Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Demir Eksikliği

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Çocuk Hastalıkları
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=44131
Tarih: 17 Ağu 2025 Saat 09:09

Konu: Demir Eksikliği
Mesajı Yazan: ecrinelam
Konu: Demir Eksikliği
Mesaj Tarihi: 24 May 2014 Saat 12:07
Kızım 17 Aralık 2007 doğumlu. Burun akıntısı-baş ağrısı- hafif ateş şikayetiyle doktora gittik. Bir de çabuk yoruluyor diye ekledik. Grip de olabilir sinüzit de, dedi. İburamin cold verdi ama siz coldla biten ilaçları kullanmayın dediğiniz için ona hiç başlamadık. Bir de iliadin pedi. sprey verdi, geceleri yatarken, 5 gün. ona başladık kullanıyoruz. Grip mi sinüzit mi tam olarak anlamanın yolu yok mudur?m

Kızım 116 cm boyunda ve 19.5 kilo. 21 olması lazım dedi ve kan tahlili sonuçlarına göre de HGB 13 müş ama Demir 20 imiş. Demir biraz eksik dedi. Ya karaciğer gibi şeyler yiyecek ya da 1 ay günde 1 ölçek Ferrum şurup kullanacak dedi.  Size sormadan hareket etmek istemedim. Tahlil sonuçlarımız aşağıda;

http://www.medisoftweb.com/etetkik3.asp?id=888836

Kızımın gelişimi ve demir eksikliği ile ilgili yapmamız gereken hakkında bilgi alabilir miyiz?

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 24 May 2014 Saat 14:30
114cm ve 20 kilo olmasi lazim.. Onemli bir eksiklik YOK...
Sakin: Demir ilaci filan kullanmayin...
Bu yas icin, HGB: 11.5-14.5g/dL dir. Bazi sahtekar Laboratuvarlar, cocuk kan degerleri yanina, "ERISKIN" Referans degerlerini yaziyorlar, uyanik olun. Cocuk ve eriskin kan degerleri cok farklidirlar.

Mesaj Tarihi: 25 May 2014 Saat 21:49
Peki hocam bu yaş için demir değeri kaç olmalı?

Mesaj Tarihi: 26 May 2014 Saat 13:07
6.5 yas dersek;
Serum Demiri: 22-184ug/dL dir.

Mesaj Tarihi: 27 May 2014 Saat 00:37
Sevgili hocam, kızımın demir değeri 20 çıktığına göre çok az bi eksiklik var. Bunun için ferrum kullanmayın dediniz. Ben de, siz daha önce demir mineralinin enfeksiyonların seyrini ağırlaştırdığını söylediğiniz için kullanmama taraftarıyım ama o eksikliği nasıl kapatabiliriz başka türlü? Çok da sık hastalanıyorlar malum, ilkokul 1. sınıf. bi yandan da demir eksikliği anemisi de ciddi bir durum...
Ne önerirsiniz?
Bu arada çok yemek seçen bi çocuk. Normal eti bile zor yiyor, karaciğermiş dalakmış hiç yemez...

Mesaj Tarihi: 27 May 2014 Saat 10:05
Anemi diyebilmek icin; HGB degerine bakilir.. Ferritin'e degil. Ferritin, sadece Demir tasiyan bir protein molekuludur.
Benim; Demir eksikligi Anemisi makalemi, yazarlar kismindan bulup okuyun...
Eskiden, anemisi olan kimselere, demir ilaci olmadigindan ve bunlar genelde et alamayacak derecede fakir kimseler oldugundan, "dalak" tavsiye edilirdi.. En ucuz et urunu oldugundan..Yoksa; Bonfile, kuzu prizolasi alabilenlerde zaten bir Demir eksikligi anemisi olmazki!!!

Mesaj Tarihi: 27 May 2014 Saat 12:31
Anladım hocam, annemler bana boşuna iğrenç kanlı kanlı dalakları yedirmeye uğraşmışlar o zaman :) 

Sevgili hocam, ben ege'de bol sebze yiyerek büyüdüm. Benim bir türlü geçmeyen bir demir eksikliği anemim var. Hamilelikte regl olmadığım için biraz yükseliyor ama demir depolarım dolmuyor bir türlü. 

Daha önce defalarca doktora gittim, tedavimi oluyorum, yükseliyor ama bir zaman sonra yeniden düşüyor. Doktorlar bunu regl dönemlerimin çok yoğun geçmesine ve uzun sürmesine bağladılar. Hatta bi ara adet kesici bile kullandım, yanlış hatırlamıyorsam transamine diye bi ilaçtı. 

Kusura bakmayın, kendimle ilgili bir soru soruyorum ama siz "Anemi diyebilmek icin; HGB degerine bakilir.. Ferritin'e degil." deyince kafam karıştı. Benim durumumu nasıl yorumluyorsunuz? Doktorların söylediği doğru mu?

Mesaj Tarihi: 27 May 2014 Saat 13:59
Kadin eriskinlerde, normal sinirlar: HGB:12-15g/dL dir.
Eger, HGB degeriniz, 12g/dL den az ise, her ogun bir parca et yiyin.. Kahvaltida, sucuk/pastirma en iyisidir.
Benim; "Demir Eksikligi Anemisi" makalemi yazarlar bolumunden bulun ve mutlaka okuyun.

Mesaj Tarihi: 27 May 2014 Saat 18:23
hgb değerim en son 11.2 idi ama doktorun asıl söylediği demir depolarımın boş olduğu idi. 

Söylediğinizi uygulamaya çalışacağım hocam. Peki et yanında yoğurt yenmemeli mi gerçekten? Et içeriğindeki demirin vücut tarafından emilimini engellediği söyleniyor. Et ya da demir içeren herhangi bir yiyecek yendiğinde ya da demir ilacı içildiğinde 2 saat önce ve sonrasında süt-yoğurt-çay içilmemeli/yenilmemeli, deniyor. Bu doğru mudur?

Mesaj Tarihi: 27 May 2014 Saat 21:34
Palavra... Sutteki kalsiyum ve etteki demir, proteine bagli; Organik formlar oldugundan kimyasal reaksiyonlara girmezler.. Kimyasal reaksiyonlar; element halindeki Kalsiyum veya Demirde olur..Yogurdun, demiri baglamasi diye bir sey yoktur, tamamen uydurmadir..
Bu palavracilar, daha Lise Kimyasini bile bilmiyorlar..

Mesaj Tarihi: 27 May 2014 Saat 23:12

ya senelerdir ne çekiyorum ben bu palavralar yüzünden, sabah kahvaltıda yumurta varsa çay içme, köfte-et yanında yoğurt yeme... kızıma da aynı şeyleri yapmaya çalışıyorum, boşu boşunaymış demek ki...
Kadir Hocam lütfen şu sayfayı bi okuyun, doktor diye canımızı emanet ettiğimiz insanların muhabbetlerine bakın. Bi tanesi şimdiye kadar verdiği ilaç kombinasyonun işe yaramaz olduğunu forumdaki diğer arkadaşından öğreniyor ve gülüyor, olsun aileler plasebo etkisiyle iyileşiyormuş demek ki diye... Az bile söylüyorsunuz gerçekten...

Mesaj Tarihi: 27 May 2014 Saat 23:18

yuh artık diyorum, acile gittiğimizde bize bu gözle bakıyorlar demek ki...

Mesaj Tarihi: 28 May 2014 Saat 12:22
Ben bunca seneden beri, NE ANLATIYORUM!!!
1- Her oksurene; Astim diyerek, duzgun is yapan doktorun hastasini CALANLAR..
2- Tek 1 defa kustu diye hastaya Serum baglayan, CAKALLAR.
3- Afrin, Peditus ve Calpol'u ayni receteye yazan, AHMAKLAR...
4- "Toprakla yogurt mayalayin" diyen, CAHILLER.
5- Streptokok'a "Virus" (Beta virusu) diyen, SAPSALLAR.
6- Idrarda; 3-5 Lokosit goruldu diye, IYE tanisi koyan SARLATANLAR..
7- Hala asilarin hangisinin, adeleden, hangisinin deri altindan yapilacagini dahi bilmeyen, BUDALALAR, ne ararsaniz hepsi mevcut..
Lutfen, cok sart olmadikca, Turkiye de doktora gitmeyin.. Karsilasacaginiz muamele bu!!. Bilhassa da, Hukumetin gazina gelip, "Ucuz saglik Hizmeti" alacaginizi zannetmeyin, bunlarin hepsi dumendir..Acisi sonra cikacaktir..   

Mesaj Tarihi: 28 May 2014 Saat 16:56
Allah bizleri doktorluk etmesin diye dua edelim o zaman hocam...

Mesaj Tarihi: 29 May 2014 Saat 10:15
AMIN!

Mesaj Tarihi: 30 May 2014 Saat 19:17
Kadir Hocam, bugün size bir kez daha %100 hak verdim. Bütün ev ahalisi olarak grip olduk, semptomlar bariz. Burun akıntısı, hafif ateş, hapşırık-öksürük... Ben KBB ye 4 aylık oğlum da pediatriye muayene olduk, ikimiz de ne teşhis aldık bilmiyoruz ama 2 torba ilaçla eve döndük.
Neden gittiniz diyeceksiniz, annemlerin baskısına dayanamayıp gittik ama gittiğime pişman oldum.

Oğlum da ses kısıklığı ve kuru öksürük var. Bugün hastalandığının 5. gün, ateşi ara ara 38 civarı oluyor kulaktan. Belki bi şey tavsiye eder diye düşündüm, kulağı kızarmış dedi, antibiyotik yazdı adam.

Bana da öksürüğüm olmamasına rağmen perebron yazmış, yanında antibiyotik+katarin+otrivine...
Söylediğiniz bi laf var, türkiye'de insanlar hiç grip olmuyor, grip teşhisi konmayan tek ülkedir diye, o kadar doğru ki :)

Yazdıklarınızı hep okuyorum ama başıma gelince yine de ne yapacağımı tam olarak bilemiyorum hocam.
Oğlum tam 4 aylık, 7700 gr 65 cm boy. Burun akıntısı var, kuru kuru öksürüyor ve sesi kısık. Öksürük bu şekilde devam mı eder zamanla balgamlı öksürüğe mi dönüşür? Bir de doktor kulakları kızarık dedi ama grip olduğu içindir diye düşünüyorum, doğru mu yoksa iliadin mi kullanmalıyız? Evde iliadin pedi sprey var ama 2 yaş altına kullanılmaz diyor.

Mesaj Tarihi: 31 May 2014 Saat 12:13
O; "Kulagi kizarik" lafi bu senenin MODASI.. Her giden hastaya ayni seyleri soyluyorlar, zira bu lafi bahane edip, Antibiyotigi dayiyorlar.. Sanarsinizki; bu doktorlar, her hastaya Antibiyotik yazabilmek icin, bir bahane uydurmaya yeminli, gizli bir Tarikat uyeleridir.Sakin hicbir dedigine inanmayin, verdigi hicbir ilaci kullanmayin, sadece: Limonlu bal, Serum fiz ve ColdMix kullanin.. Israrli aglamalari olursa, "kulak" problemi olabilir, O ZAMAN; Serum fiz yerine; Iliadin damlayi kullanin. Okumaya devam..

Mesaj Tarihi: 01 Haz 2014 Saat 17:33
çok teşekkür ederim hocam, Allah razı olsun...

Mesaj Tarihi: 09 Haz 2014 Saat 12:57
Kadir hocam geçen perşembe 4. ay aşısını olduk, dün 4. gecesiydi makattan 37.8, kulaktan 38.6 çıktı ateşi, 4. gecede hala ateş olur mu aşıdan sonra? 

hiç ilaç kullanmadan gribi atlattık ama acaba kulaklarda bi problem mi var, ateşin sebebi o mu diye düşünmekteyim, çok ağladı dün akşam, uyurken de ateşi çıktı...

edit: hocam makattan 38.3 ölçtüm en son, kulağına da çok götürüyor elini. çok da keyifsiz, huzursuz...

Mesaj Tarihi: 09 Haz 2014 Saat 20:18
Asinin yaptigi ates; 1 gunden fazla olmaz, Grip geciriyor olabilir.
Bu yasta kulak agrisi olma ihtimali cok dusuktur.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat