 2016 Saat 19:05
"soguslemek" ?????
Benim bilgiler doktorlara para kazandirmaz... O yuzden benim dediklerimi soyleyen baska doktor
bulamazsiniz..
Turkiye'de maalesef, az bilen doktor daha fazla kazanir...

Mesaj Tarihi: 15 Tem 2016 Saat 10:13
"Bahsettiginiz tipler; son derecede nadiren olabiliyor.
Bunlardan buyuttugumun bir tanesinin cocugu da ayni oldu.."

Nasıl yani hocam, huyla gazın ilgisi mi var nadir de olsa?? Hocam eşim bunu sinir sistemine bağlar, kolik bebek işte der çıkar? Ne demek istediniz???

Mesaj Tarihi: 15 Tem 2016 Saat 18:51
"huy" degil... Genetik olarak, sindirim sisteminin calismasinda aksak giden bir durum olabiliyor.
Sinir sistemi degil... Hadise tamamen sindirim ile alakali.

Mesaj Tarihi: 16 Tem 2016 Saat 13:01
Anladım hocam, teşekkür ederim..

Hocam görüyor musunuz ülkemize neler yapıyorlar? Yakında biz de gideceğiz, yok buralarda çocuk filan yetişmez..

Mesaj Tarihi: 16 Tem 2016 Saat 18:22
Ben olacaklari, 5 sene evvel gormustum.. Ilerisi; daha da kotu olacak.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat