Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

YARATICI OYUNLAR

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Bebeğim & Çocuğum Hakkında
Forum Tanımlaması: (Bebeğim & Çocuğum Hakkında)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2302
Tarih: 28 Tem 2025 Saat 09:42


Konu: YARATICI OYUNLAR
Mesajı Yazan: ifakat
Konu: YARATICI OYUNLAR
Mesaj Tarihi: 14 Kas 2007 Saat 02:23
Zıtlıkları öğrenmek eğlencelidir ve çocuğunuzun dil becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.
Bunun zıttı nedir?
Zıtlıklar, gizle ve göster – Küçük bir oyuncak saklayın ve bulabilmesi için ipuçları verin. Örneğin; “oyuncak ayı bir şeyin dışında değil, bir şeyin içinde” veya “oyuncak bebek bir şeyin üstünde değil, bir şeyin altında.”

Alışveriş – Marketler zıtlıklar hakkında konuşmak için harika yerlerdir. Örneğin çocuğunuza büyük bir kutu bulaşık deterjanı mı, yoksa küçük bir kutu mu alacağınızı sorun. Ya da geniş bir kutu konserve mi, dar bir kutu mu?

Hikaye zamanı- Komik kahramanın zıtlıklar seyahatine çıktığı bir masal uydurun. Örneğin; havaya zıplayan ve aşağı suya inen bir kurbağa, bir köprünün altından ve bir balığın üstünden yüzerek geçiyor, uzun bir ağacın yanından kıyıya çıkıyor ve kısa bir cüce buluyor, gibi.

Bunun zıttı nedir? – Bir kelime söyleyin ve bunun zıttını düşünmesini isteyin. Örneğin; iç (dış), yukarı (aşağı), yavaş (hızlı), üzgün (mutlu), ve tatlı (ekşi)

Zıt resimler – Zıt resimler çizin, mesela küçük bir fare ve büyük bir fil, geniş bir kamyon ve dar bir bisiklet, zayıf bir köpek ve şişman bir kedi.

Fiziksel eğlence – Çocuğunuzdan anlattığınız şekle girmesini isteyin. Örneğin; yüksek bir kale olalım, küçük bir top, geniş bir yıldız, veya ince bir solucan.

Kendi gülünç zıtlıklarınızı yaratın, mesela yüksek, gıcırtılı bir ses ve alçak, fısırtılı bir ses.



-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!



Cevaplar:
Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 14 Kas 2007 Saat 02:24
Çocuğunuzun başka biri olacağı, kılık değiştirme oyunları okul öncesi çocukları için başlıca oyunlardandır.
Kendi kıyafet kutunuzu yapın
Sihirli şapka – Basit bir şapka takmak bile sizi yeni biri haline getirebilir. Gardırobunuzdaki eski şapkaları, bereleri, bandanaları çıkarın. Romantik bir tüy takın şapkaya veya ev yapımı bir polis veya itfaiye arması dikin. Kartondan bir cadı şapkası yapın veya bir taç.

Eğlence için çantalar – Bir şapkaya bir çanta veya sepet ekleyin ve işte çocuğunuz postacı oldu. Bir şapkaya eklenen eldivenler ve minik bir çanta. İşte çok şık bir bayan alışverişe gidiyor.

Pelerin ve kılıç – İpeksi bir kumaştan boyun kısmına bir düğme dikerek hazırlayabilirsiniz. Kılıcı gümüş rengine boyanmış bükülebilir bir karttan yapın ki kimse bir zarar görmesin.



-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!


Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 14 Kas 2007 Saat 02:25
Hamur ile oynamak, sıkmak ve yuvarlamak çok keyiflidir. Çocuğunuz iki yaşından itibaren hamur ile oynayabilir fakat yememesine dikkat edin, marketten satın alabilir ya da evde kendiniz yapabilirsiniz.
Hamur ile neler yapılabilir?
Kıvrılan yılanlar – Bir parça hamuru düz bir zemin üzerinde yuvarlayıp uzun sosisler yapın. Bir ucuna göz için iki tane delik açın ve yılanınızı hafifçe kıvırın.

İzler – Hamuru açarak geniş yassı bir yuvarlak yapın ve çocuğunuzdan ellerini hamurun üzerine bastırarak izini çıkarmasını isteyin. Tarak, çatal, elek gibi eşyaları iz çıkartmak için kullanabilirsiniz. Eski olmalarına dikkat edin çünkü kullanıldıktan sonra temizlemek imkansız olabilir.

Çay zamanı – Kalın bir parça oyun hamurundan yaptığınız kekin üzerine, küçük yuvarlak bir parça hamurdan vişne yapıp kendinize çay partisi hazırlayabilirsiniz.

Şekiller ve modeller – Bir parça oyun hamurunu yuvarlak ve yassı hale getirip üzerinde su bardağı, saklama kapları, yumurtalıklar gibi şeylerle bastırarak çeşitli şekiller çıkarabilirsiniz.

Renk değişimi – Yeni renkler yapmak için değişik renklerdeki hamurları karıştırın. Kırmızı ve sarı turuncu olacak, kırmızı ve mavi mor, mavi ve sarı ise yeşil.

Hamurunu kendin yap – 2 ölçü un, bir az tuz, 1 ölçü su ile 2 yemek kaşığı sıvı yağı karıştırın ve yoğurun. İstediğiniz renkte gıda boyası ekleyin. Bu kadar basit.



-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!


Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 14 Kas 2007 Saat 02:28
Kuklanı Kendin Yap  

Kuklaları yapması ve oynaması çok zevklidir
İpe dizilmiş kuklalar
Çılgın köpek – Eski bir çorap hızlıca bir kuklaya dönüşebilir. Bir çoraba iki göz ve bir siyah burun ve uzun parça kumaştan iki kulak dikerek bir köpek yapın.

Korkunç yılan – Bunun için yeşil bir çorap idealdir. Fakat yoksa herhangi bir renk kullanın. İki siyah göz ve ince uzun kırmızı kumaştan bir dil.

Saplı kuklalar – Bir karakterin dış hatlarını kartondan kesin (örneğin kedi veya köpek). İçini çocuğunuzla beraber boyayın, göz, ağız ve burun ekleyin. Kartonun arkasına bir kürdan saplayın ve işte saplı kuklamız hazır.

Parmak kukla – Kartondan bir daire kesin ve dairenin alt kısmına iki parmağınızın geçeceği iki delik açın. Kuklanın başı için daha küçük bir daire kesin ve büyük dairenin üst kısmına yapıştırın. Kuklanızı boyayın ve alttaki iki delikten işaret ve orta parmağınızı geçirip kuklanızı dans ettirin.

Kesekağıdı kuklası – Kesekağıdı üzerine komik bir surat çizin, köşeleri kıvırıp kulak yapın ve elinize geçirin.

Kaşık adam – Keçeli kalem kullanarak ahşap bir kaşık üzerine surat çizin, kumaştan kıyafet yapıp üzerine yapıştırın. Bu kaşığın tekrar pişirme için kullanılmasını unutun elbette.


Şekilleri Öğreniyorum  

Oyunlar ve aktiviteler çocuğunuzun değişik şekilleri fark etmesini sağlayabilir.
Bunun ne olduğunu söyleyebilir misin?
Stensıl – Bir karton üzerine bir daire, kare, üçgen ve dikdörtgen çizin ve bunları kesin. Kartları bir kağıdın üzerine tutturun ve çocuğunuzdan bu şekillerin içini boyamasını isteyin. Ve altlarına her şeklin ismini yazın.

Şekil resimleri – Değişik şekillerden meydana gelen resimler çizin. Daire ve dikdörtgen kullanarak ağaç çizebilirsiniz veya üçgen bir çatı ve dikdörtgen bir kapısı olan kare bir ev.

Çılgın kırkayak – Renkli kağıtlardan daireler kesin ve çocuğunuzun bunları yan yana yapıştırmasını isteyin, daha sonra gözlerini, bir ağız, anten ve bacakları ekleyin. İşte size kırkayak.

Tavuk ve yumurtaları – Renkli bir kağıda bir tavuk ve yanına boş bir yuva çizin. Beyaz kağıttan oval şeklinde parçalar kesin ve çocuğunuzdan bu yumurtaları tavuğun yuvasına koymasını isteyin.

Şekil sandviçleri – Su bardağı veya kare bir saklama kabı kullanarak ekmek kabuğundan şekiller çıkarın ve bunlarla sandviç yapın.

Şekiller etrafımızdadır, tek yapmamız gereken onları görmek. Çocuğunuza portakalın yuvarlak olduğunu gösterin ya da bir tabağın daire olduğunu
 
 
Şarkı söyleyin ve Dans edin  

Küçük çocuklar şarkı söylemek ve dans etmekten hoşlanırlar ve bu onların hem dil hem de fiziksel becerilerini geliştirir.
Müzikle beraber eğlenin
Şarkı söyleme zamanı – Tekerlemeler ve şarkılar doğumdan itibaren çocuklarca çok sevilir. 2 yaş çocukları bu sayede kelimeleri sürpriz bir hızla öğrenirler. Şarkıları sıkça tekrarlayarak ve onu tekerlemelerin son kelimesini söylemeye motive ederek yardımcı olabilirsiniz veya tekerlemelerin içindeki isimleri onun bildikleri ile değiştirebilirsiniz.

Parmak oyunları – Bütün işi sizin yapmanız gerekse de, kolay parmak oyunları 2 yaş çocuklarının ilgisini çok çeker.

Hareketli tekerlemeler – Bunlar parmak oyunlarından çok daha karmaşıktırlar ve genelde tüm vücut ile yapmak gerekir. Bu yüzden 2 yaşını geçmiş çocuklar için daha uygundur. (Örneğin; eller şap şap şap, ayaklar rap rap rap…)

Gerilme ve eğilme – Bu egzersiz ikiniz için de iyidir. Bir müzik koyun ve kollarınızı havaya uzatın, dizlerinizi kırın ve zıplayın. (Eller havaya, hop hop hop zıpla!)

Birlikte dans edin – Çocuklar siz dans ederken ayaklarınızın üzerinde durmayı severler. Eğer bu çok zor geldiyse, değişik tarz müziklerde ayrı ayrı dans etmeyi deneyin, hızlı, yavaş, gürültülü, yumuşak, ritmik, vb. Yatma zamanına özel bir melodiyi mırıldanmak gibi bir rutin yaratırsanız, bu çocuğunuzun uykuya gitme saati geldiğini anımsamasına yardımcı olur.
 
 
Sayıları Öğreniyorum
 

Evde sayılar ve sayma işlemi ile tanıştırmak için pek çok eğlenceli yol vardır.
Yeni başlayanlar için sayılar
Şarkı söylemek – İçinde sayılar olan şarkılar söyleyin.

Evde sayılar – Sadece sayılara aşina olmak bile bir başlangıçtır. Banyoda ki ördekleri sayın, çıktığınız merdivenleri, kahvaltı tabaklarını veya pizza dilimlerini.

Dışarıda sayılar – Çocuğunuz sayıları fark etmeye başladığında, her yerde gördüğünüz sayıları gösterin, kapılarda, araba plakalarında, otobüslerin önünde, yol işaretlerinde…

Duvar süsü – Ayrı ayrı kağıt parçalarına 1 den 10 a kadar sayıları yazın ve altına bunları karşılayan sayına obje çizin. Mesela altı tane komik şapka veya 3 tane yeşil ağaç gibi.

Uğur böceği – Altı tane uğur böceği çizin fakat üzerinde noktaları olmasın. Çocuğunuzun birinciye bir, ikinciye iki, üçüncüye üç tane benek çizmesini isteyin. Ve böylece altıya kadar gelin.

Oyuncak mağazası – Kartonlardan para yapın ve küçük oyuncakları bir sepete toplayıp, oyuncak mağazası yapın. Her oyuncağın farklı bir fiyatı olsun. (1YTL, 2YTL, 3YTL…) Ve alışverişin keyfine varın.

Unutmayın çocuğunuz bazı sayıları biliyor olsa bile, bu onun saymayı bildiği anlamına gelmez.
 
Ritim ve Müzik  

Okul öncesi çocuklar genelde müzikli oyun ve aktivitelerden hoşlanırlar.
Ritimi seveceksiniz
El çırparak ritim tutma – Basit bir ritimde el çırparak çocuğunuzun ritimleri fark etmesini sağlayabilirsiniz veya onun sizin ardınızdan el çırpmasını isteyebilirsiniz.

Tonu tekrarlamak – Melodilerde aynı yolla düşünülebilir, önce siz kısa birkaç nota söylersiniz “la, la, la” ve onun tekrarlamasını istersiniz.

Ayna olma – Bir müzik koyun ve çocuğunuzun tam karşısına geçip hareketlerinizi tekrarlamasını isteyin. (eller havaya, bir tarafa eğil, şimdi öbür yana gibi) Daha sonra o hareket etsin ve siz onu tekrarlayın.

Bir çalkalama kabı yapın – Plastik bir şişeye pirinç, fasulye veya makarna koyun. Dans ederken ses çıkarması için harika bir şey. Kapağın sağlam olduğundan emin olun, yoksa her yer pirinç olabilir.

Salla, tıkırdat ve yuvarla – Eğer sese tahammül edebiliyorsanız kendi bandonuzu yaratın. Bir oyuncak davul, birkaç değişik çıngırak ve kenarlarında alüminyum folyolu kağıt tabaklar ile yapılmış bir tef ve birkaç tencere kapağı ekleyebilirsiniz bandonuza.

Bu gürültülü oyun seansını yatıştırmak için daha sonra yavaş ve sakin bir müzik çalın.


Renkleri Öğreniyorum  

2 yaşından itibaren çocuğunuz değişik renklerin isimleri ile ilgilenmeye başlayacaktır, bu sayede pek çok oyun alternatifi yaratabilirsiniz.
Bütün dünyayı rengarenk boyayın
Renk nedir? – Etrafındaki nesnelerin renklerini söylemek çok iyi bir başlangıçtır. Kıyafetlerin, meyvelerin, sebzelerin, oyuncakların, gökyüzünün ve çimenlerin rengi hakkında konuşun.

Renkleri ayırt edin - çocuğunuz renkleri ayırt etmeye başladığında, alışverişte veya parkta bir oyun oynayın. “Kırmızı bir şeyi ilk kim görecek”

Boya kutusu resmi – İki sıra kareler çizin ve üst sıra karelerin içini siz farklı renklere boyayın. Alt sırayı aynı renklerle eşleştirerek çocuğunuzun boyamasını isteyin.

Renk posteri yapın – Geniş bir kağıda büyük bir daire çizin ve daireyi 6 bölüme ayırın. Dergilerden kesilmiş kağıt kırpıntıları ile her bir bölümü faklı renge boyayın. (örneğin; bir bölümü mavi, bir bölümü sarı,…)

Renkler – Bir renk seçin ve çocuğunuzdan bu renkte bulabileceği kadar çok şey bulmasını isteyin. Örneğin, siz sarı dediyseniz, bir muz, sarı bir kalem, bir limon bulabilir.

Harfleri Öğreniyorum  

Harfleri ve onların seslerini öğrenmek yavaş yavaş olan bir süreçtir. Fakat çocuğunuza bu konuda yardımcı olmak için yapabileceğiniz pek çok şey var.
Harfleri söylemek ve öğrenmek
Aramak – Bu oyun harflerin seslerini öğrenmek için harika bir yoldur. “T ile başlayan bir şey düşünüyorum” diyerek, çocuğunuzun sizin ne düşündüğünüzü bulmasını isteyin.

Renkli harfler – İçi boş bir harf çizin ve çocuğunuzun bu harfin içini boyamasını isteyin. Sonra harfi kesin ve bir yere yapıştırın veya bir alfabe çelengi yapıp diğer harflerin arasına ekleyin.

Beraber okuyun – Bir alfabe kitabı alın ve beraber okuyun.

Alfabe yemeği – Bir paket düz bisküvi alın ve her bir bisküvinin üzerine krema ile bir harf yazarak ve harfleri yan yana getirerek ailenizin fertlerinin isimlerini yazın. Bunu haşlanmış patates üzerine ketçap ile de yapabilirsiniz.

Benim kitabım – Çocuğunuza bir alfabe kitabı hazırlayın. Her sayfaya bir harf ve her harfin altına o harfle başlayan eşya veya hayvan resimleri yapıştırın. Her sayfada en üstte bir harf ve altında resimler olsun.

Buzdolabı için mıknatıslı alfabeler paha biçilmezdir. Bunları çocuğunuza kendi ismini hecelemeyi öğretmek için kullanabilirsiniz veya o günün hangi harfle başladığını.



-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!


Mesajı Yazan: DENİZKIZI
Mesaj Tarihi: 15 Kas 2007 Saat 00:54
ifakatcım eline yüreğine sağlık harika bilgiler bunlarClapClapClap
ApproveApprove


Mesajı Yazan: nilay
Mesaj Tarihi: 15 Kas 2007 Saat 01:32
ellerine sağlık canım,keşke yaşları da yazıyor olsaydı....

-------------
http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 15 Kas 2007 Saat 16:31
teşekkür ederimClown evet ya yaşları yazmıyordu

-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!


Mesajı Yazan: mervesezer
Mesaj Tarihi: 16 Kas 2007 Saat 08:59
teşekkür ederim, ellerine sağlık

-------------
http://www.glitterfy.com/" rel="no follow">


Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 26 Oca 2008 Saat 21:41
canım yukarıdada senin mj var görüyorsunWink

-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!


Mesajı Yazan: DENİZKIZI
Mesaj Tarihi: 27 Oca 2008 Saat 12:20
EmbarrassedLOLdoğru valla ifakatcım,arama nasıl yaptırıyorsunuz ki ben kelime olarak arattım ama bulamadıConfused


Mesajı Yazan: botag
Mesaj Tarihi: 27 Oca 2008 Saat 17:25
teşekkürler canımClownClap


Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 29 Oca 2008 Saat 12:15
rica ederimClown

-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!


Mesajı Yazan: zehra
Mesaj Tarihi: 29 Oca 2008 Saat 13:43
canım çok saol çok faydalı bilgiler Clap

-------------
Sevgilim hapşurunca çok sev dedim.elhamdülillah dedi.yerhamükallah dedim.yehdina ve yehdikum dedi sonra oturup hatim indirdik.nerden nereye:))))))))


Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 01 Şub 2008 Saat 02:48

Clownteşekkür ederim



-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!


Mesajı Yazan: DENİZKIZI
Mesaj Tarihi: 15 Ara 2008 Saat 13:12

ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKASINI GELİŞTİREN OYUNLAR

© 2008 – Melik Duyar
Son yıllara kadar çocuk gelişim uzmanları oyun zamanının özellikle çocukların beyinlerinin ve kişiliklerinin gelişmesi için çok önemli olduğunu hem vurgulamışlar, hem de oyun oynamanın faydalarına inanmışlardır. Ancak son yıllarda ortaya çıkan araştırma sonuçları bunun tam aksini söyleyerek yeni bir öğrenme devriminin kapısını aralıyor. Bu sonuçlara göre her oyun değil, sadece yaratıcı ve hayal gücünü geliştiren oyunlar çocukların beyin ve kişilik gelişimlerine önemli katkılarda bulunuyor.

Bu son araştırmaları gözden geçirdikten sonra, 3 ile 7 yaş arasındaki çocukların hafıza ve zeka gelişimi için birçok bilimsel araştırmayı inceleyerek hazırlamış olduğum "Çocuk, Zeka ve Hafıza" setinin son iki CD’sini "hafızayı ve zekayı geliştiren oyunlar"ı içerecek şekilde hazırlamakla ne kadar isabetli bir iş yapmış olduğumu düşündüm hemen. Bunu daha önce de web sitemizde çocukların 3 ile 7 yaş arasındaki eğitimlerinin çok önemli olduğu ve bu dönemde beyin gelişimine uygun olmayan eğitim ve oyunların zamanı boşuna sarfetmekten başka birşey olmadığını vurgulamıştım. Henüz çocukların eğitiminde telafisi mümkün olmayan iki olayı okumamış olan okurlarımıza aşağıdaki başlığa tıklayarak ilgili bölümü okumalarını tavsiye ediyorum.

http://www.megahafiza.com/urunler/set-czh.asp - ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN İKİ ŞEY NEDİR?

Dünyanın hemen hemen her yerinde anne ve babalar oyun zamanının çocuklar için verimli geçen zamanlar olmadığını düşünmüşler ve hep bu zamanın boşa sarfedildiğine inanmışlardır. Anne babalar bunun yanında, zor rekabet şartlarından dolayı, çocukların gelecekteki okul başarılarını garanti altına almak için çocukların oyun zamanlarını azaltmaya çalışarak, onları hep okulda görecekleri konulara yönlendirmeye çalışmışlardır ve halen de bunu yapmaya devam etmektedirler.

Ancak son araştırma sonuçları, anne ve babaların özellikle yaratıcı düşünmeyi ve zeka gelişimini sağlayan oyun zamanlarının çocukların gelecekteki okul başarısındaki katkısının önemini anlamaya çalışmaları gerektiğini vurguluyor. Son zamanlarda bu yönde ortaya çıkan veriler, araştırmalar, bilimsel makaleler ve kitaplar anne babaların dikkatini tüm dünyada yaratıcı oyunlar konusuna çekiyor. Hafıza ve zekayı geliştiren yaratıcı oyunlar çocukların hayatına yeni ve taze bir hava katacak gibi görünüyor. Türkiye’de Mega Hafıza’yı takip eden anne ve babaların bu konuda endişe etmemeleri gerektiğini vurgulamalıyım. Çünkü "Çocuk, Zeka ve Hafıza" seti çocukların hafıza ve zekalarını geliştiren eğitimlerin yanında, yaratıcı oyunları da setin içinde kapsamıştır. Gerçekten de yaratıcı oyunlar çocukların gelecekteki okul başarısını da garanti altına alacak faaliyetlerdir. Çünkü bu faaliyetler bir bakıma hem oyun, hem de bir çeşit öğrenmedir.

Çok basit bir örnek vermek gerekirse; Küçük çocuğunuza renkleri öğretmek istediğinizi kabul edelim. Tüm renkleri birlikte öğretmeye kalkmak yerine öğrenmeyi kademe kademe yapmalısınız. Ona oyun oynamak için yürüyüşe çıkmayı teklif edebilirsiniz. Yürürken iki farklı araba rengi seçip, örneğin "kırmızı" arabalar benim, "yeşil" arabalar senin diyebilirsiniz. Bu oyuna çıkmadan önce cebinize çeşitli düğme, aynı cins bozuk para veya fasulye gibi bir değerlendirme objesi de almalısınız. Örneğin cadde veya sokakta yürürken "kırmızı" arabayla karşılaşınca ben bir düğme kazanacağım, "yeşil" araba ile karşılaşınca sen bir düğme kazanacaksın ve ceplerimize koyacağız dersiniz. Böyle bir oyun çocuğun çok hoşuna gidecektir. Sürekli caddeden geçen "kırmızı" ve "yeşil" arabaları takip etmeye başlayacaktır. Kendi rengi geldiğinde sizden bir düğme isteyecektir. Oyunun sonunda kimin kazandığını anlamak için kimin cebinde daha çok düğme olduğuna bakmanız, ona ayrıca farkında olmadan matematiksel olarak miktarları mukayese etme ve anlama becerisini de uygulayarak kazandıracaktır. Bu tip oyunları düşünerek keşfetmenize gerek yok. Bu tip oyunların hepsi Mega Hafıza’nın "Çocuk, Zeka ve Hafıza" setinde mevcut. Size sadece bu oyunları inceleyerek, çocuğunuz için seçip, uygulamak düşüyor.

Normal oyunlar ve yaratıcı öğrenme oyunları iki ayrı sonuçlar doğuran iki farklı konsepttir. Normal oyunlar çocuğunuzun hayatının bir parçası olsa da, sizin beklediğiniz gibi hafıza ve zekayı geliştiren sonuçlar doğuran olaylar değiller. Bunun yanında yaratıcı oyunlar, çocuğun hayatında yaratıcı düşünme, mükemmelleşme, odaklanma, disipline olma, istek gücü, sosyal beceriler, kişisel sağlamlık, ileri düşünme becerileri ve kendine güven gibi katkılar sağlayan faaliyetlerdir.

Bir anne veya baba olarak çocuğunuzun geleceğine yaratıcı oyunlarla katkıda bulunmak ve onun hayatında telefisi mümkün olmayan olayların olmamasını sağlamak için Mega Hafıza’nın "Çocuk, Zeka ve Hafıza" setini bir kez daha gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum. Bu set sadece onların değil, sizin de düşünme tarzınızı değiştirecek.

http://www.megahafiza.com/urunler/set-czh.asp -

Başarı dileklerimle...

Melik Duyar
Dünya Hafıza Şampiyonu
© 2008 – Melik Duyar



Mesajı Yazan: DENİZKIZI
Mesaj Tarihi: 15 Ara 2008 Saat 13:13

ÇOCUKLARDA DÜŞÜNME BECERİLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR ?

© 2008 – Melik Duyar – Mega Hafıza Ltd.

Yaşlılarımız bize "Çocuk çocukluğunu yaşamalı, en azından on yaşlarına kadar önce çocuk olmalılar" derken, gelişen rekabetçi dünya şartları onların zihinsel performanslarını sonuna kadar çok verimli bir şekilde kullanmaları gerektiği gerçeğini de önümüze koyuyor. Bunların yanında çocukların gelecekte başarılı olmalarını sağlayan tohumların küçük yaşlarda atılması gerektiğini vurgulayan sayısız bilimsel çalışma var. Şüphesiz onların özel ihtiyaçlarını ve duygusal gereksinimlerini de dengeli bir şekilde sağlamak da gerekiyor.

"Çocuk, onu eğiten kişilerin ve materyallerin üzerinde bir fırça darbesi bıraktığı bir resim tablosu gibidir" - Melik Duyar

Aslında çocuğun hem çocuk olmasını, hem de beynini etkin kullanmasını sağlamak gerçek bir eğlence olabilir. Hem oyun, hem de beyni etkin kullanma bir öğrenme işidir. Öğrenme ise bir düşünme becerisidir. Düşünmenin olduğu yerde öğrenme vardır. Düşünmenin olmadığı yerde ise öğrenme yoktur. Bu ise ister istemez şöyle bir soruyu aklımıza getiriyor.

NEDİR BU "DÜŞÜNMEK DENEN ŞEY" ?

Yukarıdaki soruyu özellikle büyük harflerle ve kırmızı olarak yazdım. Çünkü "Hafıza Gücü", "Mega Hızlı Okuma" ve "Yaratıcı Düşünme" gibi verdiğim beyin temelli "Mega Hafıza" eğitimlerinde, bırakın çocukları, yetişkinlerin, lise ve üniversite öğrencilerinin büyük bir çoğunluğunun (% 98) bu sorunun cevabını bilmediğini fark ettim.

Şimdi sizden de bir an okumaya devam etmeden durup, "Düşünmek Nedir?" sorusunun cevabını bir kağıda yazmanızı istiyorum. Öyle açık bir cevap yazmalısınız ki, size daha fazla açıklama yapmanız için ilave bir soru sormamalıyım. Gerçekten, düşünmenin ne olduğunu henüz keşfetmediğinizi fark edeceksiniz.

  • Düşünmek beyni taramaktır. (Peki şu anda beyninizi tarayın bakalım. ‘Nasıl yani?’)

  • Düşünmek hayal kurmaktır. (Hayal kurmadığımız zaman düşünmüyor muyuz?)

  • Düşünmek zihinsel bir işlemdir. (Peki zihinsel işlem nedir?)

  • Düşünmek şu anda yaptığım iştir. (O zaman şu anda yaptığın işi açıkla.)

  • Düşünmek uyanıkken yaptığımız iştir. (Uyanık olup da düşünmenin olmadığı an yok mu?)

Yukarıdaki örnekler verdiğim eğitimlerde aldığım cevaplardan sadece bir bölümü. Ama dikkat ederseniz hiçbirisi düşünmenin ne olduğunu, veya düşünmeyi başlatan şeyin nasıl bir şey olduğunu açıkça söylemiyor.

Peki sizi daha fazla meraklandırmayayım ve düşünmenin ne olduğunu açıklayayım;

Düşünmek insanın kendi kendine sorular sorması ve bu soruların cevabını aramasıdır.

Beyni etkin kullanmayı da, öğrenmeyi sağlayan da budur; İnsanın kendi kendisine sorular sorması. İşin püf noktası insanın düşünme becerilerini geliştirilmesidir. Ve düşünme becerilerinin geliştirilmesi de çok küçük yaşlarda olmalıdır.

"Hayatta en önemli şey soru sormaktır. Soru sormaktan asla vazgeçmeyin." - Albert Einstein

Çocukların düşünme becerilerinin gelişmesi için önce biz büyükler onların beyinlerini aktif hale getirecek ve düşünmelerini sağlayacak sorular sormayı bilmeliyiz. Birincisi, sorduğunuz sorular basit ve uygun kelimelerden oluşmalıdır. İkincisi, sorulan sorular beyinde farklı düşünme becerilerini aktif hale getirecek çeşitlikte olmalıdır.

Çocuklarda düşünme becerileri sistematik ve ince ayarlı bir tarzda gerçekleştirilmelidir. Onlar hayatın birçok farklı bölümlerini düşünmek için hazır değildir. Sizin ana hedefiniz, soru sorma konusunda, çocuğunuzda içsel seviyede bir merak, ilgi ve farkındalık oluşturmak olmalıdır. İnsanın psikolojisi konusunda çalışan uzmanlar düşünme becerilerini altı farklı kategoriye ayırmaktadırlar. Bu altı kategori tüm insanlar için geçerlidir. Çocuğunuza bu farklı kategorilerde sorular sorarken, soruları öyle düzenlemeli ve kelimeleri öyle seçmelisiniz ki, çocuk sorulan sorunun anlamını kolayca anlamalıdır.

Çocuğunuzun düşünme becerilerini geliştirmeniz için takip edeceğiniz altı adım aşağıda verilmiştir. Bu adımları takip ederek çocukların düşünme becerilerini geliştirmek çok kolaydır;

Öğrenme Becerilerinin Geliştirilmesi

Öğrenme becerileri daha önce öğrenilmiş olan bilgilerin veya detayların doğru ve uygun şekilde hatırlanmasını ve anımsanmasını sağlayan becerilerdir. Yine hatırlanan veya anımsanan bilgiye dayanarak sonuç çıkartmak da bu becerilerin kapsamı içindedir.

Bu düşünme becerisini geliştirmek için:

Öğrenme becerilerinin gelişmesi için "Ne zaman?", "Nasıl?", "Ne?", "Ne Kadar?", "Nerede?", "Bana söyle!", "Tanımla!", "Belirle!", "Listele!" gibi doğru kelime, ifade veya cümle kullanmalısınız. Bu kelimelerin anlaşılması kolaydır. Bu kelimelerin kolay anlaşılmasından dolayı, çocuk cevap verirken uygun bir algılama seviyesine de ulaşmış olur.

Örnek Sorular:

  • Orada kaç tane elma var?

  • Bu hangi renktir?

  • Bu resimde ne olduğunu bana anlatır mısın?

  • Ne zaman geldin?

  • Burada ne kadar şeker var?

Anlama Becerilerinin Geliştirilmesi

Anlamak, sunulan bilgi ve diğer şeylerin birleştirilerek gerçekte ifade edilen anlamın ve mesajın hem algılanmasını, hem de anlaşılmasını içermektedir.

Bu düşünme becerisini geliştirmek için:

Bu düşünme becerisinin geliştirilmesi için "anlat", "izah et", "tahmin et", "açıkla", "tanıt" gibi kelimeler ve ifadeler kullanın. Bu ifadeler çocuğun materyalist verileri değerlendirmesini, kavramasını ve anlatımlar yapmasını sağlayacaktır.

Örnek Sorular:

  • Bu kedinin nasıl süt içtiğini söyleyebilir misin?

  • Bir tohum nasıl bitki oluyor anlatır mısın?

  • Bu şeklin ne olduğunu tahmin edebilir misin?

  • Arkadaşını bize tanıtır mısın?

Uygulama Becerilerinin Geliştirilmesi

Bu beceri, daha önceden öğrenilmiş ve kavranmış olan bilgilerin veya detayların uygulanmasını, veya farklı alanlara adapte edilerek yeni sonuçlar çıkartılmasını kapsamaktadır.

Bu düşünme becerisini geliştirmek için:

Bu becerileri geliştirmek için çocuğun öğrendiği ve anladığı bilgileri başka ortamlara adapte etmesini teşvik eden ifadeler kullanılmalıdır. Bunlar "göster", ispat et", "söyle", "incele", "çöz" gibi ifadeler veya kelimeler olabilir.

Örnek Sorular:

  • Dünyayla futbol topu arasında nasıl bir ilgi var?

  • Bir çiçekle bir ağacın arasındaki farkı söyleyebilir misin?

  • "Kedi nasıl miyavlıyor?" göster. Böyle ses çıkaran başka hayvan var mı?

Analiz Becerilerinin Geliştirilmesi

Bu beceri bir konunun veya şeyin anlaşılması için onun daha küçük ve daha basit parçalara ayrılarak incelenmesini kapsamaktadır. Çocuğun olayları incelemek için olayı daha basit parçalar halinde incelemeyi ve kavramayı öğrenmesi gerekir.

Bu düşünme becerisini geliştirmek için:

Çocuğun bu tip düşünme becerilerini geliştirmek için; "En önemli farklılık ne?", "En önemli iki benzerliği söyleyebilir misin?", "Bunun adım, adım nasıl olduğunu anlatabilir misin?", "Her ikisini mukayese et", "Her ikisini karşılaştır", "Yeniden farklı şekilde düzenleyebilir misin?", "Bu olay farklı bir sıralamada da yapılabilir mi?", "Bu sonuca ulaşmak için hangi adımları takip etmek gerekir?" gibi basit sorular sormanız gerekir. Bu tip sorulara cevap vermeye çalışması, çocuğun beyninde olayı daha küçük parçalara ayırmayı öğrenmesini sağlar ve bu şekilde bir düşünme tarzı geliştirir. Başlangıçta zorlanırsa cevap için olayı basit kelimelerle parçalara ayırarak siz anlatmayı deneyin.

Örnek Sorular:

  • Portakal ile elma arasındaki en önemli fark nedir?

  • Bu elmanın evimize gelmesi nasıl oldu anlatabilir misin?

  • Bu oyuncak bebek (kız bebek) ile şu oyuncak bebek (erkek bebek) arasında ne fark var?

  • Bir bebekle bir bitki arasında bir benzerlik var mı?

Sentez Becerilerinin Geliştirilmesi

Bu düşünme becerilerinin öğrenilmesi çocuklar için biraz zordur. Bu düşünme becerisi daha önce öğrenilmiş olan bilgilerin, uygulamaların ve becerilerin birleştirilerek yeni bir şekilde (daha önce sorulmamış) düşünülmesini gerektirir.

Bu düşünme becerisini geliştirmek için:

Bu tip düşünme becerilerini geliştirmek için çocuklara "Şöyle sıralasak nasıl olur?", "Şunlarla birlikte düşünsek ne elde ederiz?", "Şu iki bilgiyi birleştirirsek ne elde ederiz?", "Şöyle olsaydı ne olurdu?" gibi onun bildiği olaylarla ilgili basit sorular sorulmalıdır. Çocuklara bu tip sorular sormak onların beyinlerinde farklı bilgileri birleştirerek düşünme becerilerini geliştirecektir.

Örnek Sorular:

  • Bu odadaki eşyaları sen yeniden düzenlesen, neyi nereye koyarsın?

  • Evimizdeki şu saksıdaki çiçek meyve vermeye başlasaydı ne olurdu?

  • Yap boz bulmacasını yaparken nelere dikkat edersin?

  • Çöpü, çöp kutusuna değil de evimizde yere atarsak ne olur?

Karar Verme Becerilerinin Geliştirilmesi

Bu düşünme becerileri çocuğun karar verme, birleştirme, ilişkilendirme, yorum yapma ve sonuç çıkartma yeteneklerini geliştirir.

Bu düşünme becerisini geliştirmek için:

Çocuğun karar verme ve sonuç çıkarma becerilerini geliştirmek için onu "Değerlendir", "İzah et", "Neden böyle düşünüyorsun?", "Neden böyle karar verdin?", "Mukayese et" gibi ifadelerle yönlendiriniz.

Örnek Sorular:

  • Çok paran olsa ne yapardın?

  • Kanatların olsa nereye giderdin veya ne yapardın?

  • Bu tabakta kaç tane meyve var?

  • Yumurtayla güneş arasında bir ilişki var mı?

Özet olarak öğrenme ve beyin gelişimi kişinin kendi kendine sorular sormasıyla ve bu sorulara cevap aramasıyla gerçekleşmektedir. Çocuklara bu tip sorular sorarak önce onların düşünmesini biz aktif hale getiririz. Bu tip sorulara maruz kalan çocuk da zaman içinde kendi kendine bu tip sorular sorma becerisini geliştirir. İşte bu nokta çocuğun kendi beynini geliştirmesinin başlangıç noktasıdır.

Bu makaleyi okuyan çoğu anne ve babanın sorunu şudur; Yoğun günlük işler arasında çocuğun zihinsel gelişimi için yeteri kadar zaman bulanamamaktadır. Zaman bulsalar da tam olarak ne yapacaklarını bilmemektedirler. Çoğu anne ve baba çocuğuna çizgi film almakta onu filmin karşısına oturtmaktadır. Böylece çocuk bu filmleri izleyerek hem onları meşgul etmeyecek, hem de bu filmleri izleyerek belki zihinleri de gelişecekdir. Unutmayın bu tip filmler eğlendiricidir. Beyni pasif tutar. Her şey hazırdır. Düşünme yoğun değil, eğlenme yoğundur. Eğer bir şeyler izleyerek beyin gelişseydi, günlerinin büyük bir bölümünü televizyon izleyerek geçiren insanların dahi olması gerekirdi.

"Peki öyleyse ne yapmalıyız?" diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Aslında çocuğunuzun zihinsel gelişimi için hergün sadece 15 ila 20 dakika zaman ayırmak yeterlidir. Yoğun iş hayatından dolayı çocuğunun zihinsel gelişimine zaman ayıramayan, veya zamanı olduğu halde tam olarak ne yapması gerektiğini bilmeyen anne ve babalar için çocuğun ilk 7 yılının (7. yaş dahil) neden çok önemli olduğuyla ilgili açıklamalarımı okumak için aşağıdaki "ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA" yazısına tıklamanızı tavsiye ediyorum. Açılan yeni sayfada aşağıda resmi görünen iki adet elektronik kitaba da ücretsiz olarak sahip olacaksınız.

http://www.megahafiza.com/urunler/set-czh.asp - http://www.megahafiza.com/urunler/set-czh.asp -
 

Başarı dileklerimle...

Melik Duyar
Dünya Hafıza Şampiyonu
© 2008 – Melik Duyar – Mega Hafıza Ltd.



Mesajı Yazan: sporcuanne
Mesaj Tarihi: 15 Ara 2008 Saat 13:44
teşekkürler canım çok güzel bilgiler, ben melik duyar'ın mega hafıza sitesine üye oldum güzel ve faydalı  bilgiler var, ara ara mail olarak geliyor kitaplarındaki bilgiler çok faydalı bizimle burda paylaştığın için teşekkürler canım...


Mesajı Yazan: meryem
Mesaj Tarihi: 20 Ara 2008 Saat 14:48
güzel yararlı bi topik öne çekem

-------------
http://lilypie.com"> http://lilypie.com">



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat