Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

faranjit +otit miş

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Testler & Tahliller & Teşhisler
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=28647
Tarih: 15 Ağu 2025 Saat 02:04

Konu: faranjit +otit miş
Mesajı Yazan: zehraeroğlu
Konu: faranjit +otit miş
Mesaj Tarihi: 08 Şub 2011 Saat 01:51
iyi geceler kadir bey,
bu akşam telefonda görüştük kızım ela ile ilgili.özel sağlık sigortası hakkında bişey sormuştum.hatırlamışsınızdır.
sigortamız sadece yatarak olduğu için mecburen özel bi hastaneye gitmek zorunda kaldık.
neyse kısaca bahsedeyim.

ela nın cuma sabahından beri 39.5 larda ateşi vardı.burnu tıkalı ama akmıyordu.cuma başlayan ateşimiz c.tesi sabahı uyandığında yoktu.sonra c.tesi akşamı yeniden çıktı.ve pazar günü iyice halsizleşti.yemek yemedi hiç.boğazının acıdığını söyledi.cuma günüde yani ateşin ilk başladığı anda da kulağının ağrıdığını söylemişti.bende cuma,c.tesi ve pazar illiadin ve cold miks kullandım.bugün serum fizyolojiye geçtim ancak kızım hala kulağının ağrıdığını söyledi.hiç bişey yemiyor.azcık yoğurt yedi bu öğlen onuda kustu.sürekli uyku hali var.hep uyuyacağım ben diyip durdu.bu arada hiç ateş düşürücüde vermedim ben.
işte hastaneye götürdük her iki kulağıda kızarıktan öte iltihab olmuş dedi..boğazı kızarıkmış.geniz akıntısı varmış.FARANJİT +OTİT dedi.boğaz kültürü yapıldı.hani şu ilk 15 dk da çıkan sonuç varya str..A mı ne o temiz çıktı.kültür sonucunu ayın 10 unda alacağız.hemogram da istediler.ben sorunluları yazıyorum size.
TEST ADI                                                             REFERANS ARALIĞI
CRP                             88.2 mg/L                            < 2.8 mg/L
WBC :                         17.96 K/uL                            4.5 - 13.5 K/uL
nötrofil  sayısı             10.3  bin/uL                          1.5 - 8 bin/uL
monosit oranı             10.6   %                                 0 - 6 %
monosit sayısı              1.9 bin/uL                             0.0 - 0.7 bin/uL
Eozinofil oranı                0 %                                     1 - 5 %
HCT hematokrit           31.7 %                                  32 - 43 %   
MCHC                          35.3 g/dL                              30 - 35 g/dL 

Kadir bey,Ela nın ağzında kötü koku dilinde beyaz üstü pas lekesi var.yani aslında ben götürmeden de anlamıştım bakteriyel olduğunu.burnuda akmıyordu zaten.Nitekimde WBC si yüksek çıktı zaten.
hastanede serum takıldı.hastalandığından beri ilk ateş düşürücüsünü içti ibufen.ve damardan 24 saat etkili bi antibiyotik  yapıldı..

reçete edilen ilaçlara gelince (ela 3 yaş 11 aylık kilo 16.5 boy:106 cm)

Suprox 1X1+1/4 ÖLÇEK
RİNOPENT  3X1 ÖLÇEK 5 GÜN
OTRİVİTE PED SPREY 3X1
ANDOROX 3X1

BU İLAÇLARDAN HANGİSİNİ KULLANMALI,HANGİSİNİ KULLANMAMALI?BOĞAZ AĞRISI İÇİN TANTUM VERDE KULLANABİLİRMİYİZ?
aslında şöyle diyeyim.siz bu sonuçlara göre bana reçete yazar mısınız?antibiyotik yerine bize böyle durumlarda yazdığınız bactirim imi kullansak acaba..antibiyotiği kullanmayı hiç istemiyorum aslında.şart mı yani kullanmamız?
kısaca dedim ama bayağı uzunca oldu kusuruma bakmayın lütfen.bu defa size getiremedik,ama şükür i burdan da yardımcı olabiliyorsunuz..

Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 08 Şub 2011 Saat 07:44
kadir bey son durumu yazmak istedim.
hala ateşimiz çok yüksek.gece boyu uyumadı.sürekli su içiyor.gece bi kere içtiği suyu kustu..bi ara ateş bayağı titretti. coldmiks damlatmama rağmen,burun hala tıkalı.hiç yataktan kalkmak istemiyor öyle bi halsizliği var yani..rengi sapsarı,göz altları mor.
dün akşam saat 23:00 gibi serumla verilen antibiyotiğin 24 saat etkili olduğunu söylemişlerdi ama kızım hala hastaneye ilk götürdüğümüz gibi.
yazılan ilaçları henüz almadık.siz başka ilaç yazrsınız diye.illiadine dün ara vermiştim bugün başlıyacağım yine.

Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 08 Şub 2011 Saat 11:17
WBC yüksekliği antibiyotiklik olduğunu gösteriyor. Ağızdan ilaç alamıyormı idi de serum takıldı??. Bazen, antibiyotiklik hastalığın yanında "viral" bir hastalık ta olabilir. Bu durumda ateş düşmeyebilir ama bir önemi yoktur, mühim olan antibiyotik tedavisine başlanmış olunmasıdır.. Kulakta bir problem varsa, İliadin kullanmanız şart. Bu kadar ciddi bir hastalıkta Suprax biraz hafif kaçar..Serum ile ne veriyorlar?? Rocephin veya benzeri bir antibiyotik  uygun olur..

Mesaj Tarihi: 08 Şub 2011 Saat 11:35
aslında ağızdan ilaç alır ama kusuyor.bi de çok halsiz ve bitkin idi bişey yemiyordu diye verildi serum.serum ile verilen antibiyotiğin adını bilmiyorum ama 24 saat etkili olduğunu söyledi.yani ağızdan ilk antibiyotiği bu akşam alıcak.iliadine başladım.
teşhisin doğru olduğu kesin.çünkü kızımda zaten boğazının ağrıdığını kulağının ağrıdığını daha hastaneye gitmeden söylüyordu.artı işitmesi yavaşladı.pek duymuyor bizi ve duymuyorum anne diyor.kulaktaki sıvıdan sanırım.
şimdi rocephin alıcazo zaman antibiyotik olarak.artı illiadine devam.artı cold miks e devam.ve tantum verde kullanalım diyorum boğaz ağrısı için.
boy 106 kg 16.5
1-bu ölçülere göre roceptin ne ölçüde  günde kaç kere vurulmalı?
2-tantum verde nin kullanım şekli günde kaç defa nekadar sıkılmalı
3- diğer dr un yazdığı diğer ilaçları almalı mı?yani meselailaçlardan biri için sudafet tarzıdır demişti ki siz sudafet v.s kullandırmıyorsunuz.

Mesaj Tarihi: 09 Şub 2011 Saat 12:14

üstteki soruların cevabıı telefonda aldık teşekkürler kadir bey,

son durumumuz ise şöyle,
boğaz ağrısı,kulak ağrısı devam (illiadinde 2.günümüz ama inatçı bi ağrı olacak sanırım)
ateş devam ki vucudu mor oluyor bazen.bende o durumlarda ateş düşürücü veriyorum.günde 2 kere falan veriyorum..titreme geliyor.acayip halsizlik ve uyku yapıyor ateş.ateşi düşünce biraz kendine geliyor.ateşi olmadığında uyumuyor mesela,biraz hareketleniyor,uyursada kesintisiz yani uyanmadan düzgün uyuyor,azda olsa bişeyler yiyiyor .ama ateşi oluncada tam tersi oluyor.
bu akşam 2.kez iğnemizi olacağız.ben bişey sormak istiyorum.
ateşten ötürü çok halsiz düşerse benim anlattığım gibi morarrır titrerse falan yine de ateş düşürücü vermemekte ısrar etmenin bi anlamı var mı?yani siz böyle durumlarda verebilirisiniz diyorsunuz ama vermesek ne olur en kötü ihtimal?aslına bakarsanız o durumda bile vermek istemiyorum ateş düşürücüleri...ama havale geçirmesinden korkuyorum.havalenin zararlı olmadığını biliyorum ama o anı yaşamak istemem yinede..

Mesaj Tarihi: 09 Şub 2011 Saat 14:33
Ateşden rahatsızlık duyduğunda ateş düşürücü ilacı veriyoruz. Merak etmeyin, ateş yükseldikten sonra havale gelmez. Aniden yükselme olursa gelir ve genelde sizi gafil avlar.. Ateşi düşene kadar iğnelere devam edin.

Mesaj Tarihi: 09 Şub 2011 Saat 14:50

aslında kadir  bey ben sadece morardığı ve titrediği zaman üzülüyorum.yani ateş düşürücüyüde o anlarda veriyorum zaten.dişleri zangır zangır oluyor.ateş neden morarma yapar kadir bey.o durumda bile korkulcak biey yok değil mi?

Mesaj Tarihi: 09 Şub 2011 Saat 14:55
Ateşi çıktığında, bütün iç organların oksijene ihtiyacı artar. Eğer kalp ve solunum hızlanarak bu ihtiyacı karşılayamazsa vücut;  o anda lüzumsuz olan organlardan kanı çekerek, lüzumlu organlara gönderir.. Eller ve ayaklar soğur hatta morarır... Bu da yetmez ise, sindirim sisteminden kan çeker ve çocukta iştahsızlık görülür.

Mesaj Tarihi: 10 Şub 2011 Saat 08:02
merhaba yeniden,
kadir bey ela nın akşam ateşi düştü bi ara..ateş düşürücü içmeyi ve fitili red ettiği için vermememe rağmen düştü.gece pek uyanmadı gerçi ama bu sabah yine var ateşi.ateşi başlayalı bugün tam 7 gün oldu.iğneyi de 2 kere vurdurduk.bugün akşam 3.kez vurulacak.illiadin de de 3.günümüz.(2.kez 3.günümüz.1 gün ara ile bu ikincii lliadin tedavimiz)
hani siz dersiniz ya teşhis ve tedavi doğru ise ateşinin 1 günde düşmesi lazım diye...bizim hastalığımız da da geçerli mi bu durum?biz tedaviye başlayalı bu akşam 3.gün olucak ama ateş hala devam.bi yandan da düşünüyorum wbc si gerçekten antibiyotikliti,yanlış teşhis ve tedavi olamaz diye..gidişatımız normal mi,bi yerlerde hata mı yapıyoruz..

Mesaj Tarihi: 10 Şub 2011 Saat 12:50
Antibiyotiklik bir durum olsa idi, ateşin şimdiye kadar düşmesi gerekirdi.. Bir "Mono Test" yaptırabilirseniz, "Enfeksiyöz Mononükleoz" hastalığını da ekarte etmiş oluruz..Gidişatı biraz Enfeksiyöz Mono gibi... 

Mesaj Tarihi: 10 Şub 2011 Saat 13:38
aklıma gelmedi değil,ateşi şuanda 37.8 civarı falan..uyanıkken hayal görmüyor ama uykudan kalktığında sürekli rüya gördüm ben annnecim diyor.hatta dün bi ara uyandı beni çağırdı gittim "anne yılan gördüm rüyamda,bi daha gelirmi"falan dedi...
peki hem bakteriyel hem de Enfeksiyöz Mononükleoz aynı anda olabilir mi?çünkü sonuçta wbc si yüksektive onu düşürmek için antibiyotik kullanılması gerekmiyor muydu?

Mesaj Tarihi: 10 Şub 2011 Saat 15:12
Enfeksiyöz Mono dada lökosit yüksek olabiliyor. Monosit oranının yüksek olması manidar. Antibiyotik başlamanızda bir sakınca yok, düşünce tarzınız temelde doğru, ama Tıp da daima "istisnalar" vardır.. Emin olmak için Mono testi yapılabilir. Antibiyotiğe 2 gün içinde cevap alamamak ta Enfeksiyöz Mono lehine. Ben bile emin değilim, siz nasıl emin olacaksınız?? Thumbs Up

Mesaj Tarihi: 10 Şub 2011 Saat 15:21
belirtilerine baktım da aslında çok uyuyor belirtileri.bu akşam saat 17:30 falan gibi  hastenede baktırıcaz mono ya..sonucu size bildireceğim.ancak hani diyorsunuz ya bunda ateş 1 hafta sürer diye.buna göre
 1-bugün yaptırsakta doğru sonuç verir değilmi?
2- nette araştırdım bu hastalığı geçiren bi daha geçirmiyormuş yaşam boyunca bağışıklık kazanıyormuş doğru mu
3- gerçekten Enfeksiyöz Mono geçirdiğini düşünürsek hep kızımı öpüp kokladık bağışıklığımız yok ise bize de geçmiş olmaihtimali var değil mi?

Mesaj Tarihi: 11 Şub 2011 Saat 09:55
1- Zaten çok erken bakıldığında çıkmıyor, geç baktırmak daha iyi..
2- Doğru...
3- Eğer çocukluğunuzda geçirmiş iseniz, bağışık olduğunuzdan, bir daha geçirmezsiniz..

Mesaj Tarihi: 11 Şub 2011 Saat 10:54
kadir bey dün akşam sedimantasyında bakıldı ela ya.onun sonucu 1 saat sonra çıkacak siz gidin biz ararız deidler.eve geldikten sonra aradılar.70 / 115 falan çıktı çok yüksek deidler.sonuç kağıdı elimde değil.söylediklerini yazıyorum o yüzden yani referans aralığı çocuk için 10 falan dediler.mono testinin sonucu bugün öğleden sonra çıkacak.sedimantasyon ve crp (116,4 çıktı) yüksek çıkınca hastaneye yatma tekliflerini yinelediler.biz hayır dedik.sedimantasyon neden bukadar yükselirki?

Mesaj Tarihi: 11 Şub 2011 Saat 10:56
bu arada son durumu genel olarak iyi değil.yine uykuya verdi kendini ve arada inliyor.gecede uyumadı.titredi falan sonra ateşi yine çıktı fitil verdim sonra uykuya geçti ama hala kalkmak istemiyor ve arada inliyor
AST 57 çıkmış.üst değer 50

Mesaj Tarihi: 11 Şub 2011 Saat 11:00
Genel durumu bu kadar iğne ile bile düzelmedi ise, hastaneye gitmenizde yarar vardır. Enfeksiyöz Mono çıksa bile en  azından serum takılıp beslenmesi sağlanır.

Mesaj Tarihi: 12 Şub 2011 Saat 00:50
kadir bey son durumumuz şöyle,
siz hastaneye götürün serum işe yarar dediniz ama genel durumu biraz iyiye gidince tahlil sonuçlarını bekleyelim ona göre gideriz dedik.sonuçları dün akşama doğru saatt 17:00 de öğrendik..o saattede ela nın keyfi bayağı yerine gelmişti.ateşide 38 i geçmemişti..yemeside pek kötü değildi.yani 1 muz,3 mandalina,2 adet kinder çikolata,1 adet danette,4 yemek kaşığı makarna,1 kase yoğurt ve 200 ml süt içip günü tamamladı..tabii boğaz ağrısı var ondan dolayı pek yemek istemedi ama biz biraz yemesi gerektiği hakkında anlatınca kıramadı bizi sanırım..keyfide yerine gelmişti.boya falan yapmaya tv seyretmeye başladı.bizde götürmeme kararı aldık.bişey olursa sonuçta yine gidebilriiz diye..
tahlil sonuçlarına gelince:

mono  :negatif
crp      :116 (crp nin önemsiz olduğunuda biliyoruz.hem zaten mantık olarak hiç antibiyotik almazken ilk hastaneye gittiğimizde 88 iken 3 gün kuvvetli iğne yemesine rağmen 116 ya çıkması antibiyotiğin crp de bi işe yaramadığının kanıtı sanırım)
şimdi size 2 sorum olacak..
1 - hastanede bi test daha yaptılar.adı
EPSTEİN BARR VİRUS (EBV) VCA IgM
çıkan sonuç : 0.01 negatif
bu test nedir?neden şüphelenince yapılır?
2-sedimentasyonumuz yüksek ...bunun önemi nedir?sırf bunun için antibiyotik kullanmaya veya hastaneye yatmaya gerek var mdırı?
1.saat ESR    70 mm        0-10 mm arası olması lazımmış
2.saat 115 mm

Mesaj Tarihi: 12 Şub 2011 Saat 12:39
1-Enfeksiyöz Mononükleoz'a sebep olan virüs; Ebstein Barr virüsüdür. Sizmi söylediniz, yoksa onlarmı akıl etti?? LOL   Sonuçta iki yönden de E.M. olmadığı anlaşıldı..
 2-Sedimentasyon sadece enfeksiyonlarda yükselmez. Bazı romatizma ve İmmun sistem hastalıklarında da yükselir, 1 hafta -10 gün içinde düşmezse, tetkiki gerekir.

Mesaj Tarihi: 12 Şub 2011 Saat 14:24
biz söylemedik kadir bey onlar yaptılar.kan yayma falan bişeyler söylediler.dr bakıyormuş mercekle mi dedi bişey dedi ama hatırlamıyorum .
sedimentasyona 10 günsonra bi daha bakalım.düşmezse araştırmmasını yaparız.peki bu 10 gün içinde sedimentasyonun kendiliğinden düşmesini mi bekleyelim antibiyotik kullanmak gerekli mi?
bu arada dün akşam saat 18:00 den  beri ateşimiz yok artık.ama boğazından dolayı hala rica minnet bişeyler yiyor...

Mesaj Tarihi: 14 Şub 2011 Saat 09:41
Ateşi olmadığı için, antibiyotik gerekmiyor.. Takip edelim..

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat