Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Boğaz Kızarıklığı+Antibiyotik Sonuç Alerji(mi)?

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Kulak & Burun & Boğaz & Göz
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=32160
Tarih: 12 Kas 2025 Saat 23:35

Konu: Boğaz Kızarıklığı+Antibiyotik Sonuç Alerji(mi)?
Mesajı Yazan: fatosela
Konu: Boğaz Kızarıklığı+Antibiyotik Sonuç Alerji(mi)?
Mesaj Tarihi: 07 Kas 2011 Saat 22:03
Hocam Ankaradan merhabalar.9 aylık kızımın genel durumunun iyi olmaması ve ateşlenmesi ( 37,5-38 arası) üzerine Cuma sabahı doktora götürdüm. Doktor boğazında üstünde beyazlıklar olan kızarıklık var diyerek herhangi bir test yapmadan Croxilex Bıd 200/28 ( 1,5 ölçek her bir doz) calpol, dolven ve reflor verdi. Cuma ve cumartesi sabah aksam olmak üzere çok istemesemde toplam 4 kez antibiyotiği verdim.
Pazar sabahı kızımın ateşi düşmüştü ancak vücudunda yaygın bir şekilde ( alın, yüz, ense, boğaz, sırt, karın) kızarıklıklar farkettim.Antibiyotik alerjisi olduğunu düşünerek ilacı hemen kestim. Pazar ve bugün olmak üzere toplam 2 gündür bu kızarıklıklar vücudunda alevlenip sönen tarzda devam ediyor. Genel durumu kötü değil ama hastalanmadan önceki gibi iyide değil. Bu durum tehlikeli bir durummudur?Bayram bitene kadar bekleyip herzaman gittiğim doktaramı götüreyim yoksa vakit kaybetmeden bir acilemi gitsem? Anjiödem falan olupta hayati tehlike ( dil şişmesi gibi) olmasından korkar oldum.
Not: Hocam en başta hastalığın benden geçtiğini düşünüyorum. Çünkü hafta başında nezle olmuştum burun akıntım vardı. Doğru veya yanlış bilemiyorum ama kızımın ateşinin çok yüksek olmaması sebebiyle 6.hastalık şıkkını eledim hocadım.
Sizin yazılarınızı dikkate alarak davranıyoruz. Daha önce basit bir nezle oldu doktor hemen şurup verdi kullanmadık. Sorun olmadı. Daha öncede vücüdünda hafif kızarıklıklar oldu alerji dendi atarax verildi hiç içirmedim kendiliğinden 2 günde geçti. Yalnız bu sefer antibiyotiği istemesekde verdik ateşden dolayı ancak dolveni hiç vermedim sadace bir kez calpol verdik. Refloru ise bugün  ishal devam edince bir doz verdim.
Teşekkürler

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 08 Kas 2011 Saat 09:35
Evet, 6. Hastalık olsa idi, baya yüksek ateşi olurdu. İsilik olabilir. İlaçların hepsini kesin. Allerji de değil. Allerji olabilmesi için, çocuğunuzun belirli br süre o ilaçla karşılaşması gerekir. Hiç kimsede , hiç tanımadığı bir maddeye karşı "Alerji" gelişmez. Yani bilinenin tam tersi, mesela Penisilin allerjisi;  ilk iğne yapılışta değil, son iğnede ortaya çıkar. Sizdeki daha ziyade; "Gripal " enfeksiyona benziyor. İshal için herhangi bir ilaç kullanmayın, sadece Reflor'a devam edin.

Mesaj Tarihi: 08 Kas 2011 Saat 11:21

Mesaj Tarihi: 08 Kas 2011 Saat 11:23
Hocam öncelikle teşekkür ederim. Bugün yüz, sırt ve karnındaki kızarıklar nerdeyse geçmiş gibi ancak bu seferde kollarında ve bacaklarında çıkmış durumda. Yukarıya resmi ekledim.Dediğiniz gibi sadece 1 hafta reflor vereceğim.
Teşekkürler

Mesaj Tarihi: 09 Kas 2011 Saat 09:30
Bu 5. Hastalık. Bu hastalık da çok enteresandır, döküntüsünü 3 safhada yapar. İlk gün yanaklarda "Kelebek " kanatları tarzında döküntü ve ağız çevresinde halka şeklinde solukluk vardır. Bu döküntü kaybolurken kollarda ve bacaklarda döküntüler başlar, yarında bu döküntüler solarken gövdede göreceksiniz. Diğer bir ismide, "Kelebek hastalığı" olarak geçer. Zararsızdır, herhangi bir tedavi gerekmez. İlk günkü yüz döküntüsü çok tipiktir, nasıl atlanmış hayret.

Mesaj Tarihi: 09 Kas 2011 Saat 09:32
Döküntülü hastalıkların tarihi sınıflandırılması
P { margin: 0px; }

Halk arasında çok iyi tanınan Kızamık, Suçiçeği gibi hastalıklardan başka Kızamıkçık , 6. Hastalık ve 5. Hastalık gibi halkın az bildiği hastalıkların hekimler tarafından sıkça teşhisi ile halk arasında bir kavram kargaşası yaşanır olmuştur.

“Neden: 6. ve 5. hastalık var da 3., 4.  veya 7. hastalık yok?”
Esasında böyle bir sıralama 19. asırda uygulanmış olup, o tarihten beri geçerli değildir.

1. Hastalık = Kızamık
2. Hastalık = Kızıl
3. Hastalık = Kızamıkçık (=Rubella)
4. Hastalık = Duke hastalığı (Muhtemelen Kızamıkçık hastalığının yanlış teşhis edilmiş bir şekli olup,artık bu isim kullanılmamalıdır. İşte, bu tanınmayan hastalığın sınıflandırmadan çıkarılması ile bir kavram kargaşası başlamış ve bütün sınıflandırmanın iptaline sebep olmuştur.)
5. Hastalık = Kelebek hastalığı (=Erythema  infectiosum)
6. Hastalık = Exanthema subitum (= Roseola infantum)

Bu hastalıkta Duke hastalığı zannedildiğinden çok eski tıp kitaplarında bu hastalığa, 4.hastalık ve Parascarlatina gibi isimlerde verilmiştir.

Bu sınıflandırmadan sadece 5. ve 6. hastalıklar hatıra kalmış olup, diğerleri iptal edilmiştir.

< id=Title value="KADİR TUĞCU - Döküntülü hastalıkların tarihi sınıflandırılması" =>

Mesaj Tarihi: 09 Kas 2011 Saat 12:30
Hocam ilginiz için çok teşekkür ederim.Sayenizde kafamizdaki sorunlar ve kaygılar giderilmiş oldu.Tekrar çok teşekkürler. 

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat